Az Ön böngészőjében nincs engedélyezve a sütik (cookies) használata. A honlap teljes értékű használatához kérjük, engedélyezze használatukat böngészőjében!
 
Létrehozva: 2010-07-16, 10:50:29
Utolsó frissítés: 2010-10-29, 16:46:18
Platform: Win32
Típus: féreg
Méret: 70144
Dátum: 2008-11-12
Veszélyeztetett operációs rendszer(ek): Windows 95, Windows 98, Windows Me, Windows NT, Windows 2000, Windows Server 2003, Windows XP
Nem veszélyeztetett operációs rendszer(ek): Windows 3.xx, DOS, Linux, Unix, Solaris, MacOS, Mac OS X, OS2
 

A kártevő az AutoRun.Agent családba tartozik.


Elnevezések:

A különböző vírusvédelmek az egyes vírusokat, férgeket eltérő névvel illethetik. Előfordulhat, hogy egy vírusvédelmi rendszer egy adott károkozó program különböző példányait különböző neveken azonosítja, de az is elképzelhető, hogy különböző vírusokat, férgeket illet azonos néven. Az alábbi lista tájékoztató jelleggel mutatja a legelterjedtebb vírusvédelmek elnevezését, mely természetesen még az adott vírusvédelmi rendszer különböző verziója esetén is más és más lehet.

A Win32/AutoRun.Agent.BJ féreg elnevezései az egyes vírusvédelmek szerint:

vírusvédelem elnevezés
AVG Dropper.Generic.ADTT
BitDefender Trojan.Slenfbot.C
e-Trust Win32/Slenfbot.IF
Fortinet W32/Agent.KF!worm
F-Secure Worm.Win32.Agent.kf
Ikarus VirTool.Win32.DelfInject
McAfee Generic.dx(Trojan)
vírusvédelem elnevezés
NOD32 (ESET) Win32/AutoRun.Agent.BJ
Microsoft Win32/Slenfbot.AEQ
Rising Antivirus Trojan.Win32.Mnless.edz
Sophos Mal/Generic-A
Trend Micro TROJ_Generic.DIT
VirusBuster Packed/newStub
 

Telepítés:

Az interneten vagy lokális hálózaton terjedő kártevők elsődleges célja, hogy egy másik számítógépet fertőzzenek meg. A megtámadott számítógép működésébe, annak operációs rendszerébe általában úgy épülnek be, hogy az egy esetleges újraindítást (boot-olást) követően is aktivízálja a kártevő kódját. Ezt általában úgy érik el, hogy a kártevő kódját tartalmazó fájl(oka)t hoznak létre vagy meglévő fájl(oka)t módosítanak, illetve beállítanak néhány bejegyzést a rendszerleíró adatbázisban, ami arra utasítja az induló operációs rendszert, hogy a frissen elhelyezett kártékony kódot is el kell indítani. Emellett - nem közvetlenül az újraindítás érdekében - más területeken (könyvtárakban) is létrehoznak magukból másolatot. Ennek kettős célja van: Egyrészt egy esetleges vírusirtást követően egy eldugott helyen megmaradhatnak a fertőzött állományok, másrészt helyi hálózatokban, megosztott könyvtárakban, peer-to-peer hálózatokban is képes terjedni. Kihasználhatják továbbá a Windows alapértelmezés szerinti beállítását is, miszerint egy létrehozott AUTORUN.INF nevű fájllal el lehet érni, hogy egy meghajtó megnyitásakor is aktivizálódjon a kártékony kód.
image

A Win32/AutoRun.Agent.BJ féreg a Windows System32 mappájában (alapértelmezés szerint C:\Windows\System32) létrehozza a(z) symdrvmn.exe nevű fájlt.

image image image image

A Win32/AutoRun.Agent.BJ féreg a rendszerleíró adatbázisba az alábbi bejegyzéseket hozza létre, illetve módosítja (ha már létezik):

  • [HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\Microsoft\Windows\CurrentVersion\Run] "Symantec Drive Manager"="symdrvmn.exe"
  • [HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\Policies\Microsoft\Windows NT\SystemRestore] "DisableConfig"="1"
  • [HKEY_CURRENT_USER\Software\Microsoft\Windows\CurrentVersion\Policies\Explorer] "NoFolderOptions"="1"
  • [HKEY_CURRENT_USER\Software\Microsoft\Windows\CurrentVersion\Policies\System] "Disableregistrytools"="1"

Támadás az interneten

Sok vírus, féreg képes arra, hogy az interneten támadást indítson más számítógépek ellen, lehetetlenné téve azok használatát.

A féreg módosítja a hosts fájlt. Ezáltal bizonyos weboldalak elérhetetlenné válnak.


Hátsóajtó

A vírusok, férgek egyre gyakrabban nyitnak hátsóajtót a megtámadott számítógépen. Ezzel teljes mértékben átvehetik a számítógép felügyeletét, a támadó azt csinál a számítógépen, amit csak akar: alkalmazásokat futtathat, állíthat le, állományokat tölthet le/fel, jelszavakat, hozzáférési kódokat tulajdoníthat el.

A(z) datahop.asiaincorporated.info weboldalhoz csatlakozik.

Megjegyzés: A kártevők gyakran az internetről töltenek le kártékony kódot, melyek tartalma és elérhetősége azonban folyamatosan változhat.