Létrehozva: 2010-07-16, 10:44:29
Utolsó frissítés: 2010-10-29, 17:01:21
Platform: Win32
Típus: féreg
Méret: 617472
Dátum: 2009-01-15
Tömörítő: ASPack
Veszélyeztetett operációs rendszer(ek): Windows 95, Windows 98, Windows Me, Windows NT, Windows 2000, Windows Server 2003, Windows XP
Nem veszélyeztetett operációs rendszer(ek): Windows 3.xx, DOS, Linux, Unix, Solaris, MacOS, Mac OS X, OS2
 

A kártevő az Autoit családba tartozik.


Elnevezések:

A különböző vírusvédelmek az egyes vírusokat, férgeket eltérő névvel illethetik. Előfordulhat, hogy egy vírusvédelmi rendszer egy adott károkozó program különböző példányait különböző neveken azonosítja, de az is elképzelhető, hogy különböző vírusokat, férgeket illet azonos néven. Az alábbi lista tájékoztató jelleggel mutatja a legelterjedtebb vírusvédelmek elnevezését, mely természetesen még az adott vírusvédelmi rendszer különböző verziója esetén is más és más lehet.

A Win32/Autoit.DB féreg elnevezései az egyes vírusvédelmek szerint:

vírusvédelem elnevezés
Avast Win32:Sality
AVG Worm/Autoit.MSG
Avira WORM/AutoIt.X
BitDefender Worm.Generic.43614
e-Trust Win32/Armax.G
F-PROT W32/Trojan2.DFYJ
Fortinet W32/Autorun.VDX!worm
F-Secure IM-Worm:W32/Sohanad.HM
Ikarus Trojan.Autoit
Kaspersky Trojan.Win32.Autoit.ci
vírusvédelem elnevezés
McAfee W32/Autorun.worm.bm (Virus)
NOD32 (ESET) Win32/Autoit.DB
Microsoft Win32/ModTool.A
Norton Antivirus W32.Imaut
Panda W32/Autoit.X.worm
Rising Antivirus Worm.Win32.Agent.avb
Sophos W32/Autoit-AX
Trend Micro WORM_DELF.FKZ
VirusBuster Worm.Auotit.A
 

Telepítés:

Az interneten vagy lokális hálózaton terjedő kártevők elsődleges célja, hogy egy másik számítógépet fertőzzenek meg. A megtámadott számítógép működésébe, annak operációs rendszerébe általában úgy épülnek be, hogy az egy esetleges újraindítást (boot-olást) követően is aktivízálja a kártevő kódját. Ezt általában úgy érik el, hogy a kártevő kódját tartalmazó fájl(oka)t hoznak létre vagy meglévő fájl(oka)t módosítanak, illetve beállítanak néhány bejegyzést a rendszerleíró adatbázisban, ami arra utasítja az induló operációs rendszert, hogy a frissen elhelyezett kártékony kódot is el kell indítani. Emellett - nem közvetlenül az újraindítás érdekében - más területeken (könyvtárakban) is létrehoznak magukból másolatot. Ennek kettős célja van: Egyrészt egy esetleges vírusirtást követően egy eldugott helyen megmaradhatnak a fertőzött állományok, másrészt helyi hálózatokban, megosztott könyvtárakban, peer-to-peer hálózatokban is képes terjedni. Kihasználhatják továbbá a Windows alapértelmezés szerinti beállítását is, miszerint egy létrehozott AUTORUN.INF nevű fájllal el lehet érni, hogy egy meghajtó megnyitásakor is aktivizálódjon a kártékony kód.
image image image

A Win32/Autoit.DB féreg a Windows mappában (alapértelmezés szerint C:\Windows) létrehozza az alábbi fájlokat:

 • \Tasks\At1.job
 • regsvr.exe

A Win32/Autoit.DB féreg a Windows System32 mappájában (alapértelmezés szerint C:\Windows\System32) létrehozza az alábbi fájlokat:

 • \28463\svchost.001
 • regsvr.exe
 • setup.ini
 • svchost .exe
image

A Win32/Autoit.DB féreg a rendszerleíró adatbázisba az alábbi bejegyzéseket hozza létre, illetve módosítja (ha már létezik):

 • [HKEY_CURRENT_USER\Software\Microsoft\Windows\CurrentVersion\Run] "Msn Messsenger"="C:\WINDOWS\system32\regsvr.exe"
 • [HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\Microsoft\Windows NT\CurrentVersion\Winlogon] "Shell"="Explorer.exe regsvr.exe"
 • [HKEY_LOCAL_MACHINE\SYSTEM\ControlSet001\Services\Schedule] "AtTaskMaxHours"=0x00000000
 • [HKEY_LOCAL_MACHINE\SYSTEM\ControlSet001\Services\Schedule] "NextAtJobId"=0x00000003
 • [HKEY_LOCAL_MACHINE\SYSTEM\ControlSet003\Services\Schedule] "AtTaskMaxHours"=0x00000000
 • teljes lista...
Az újraindítást követő aktivizálódás elérésének számos egyéb lehetősége is van. A Windows működése során néhány olyan szöveges, konfigurációs állományt is használ, mely lehetőséget ad az automatikus elindulásra.

A Win32/Autoit.DB féreg a C:\Windows\System.ini fájl [boot] szekciójába a(z) shell=explorer.exe regsvr.exe bejegyzést teszi.


Hátsóajtó

A vírusok, férgek egyre gyakrabban nyitnak hátsóajtót a megtámadott számítógépen. Ezzel teljes mértékben átvehetik a számítógép felügyeletét, a támadó azt csinál a számítógépen, amit csak akar: alkalmazásokat futtathat, állíthat le, állományokat tölthet le/fel, jelszavakat, hozzáférési kódokat tulajdoníthat el.

Az alábbi weboldalakhoz csatlakozik:

 • yahoo.com
 • www.yahoo.com
Megjegyzés: A kártevők gyakran az internetről töltenek le kártékony kódot, melyek tartalma és elérhetősége azonban folyamatosan változhat.

Tevékenységek

Minden vírus, féreg azt csinál, amit akar, illetve amit a programozó beleprogramozott. Egyes vírusok, férgek tevékenységüket (büntető rutinjukat) valamilyen eseményhez, legtöbbször valamilyen időponthoz kötik.

feltétel

működése során

tevékenység

a következő ütemezett feladatokat hozza létre:

 • C:\Windows\Tasks\At1.job
 • C:\Windows\Tasks\At2.job