Létrehozva: 2010-07-16, 10:44:29
Utolsó frissítés: 2010-10-29, 17:00:55
Platform: Win32
Típus: féreg
Méret: 268185
Dátum: 2007-06-28
Tömörítő: PE_Patch.UPX, UPX
Veszélyeztetett operációs rendszer(ek): Windows 95, Windows 98, Windows Me, Windows NT, Windows 2000, Windows Server 2003, Windows XP
Nem veszélyeztetett operációs rendszer(ek): Windows 3.xx, DOS, Linux, Unix, Solaris, MacOS, Mac OS X, OS2
 

A kártevő az Autoit családba tartozik.


Elnevezések:

A különböző vírusvédelmek az egyes vírusokat, férgeket eltérő névvel illethetik. Előfordulhat, hogy egy vírusvédelmi rendszer egy adott károkozó program különböző példányait különböző neveken azonosítja, de az is elképzelhető, hogy különböző vírusokat, férgeket illet azonos néven. Az alábbi lista tájékoztató jelleggel mutatja a legelterjedtebb vírusvédelmek elnevezését, mely természetesen még az adott vírusvédelmi rendszer különböző verziója esetén is más és más lehet.

A Win32/Autoit.H féreg elnevezései az egyes vírusvédelmek szerint:

vírusvédelem elnevezés
Avast Win32:Trojan-gen
AVG Worm/Delf.CYB
Avira WORM/Hakaglan.A
BitDefender Win32.Worm.Sohanat.T
e-Trust Win32/Nuqel.Z
F-PROT W32/Worm!450a
Fortinet W32/YahLover.GSY!tr
F-Secure Worm.Win32.AutoIt.c
Ikarus Worm.Win32.AutoIt.c
Kaspersky Embedded
PE_Patch.UPX
Worm.Win32.AutoIt.c
vírusvédelem elnevezés
McAfee W32/YahLover.worm(Virus)
NOD32 (ESET) Win32/Autoit.H
Microsoft Win32/Sohonad
Norton Antivirus W32.Imaut.N
Panda Trj/Downloader.LKW
Rising Antivirus Worm.Win32.VB.is
Sophos W32/Sohana-AN
Trend Micro WORM_IMAUT.E
 

Telepítés:

Az interneten vagy lokális hálózaton terjedő kártevők elsődleges célja, hogy egy másik számítógépet fertőzzenek meg. A megtámadott számítógép működésébe, annak operációs rendszerébe általában úgy épülnek be, hogy az egy esetleges újraindítást (boot-olást) követően is aktivízálja a kártevő kódját. Ezt általában úgy érik el, hogy a kártevő kódját tartalmazó fájl(oka)t hoznak létre vagy meglévő fájl(oka)t módosítanak, illetve beállítanak néhány bejegyzést a rendszerleíró adatbázisban, ami arra utasítja az induló operációs rendszert, hogy a frissen elhelyezett kártékony kódot is el kell indítani. Emellett - nem közvetlenül az újraindítás érdekében - más területeken (könyvtárakban) is létrehoznak magukból másolatot. Ennek kettős célja van: Egyrészt egy esetleges vírusirtást követően egy eldugott helyen megmaradhatnak a fertőzött állományok, másrészt helyi hálózatokban, megosztott könyvtárakban, peer-to-peer hálózatokban is képes terjedni. Kihasználhatják továbbá a Windows alapértelmezés szerinti beállítását is, miszerint egy létrehozott AUTORUN.INF nevű fájllal el lehet érni, hogy egy meghajtó megnyitásakor is aktivizálódjon a kártékony kód.
image image

A Win32/Autoit.H féreg a Windows mappában (alapértelmezés szerint C:\Windows) létrehozza az alábbi fájlokat:

  • scvhost.exe
  • \Tasks\At1.job

A Win32/Autoit.H féreg a Windows System32 mappájában (alapértelmezés szerint C:\Windows\System32) létrehozza a(z) scvhost.exe nevű fájlt.

Az összes cserélhető meghajtón létrehozza a(z) \New Folder.exe fájlt.

image

A Win32/Autoit.H féreg a rendszerleíró adatbázisba az alábbi bejegyzéseket hozza létre, illetve módosítja (ha már létezik):

  • [HKEY_CURRENT_USER\Software\Microsoft\Windows\CurrentVersion\Run] "Yahoo Messenger"="C:\WINDOWS\system32\SCVHOST.exe"
  • [HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\Microsoft\Windows NT\CurrentVersion\Winlogon] "Shell"="Explorer.exe SCVHOST.exe"
  • [HKEY_CURRENT_USER\Software\Microsoft\Windows\CurrentVersion\policies\system] "DisableRegistryTools"="1"
  • [HKEY_CURRENT_USER\Software\Microsoft\Windows\CurrentVersion\policies\system] "DisableTaskMgr"="1"
  • [HKEY_CURRENT_USER\Software\Microsoft\Windows\CurrentVersion\Explorer\WorkgroupCrwler\Shares] "shared"="\New Folder.exe"
A vírusok, férgek képesek arra, hogy megpróbálják a vírusvédelmi, illetve tűzfalakhoz tartozó folyamatokat leállítani. Ennek kettős célja van: egyrészt megnehezítik, hogy a felhasználó tudomást szerezzen a fertőzésről, másrészt egy esetleges hátsóajtó komponens kijutását is könnyebbé tehetik. Megtehetik azt is, hogy bizonyos, az internetre irányuló forgalmat elterelnek, egyes oldalak elérését megakadályozzák.

Letiltja az alábbi folyamatokat:

  • Regedit
  • Task Manager

Támadás az interneten

Sok vírus, féreg képes arra, hogy az interneten támadást indítson más számítógépek ellen, lehetetlenné téve azok használatát.

A féreg megkísérel a(z) www.freewebs.com webcímre csatlakozni.


Hátsóajtó

A vírusok, férgek egyre gyakrabban nyitnak hátsóajtót a megtámadott számítógépen. Ezzel teljes mértékben átvehetik a számítógép felügyeletét, a támadó azt csinál a számítógépen, amit csak akar: alkalmazásokat futtathat, állíthat le, állományokat tölthet le/fel, jelszavakat, hozzáférési kódokat tulajdoníthat el.

A(z) nhattruongquang.0cache.com weboldalhoz csatlakozik.

Megjegyzés: A kártevők gyakran az internetről töltenek le kártékony kódot, melyek tartalma és elérhetősége azonban folyamatosan változhat.

Tevékenységek

Minden vírus, féreg azt csinál, amit akar, illetve amit a programozó beleprogramozott. Egyes vírusok, férgek tevékenységüket (büntető rutinjukat) valamilyen eseményhez, legtöbbször valamilyen időponthoz kötik.

feltétel

tevékenység

a(z) C:\WINDOWS\Tasks\At1.job ütemezett feladatot hozza létre

image