Létrehozva: 2010-07-16, 10:44:29
Utolsó frissítés: 2010-07-16, 10:44:29
Platform: Win32
Típus: féreg
Méret: 616445
Dátum: 2009-05-22
Veszélyeztetett operációs rendszer(ek): Windows 95, Windows 98, Windows Me, Windows NT, Windows 2000, Windows Server 2003, Windows XP
Nem veszélyeztetett operációs rendszer(ek): Windows 3.xx, DOS, Linux, Unix, Solaris, MacOS, Mac OS X, OS2
 

A kártevő az Autoit családba tartozik.


Elnevezések:

A különböző vírusvédelmek az egyes vírusokat, férgeket eltérő névvel illethetik. Előfordulhat, hogy egy vírusvédelmi rendszer egy adott károkozó program különböző példányait különböző neveken azonosítja, de az is elképzelhető, hogy különböző vírusokat, férgeket illet azonos néven. Az alábbi lista tájékoztató jelleggel mutatja a legelterjedtebb vírusvédelmek elnevezését, mely természetesen még az adott vírusvédelmi rendszer különböző verziója esetén is más és más lehet.

A Win32/Autoit.FU féreg elnevezései az egyes vírusvédelmek szerint:

vírusvédelem elnevezés
Avast Win32:AutoRun-AYF
AVG Generic_c.AJLC
Avira WORM/Autorun.qwa
BitDefender Win32.Worm.AutoIT.CQ
e-Trust Win32/SillyAutorun.BBN
F-Secure Win32.Worm.AutoIT.CQ
Ikarus Worm.Win32.AutoRun
Kaspersky Worm.Win32.AutoRun.fke
vírusvédelem elnevezés
McAfee W32/Autorun.worm.bz.gen (Virus)
NOD32 (ESET) Win32/Autoit.FU
Microsoft Win32/Autorun.RO
Norton Antivirus W32.Imaut
Panda W32/Autorun.JDG
Rising Antivirus Worm.Win32.AutoIt.ayc
Sophos W32/AutoIt-EF
Trend Micro WORM_Generic.DIT
 

Telepítés:

Az interneten vagy lokális hálózaton terjedő kártevők elsődleges célja, hogy egy másik számítógépet fertőzzenek meg. A megtámadott számítógép működésébe, annak operációs rendszerébe általában úgy épülnek be, hogy az egy esetleges újraindítást (boot-olást) követően is aktivízálja a kártevő kódját. Ezt általában úgy érik el, hogy a kártevő kódját tartalmazó fájl(oka)t hoznak létre vagy meglévő fájl(oka)t módosítanak, illetve beállítanak néhány bejegyzést a rendszerleíró adatbázisban, ami arra utasítja az induló operációs rendszert, hogy a frissen elhelyezett kártékony kódot is el kell indítani. Emellett - nem közvetlenül az újraindítás érdekében - más területeken (könyvtárakban) is létrehoznak magukból másolatot. Ennek kettős célja van: Egyrészt egy esetleges vírusirtást követően egy eldugott helyen megmaradhatnak a fertőzött állományok, másrészt helyi hálózatokban, megosztott könyvtárakban, peer-to-peer hálózatokban is képes terjedni. Kihasználhatják továbbá a Windows alapértelmezés szerinti beállítását is, miszerint egy létrehozott AUTORUN.INF nevű fájllal el lehet érni, hogy egy meghajtó megnyitásakor is aktivizálódjon a kártékony kód.
image image

A Win32/Autoit.FU féreg a Windows mappában (alapértelmezés szerint C:\Windows) létrehozza a(z) autorun.inf nevű fájlt.

A Win32/Autoit.FU féreg a Windows System32 mappájában (alapértelmezés szerint C:\Windows\System32) létrehozza a(z) explorar.exe nevű fájlt.

image

A rendszerleíró adatbázisba a(z) [ HKEY_LOCAL_MACHINE\ SOFTWARE\ Microsoft\ Windows\ CurrentVersion\ Run] " SYS1" =" C: \ WINDOWS\ system32\ explorar. exe" bejegyzést teszi, illetve módosítja (ha már létezik).