Létrehozva: 2010-07-16, 10:44:29
Utolsó frissítés: 2010-07-16, 10:44:29
Platform: Win32
Típus: féreg
Méret: 229621
Dátum: 2007-11-10
Veszélyeztetett operációs rendszer(ek): Windows 95, Windows 98, Windows Me, Windows NT, Windows 2000, Windows Server 2003, Windows XP
Nem veszélyeztetett operációs rendszer(ek): Windows 3.xx, DOS, Linux, Unix, Solaris, MacOS, Mac OS X, OS2
 

A kártevő az Autoit családba tartozik.


Elnevezések:

A különböző vírusvédelmek az egyes vírusokat, férgeket eltérő névvel illethetik. Előfordulhat, hogy egy vírusvédelmi rendszer egy adott károkozó program különböző példányait különböző neveken azonosítja, de az is elképzelhető, hogy különböző vírusokat, férgeket illet azonos néven. Az alábbi lista tájékoztató jelleggel mutatja a legelterjedtebb vírusvédelmek elnevezését, mely természetesen még az adott vírusvédelmi rendszer különböző verziója esetén is más és más lehet.

A Win32/Autoid.BD féreg elnevezései az egyes vírusvédelmek szerint:

vírusvédelem elnevezés
Avast Win32:Trojan-gen
AVG Worm/Autoit.HL
Avira WORM/Autorun.FY.1
BitDefender Win32.Worm.Autorun.FY
e-Trust Win32/Nuqel.AA
F-PROT W32/Worm!2056
F-Secure Virus.Win32.AutoRun.abt
Ikarus Virus.Win32.AutoRun.abt
Kaspersky Virus.Win32.AutoRun.abt
vírusvédelem elnevezés
McAfee W32/Autorun.worm.g(Virus)
NOD32 (ESET) Win32/Autoit.BD
Microsoft Win32/SillyShareCopy
Norton Antivirus W32.Imaut.AA
Panda W32/AutoRun.FM.worm
Rising Antivirus Worm.Win32.Autorun.jax
Sophos W32/Imaut-A
Trend Micro TROJ_AUTORUN.AHP
VirusBuster Worm.AutoRun.BX
 

Telepítés:

Az interneten vagy lokális hálózaton terjedő kártevők elsődleges célja, hogy egy másik számítógépet fertőzzenek meg. A megtámadott számítógép működésébe, annak operációs rendszerébe általában úgy épülnek be, hogy az egy esetleges újraindítást (boot-olást) követően is aktivízálja a kártevő kódját. Ezt általában úgy érik el, hogy a kártevő kódját tartalmazó fájl(oka)t hoznak létre vagy meglévő fájl(oka)t módosítanak, illetve beállítanak néhány bejegyzést a rendszerleíró adatbázisban, ami arra utasítja az induló operációs rendszert, hogy a frissen elhelyezett kártékony kódot is el kell indítani. Emellett - nem közvetlenül az újraindítás érdekében - más területeken (könyvtárakban) is létrehoznak magukból másolatot. Ennek kettős célja van: Egyrészt egy esetleges vírusirtást követően egy eldugott helyen megmaradhatnak a fertőzött állományok, másrészt helyi hálózatokban, megosztott könyvtárakban, peer-to-peer hálózatokban is képes terjedni. Kihasználhatják továbbá a Windows alapértelmezés szerinti beállítását is, miszerint egy létrehozott AUTORUN.INF nevű fájllal el lehet érni, hogy egy meghajtó megnyitásakor is aktivizálódjon a kártékony kód.
image image image image

A Win32/Autoid.BD féreg a Windows mappában (alapértelmezés szerint C:\Windows) létrehozza az alábbi fájlokat:

  • autorun.inf
  • Funny UST Scandal.exe
  • killer.exe
  • smss.exe

A Win32/Autoid.BD féreg a merevlemez(ek) főkönyvtárában létrehozza az alábbi fájlokat:

  • autorun.inf
  • Funny UST Scandal.avi.exe
  • smss.exe

A Win32/Autoid.BD féreg a rendszerleíró adatbázisba az alábbi bejegyzéseket hozza létre, illetve módosítja (ha már létezik):

  • [HKEY_CURRENT_USER\Software\Microsoft\Windows\CurrentVersion\Run] "Runonce"="C:\WINDOWS\smss.exe"
  • [HKEY_CURRENT_USER\Software\Microsoft\Windows NT\CurrentVersion\Winlogon] "Shell"="explorer.exe, killer.exe"
  • [HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\Microsoft\Windows\CurrentVersion\Explorer\ Advanced\Folder\Hidden\SHOWALL] "CheckedValue"="0"
A vírusok, férgek képesek arra, hogy megpróbálják a vírusvédelmi, illetve tűzfalakhoz tartozó folyamatokat leállítani. Ennek kettős célja van: egyrészt megnehezítik, hogy a felhasználó tudomást szerezzen a fertőzésről, másrészt egy esetleges hátsóajtó komponens kijutását is könnyebbé tehetik. Megtehetik azt is, hogy bizonyos, az internetre irányuló forgalmat elterelnek, egyes oldalak elérését megakadályozzák.

A Win32/Autoid.BD féreg a(z) regedit szótöredéket nevében tartalmazó folyamatokat leállítja.


Tevékenységek

Minden vírus, féreg azt csinál, amit akar, illetve amit a programozó beleprogramozott. Egyes vírusok, férgek tevékenységüket (büntető rutinjukat) valamilyen eseményhez, legtöbbször valamilyen időponthoz kötik.

feltétel

a(z) system32 szótöredék szerepel a megnyíló ablak nevében

tevékenység

bezárja a kinyíló ablakot