Létrehozva: 2010-07-16, 10:50:29
Utolsó frissítés: 2010-07-16, 10:50:29
Platform: Win32
Típus: féreg
Méret: 245760
Dátum: 2009-04-29
Tömörítő: Armadillo
Veszélyeztetett operációs rendszer(ek): Windows 95, Windows 98, Windows Me, Windows NT, Windows 2000, Windows Server 2003, Windows XP
Nem veszélyeztetett operációs rendszer(ek): Windows 3.xx, DOS, Linux, Unix, Solaris, MacOS, Mac OS X, OS2
 

A kártevő az AutoRun.Agent családba tartozik.


Elnevezések:

A különböző vírusvédelmek az egyes vírusokat, férgeket eltérő névvel illethetik. Előfordulhat, hogy egy vírusvédelmi rendszer egy adott károkozó program különböző példányait különböző neveken azonosítja, de az is elképzelhető, hogy különböző vírusokat, férgeket illet azonos néven. Az alábbi lista tájékoztató jelleggel mutatja a legelterjedtebb vírusvédelmek elnevezését, mely természetesen még az adott vírusvédelmi rendszer különböző verziója esetén is más és más lehet.

A Win32/AutoRun.Agent.BT féreg elnevezései az egyes vírusvédelmek szerint:

vírusvédelem elnevezés
AVG Generic3.HFH
BitDefender Trojan.Agent.AGI
e-Trust Win32/SillyAutorun.HZ
Fortinet W32/Agent.AGI!tr
F-Secure Trojan.Win32.Agent.agi
Ikarus Trojan.Win32.Agent
vírusvédelem elnevezés
McAfee W32/Autorun.worm.zv(Virus)
NOD32 (ESET) Win32/AutoRun.Agent.BT
Microsoft Win32/Autorun.MBS
Rising Antivirus Trojan.MnLess.es
Sophos Mal/UnkPack-Fam
VirusBuster Trojan.Agent.HHD
 

Telepítés:

Az interneten vagy lokális hálózaton terjedő kártevők elsődleges célja, hogy egy másik számítógépet fertőzzenek meg. A megtámadott számítógép működésébe, annak operációs rendszerébe általában úgy épülnek be, hogy az egy esetleges újraindítást (boot-olást) követően is aktivízálja a kártevő kódját. Ezt általában úgy érik el, hogy a kártevő kódját tartalmazó fájl(oka)t hoznak létre vagy meglévő fájl(oka)t módosítanak, illetve beállítanak néhány bejegyzést a rendszerleíró adatbázisban, ami arra utasítja az induló operációs rendszert, hogy a frissen elhelyezett kártékony kódot is el kell indítani. Emellett - nem közvetlenül az újraindítás érdekében - más területeken (könyvtárakban) is létrehoznak magukból másolatot. Ennek kettős célja van: Egyrészt egy esetleges vírusirtást követően egy eldugott helyen megmaradhatnak a fertőzött állományok, másrészt helyi hálózatokban, megosztott könyvtárakban, peer-to-peer hálózatokban is képes terjedni. Kihasználhatják továbbá a Windows alapértelmezés szerinti beállítását is, miszerint egy létrehozott AUTORUN.INF nevű fájllal el lehet érni, hogy egy meghajtó megnyitásakor is aktivizálódjon a kártékony kód.
image image

A Win32/AutoRun.Agent.BT \System32\WinInet.ocx néven a C:\Program Files mappába másolja magát.

A Win32/AutoRun.Agent.BT létrehozza a C: \ Documents and Settings\ Administrator\ windows\ system\ nevű fájlt.

image image image

A Win32/AutoRun.Agent.BT féreg a rendszerleíró adatbázisba az alábbi bejegyzéseket hozza létre, illetve módosítja (ha már létezik):

  • [HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\Microsoft\Windows\CurrentVersion\Run] "winsystem"="C:\Documents and Settings\Administrator\WINDOWS\system\winsystem.exe"
  • [HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\Microsoft\Windows NT\CurrentVersion\Winlogon] "Userinit"="C:\WINDOWS\system32\userinit.exe,C:\Program Files\System32\database.exe,"
  • [HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\Classes\inffile\shell\open\command] "@"="C:\Documents and Settings\Administrator\WINDOWS\system\winsystem.exe"
Az újraindítást követő aktivizálódás elérésének számos egyéb lehetősége is van. A Windows működése során néhány olyan szöveges, konfigurációs állományt is használ, mely lehetőséget ad az automatikus elindulásra.

A Win32/AutoRun.Agent.BT féreg a C:\Windows\System.ini fájl [boot] szekciójába a(z) Userinit=C:\WINDOWS\system32\userinit.exe,C:\Program Files\System32\database.exe bejegyzést teszi.