Létrehozva: 2010-07-16, 10:44:29
Utolsó frissítés: 2010-10-29, 17:01:12
Platform: Win32
Típus: féreg
Méret: 265689
Dátum: 2008-12-09
Tömörítő: UPX
Veszélyeztetett operációs rendszer(ek): Windows 95, Windows 98, Windows Me, Windows NT, Windows 2000, Windows Server 2003, Windows XP
Nem veszélyeztetett operációs rendszer(ek): Windows 3.xx, DOS, Linux, Unix, Solaris, MacOS, Mac OS X, OS2
 

A kártevő az Autoit családba tartozik.


Elnevezések:

A különböző vírusvédelmek az egyes vírusokat, férgeket eltérő névvel illethetik. Előfordulhat, hogy egy vírusvédelmi rendszer egy adott károkozó program különböző példányait különböző neveken azonosítja, de az is elképzelhető, hogy különböző vírusokat, férgeket illet azonos néven. Az alábbi lista tájékoztató jelleggel mutatja a legelterjedtebb vírusvédelmek elnevezését, mely természetesen még az adott vírusvédelmi rendszer különböző verziója esetén is más és más lehet.

A Win32/Autoit.EP.Gen féreg elnevezései az egyes vírusvédelmek szerint:

vírusvédelem elnevezés
AVG Worm/Autoit.KMB
BitDefender Worm.Generic.43248
Fortinet W32/AutoIt.CH!worm
F-Secure Worm.Win32.AutoIt.ch
Ikarus Worm.Win32.AutoIt
McAfee W32/YahLover.worm.gen(Virus)
NOD32 (ESET) Win32/Autoit.EP.Gen
vírusvédelem elnevezés
Microsoft AutoIt/Sohanad.AQ
Rising Antivirus Trojan.DL.Win32.Undef.cqz
Sophos Mal/Inet-Fam
Mal/Sohana-A
Trend Micro Mal_SHND-2
VirusBuster Worm.Autorun.NZM
 

Telepítés:

Egyes vírusok, férgek a telepítést megelőzően, illetve a telepítés során, esetleg a számítógép sikeres megfertőzését követő első újraindítás alkalmával valamilyen látványos tevékenységet végeznek. Ennek a célja - azon kívül, hogy felhívják magukra a figyelmet - az, hogy az felhasználói interaktívitással (egy billentyűlenyomás vagy egérkattintás) megnehezítsék a kártékony kód automatikus feldolgozását virtuális környezetben.

A féreg az aktuális böngészőben betölti a "http://rnd009.googlepages.com/google.html" oldalt.

Az interneten vagy lokális hálózaton terjedő kártevők elsődleges célja, hogy egy másik számítógépet fertőzzenek meg. A megtámadott számítógép működésébe, annak operációs rendszerébe általában úgy épülnek be, hogy az egy esetleges újraindítást (boot-olást) követően is aktivízálja a kártevő kódját. Ezt általában úgy érik el, hogy a kártevő kódját tartalmazó fájl(oka)t hoznak létre vagy meglévő fájl(oka)t módosítanak, illetve beállítanak néhány bejegyzést a rendszerleíró adatbázisban, ami arra utasítja az induló operációs rendszert, hogy a frissen elhelyezett kártékony kódot is el kell indítani. Emellett - nem közvetlenül az újraindítás érdekében - más területeken (könyvtárakban) is létrehoznak magukból másolatot. Ennek kettős célja van: Egyrészt egy esetleges vírusirtást követően egy eldugott helyen megmaradhatnak a fertőzött állományok, másrészt helyi hálózatokban, megosztott könyvtárakban, peer-to-peer hálózatokban is képes terjedni. Kihasználhatják továbbá a Windows alapértelmezés szerinti beállítását is, miszerint egy létrehozott AUTORUN.INF nevű fájllal el lehet érni, hogy egy meghajtó megnyitásakor is aktivizálódjon a kártékony kód.
image image image image

A Win32/Autoit.EP.Gen féreg a Windows mappában (alapértelmezés szerint C:\Windows) létrehozza az alábbi fájlokat:

 • \Tasks\At1.job
 • gphone.exe

A Win32/Autoit.EP.Gen féreg a Windows System32 mappájában (alapértelmezés szerint C:\Windows\System32) létrehozza az alábbi fájlokat:

 • \Restore\MachineGuid.txt
 • autorun.ini
 • gphone.exe
image image

A Win32/Autoit.EP.Gen féreg a rendszerleíró adatbázisba az alábbi bejegyzéseket hozza létre, illetve módosítja (ha már létezik):

 • [HKEY_CURRENT_USER\Software\Microsoft\Windows\CurrentVersion\Run] "Yahoo Messengger"="C:\WINDOWS\system32\gphone.exe"
 • [HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\Microsoft\Windows NT\CurrentVersion\Winlogon] "Shell"="Explorer.exe gphone.exe"
 • [HKEY_CURRENT_USER\Software\Microsoft\Internet Explorer\Main] "Start Page"="http://rnd009.googlepages.com/google.html"
 • [HKEY_LOCAL_MACHINE\Software\Microsoft\Internet Explorer\Main] "Start Page"="http://rnd009.googlepages.com/google.html"
 • [HKEY_LOCAL_MACHINE\Software\Microsoft\Internet Explorer\Main] "Default_Page_URL"="http://rnd009.googlepages.com/google.html"
 • teljes lista...
Az újraindítást követő aktivizálódás elérésének számos egyéb lehetősége is van. A Windows működése során néhány olyan szöveges, konfigurációs állományt is használ, mely lehetőséget ad az automatikus elindulásra.

A Win32/Autoit.EP.Gen féreg a C:\Windows\System.ini fájl [boot] szekciójába a(z) shell=Explorer.exe gphone.exe bejegyzést teszi.


Hátsóajtó

A vírusok, férgek egyre gyakrabban nyitnak hátsóajtót a megtámadott számítógépen. Ezzel teljes mértékben átvehetik a számítógép felügyeletét, a támadó azt csinál a számítógépen, amit csak akar: alkalmazásokat futtathat, állíthat le, állományokat tölthet le/fel, jelszavakat, hozzáférési kódokat tulajdoníthat el.

A(z) rnd009.googlepages.com weboldalhoz csatlakozik.

Megjegyzés: A kártevők gyakran az internetről töltenek le kártékony kódot, melyek tartalma és elérhetősége azonban folyamatosan változhat.

Tevékenységek

Minden vírus, féreg azt csinál, amit akar, illetve amit a programozó beleprogramozott. Egyes vírusok, férgek tevékenységüket (büntető rutinjukat) valamilyen eseményhez, legtöbbször valamilyen időponthoz kötik.

feltétel

működése során

tevékenység

a(z) C:\Windows\Tasks\At1.job ütemezett feladatot hozza létre