Létrehozva: 2010-07-16, 10:50:29
Utolsó frissítés: 2010-10-29, 16:46:41
Platform: Win32
Típus: féreg
Méret: 3280805
Dátum: 2009-03-19
Veszélyeztetett operációs rendszer(ek): Windows 95, Windows 98, Windows Me, Windows NT, Windows 2000, Windows Server 2003, Windows XP
Nem veszélyeztetett operációs rendszer(ek): Windows 3.xx, DOS, Linux, Unix, Solaris, MacOS, Mac OS X, OS2
 

A kártevő az AutoRun.Agent családba tartozik.


Elnevezések:

A különböző vírusvédelmek az egyes vírusokat, férgeket eltérő névvel illethetik. Előfordulhat, hogy egy vírusvédelmi rendszer egy adott károkozó program különböző példányait különböző neveken azonosítja, de az is elképzelhető, hogy különböző vírusokat, férgeket illet azonos néven. Az alábbi lista tájékoztató jelleggel mutatja a legelterjedtebb vírusvédelmek elnevezését, mely természetesen még az adott vírusvédelmi rendszer különböző verziója esetén is más és más lehet.

A Win32/AutoRun.Agent.IK féreg elnevezései az egyes vírusvédelmek szerint:

vírusvédelem elnevezés
Avast Win32:AutoRun-ASX
AVG Worm/Autoit.YYR
Avira TR/Agent.bicf
BitDefender Trojan.Agent.AMQL
e-Trust Win32/Rbot.JPS
F-PROT W32/Autorun.IZ
Fortinet W32/Autorun.ABZ!tr
F-Secure Backdoor:W32/IRCBot.GRT
Ikarus Trojan.Win32.Agent
Kaspersky Trojan.Win32.Agent.bicf
vírusvédelem elnevezés
McAfee IRC/Flood.dr (Trojan)
NOD32 (ESET) Win32/AutoRun.Agent.IK
Microsoft Win32/Hamweq.AE
Norton Antivirus W32.SillyFDC
Panda Trj/Agent.MFC
Rising Antivirus Trojan.Win32.Nodef.iqb
Sophos W32/Autorun-ABZ
Trend Micro WORM_AUTORUN.EIV
VirusBuster Trojan.IRCBot.ACQH
 

Telepítés:

Az interneten vagy lokális hálózaton terjedő kártevők elsődleges célja, hogy egy másik számítógépet fertőzzenek meg. A megtámadott számítógép működésébe, annak operációs rendszerébe általában úgy épülnek be, hogy az egy esetleges újraindítást (boot-olást) követően is aktivízálja a kártevő kódját. Ezt általában úgy érik el, hogy a kártevő kódját tartalmazó fájl(oka)t hoznak létre vagy meglévő fájl(oka)t módosítanak, illetve beállítanak néhány bejegyzést a rendszerleíró adatbázisban, ami arra utasítja az induló operációs rendszert, hogy a frissen elhelyezett kártékony kódot is el kell indítani. Emellett - nem közvetlenül az újraindítás érdekében - más területeken (könyvtárakban) is létrehoznak magukból másolatot. Ennek kettős célja van: Egyrészt egy esetleges vírusirtást követően egy eldugott helyen megmaradhatnak a fertőzött állományok, másrészt helyi hálózatokban, megosztott könyvtárakban, peer-to-peer hálózatokban is képes terjedni. Kihasználhatják továbbá a Windows alapértelmezés szerinti beállítását is, miszerint egy létrehozott AUTORUN.INF nevű fájllal el lehet érni, hogy egy meghajtó megnyitásakor is aktivizálódjon a kártékony kód.
image image

A Win32/AutoRun.Agent.IK féreg a Windows mappában (alapértelmezés szerint C:\Windows) létrehozza a(z) \security\lsass.exe nevű fájlt.

A Win32/AutoRun.Agent.IK létrehozza a C: \ Documents and Settings\ <user>\ Local Settings\ Temp\ lsasswin nevű fájlt.

image image

A Win32/AutoRun.Agent.IK féreg a rendszerleíró adatbázisba az alábbi bejegyzéseket hozza létre, illetve módosítja (ha már létezik):

  • [HKEY_CURRENT_USER\Software\Microsoft\Windows\CurrentVersion\Run] "Windows Intranet controller"="C:\WINDOWS\security\lsass.exe"
  • [HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\Microsoft\Windows\CurrentVersion\Run] "Windows Intranet controller"="C:\WINDOWS\security\lsass.exe"

Hátsóajtó

A vírusok, férgek egyre gyakrabban nyitnak hátsóajtót a megtámadott számítógépen. Ezzel teljes mértékben átvehetik a számítógép felügyeletét, a támadó azt csinál a számítógépen, amit csak akar: alkalmazásokat futtathat, állíthat le, állományokat tölthet le/fel, jelszavakat, hozzáférési kódokat tulajdoníthat el.

A(z) lamers.c0re.us weboldalhoz csatlakozik.

Megjegyzés: A kártevők gyakran az internetről töltenek le kártékony kódot, melyek tartalma és elérhetősége azonban folyamatosan változhat.