Létrehozva: 2010-07-16, 10:50:29
Utolsó frissítés: 2010-10-29, 16:46:44
Platform: Win32
Típus: féreg
Méret: 581632
Dátum: 2009-02-17
Veszélyeztetett operációs rendszer(ek): Windows 95, Windows 98, Windows Me, Windows NT, Windows 2000, Windows Server 2003, Windows XP
Nem veszélyeztetett operációs rendszer(ek): Windows 3.xx, DOS, Linux, Unix, Solaris, MacOS, Mac OS X, OS2
 

A kártevő az AutoRun.Agent családba tartozik.


Elnevezések:

A különböző vírusvédelmek az egyes vírusokat, férgeket eltérő névvel illethetik. Előfordulhat, hogy egy vírusvédelmi rendszer egy adott károkozó program különböző példányait különböző neveken azonosítja, de az is elképzelhető, hogy különböző vírusokat, férgeket illet azonos néven. Az alábbi lista tájékoztató jelleggel mutatja a legelterjedtebb vírusvédelmek elnevezését, mely természetesen még az adott vírusvédelmi rendszer különböző verziója esetén is más és más lehet.

A Win32/AutoRun.Agent.JR féreg elnevezései az egyes vírusvédelmek szerint:

vírusvédelem elnevezés
Avast Win32:Bifrose-DYG
AVG BackDoor.Bifrose.EP
Avira TR/Agent.xkf
BitDefender Backdoor.IRCBot.ACPK
e-Trust Win32/IRCBot.HF
F-PROT W32/Autorun.II
Fortinet W32/AutoRun.EZT!worm
F-Secure Backdoor:W32/IRCBot.GSR
Ikarus Worm.Win32.AutoRun
Kaspersky Worm.Win32.AutoRun.ezt
vírusvédelem elnevezés
McAfee W32/IRCbot.gen (Virus)
NOD32 (ESET) Win32/AutoRun.Agent.JR
Microsoft Win32/Neeris.AQ
Norton Antivirus W32.IRCBot
Panda W32/Ircbot.CKA
Rising Antivirus Trojan.Win32.Nodef.gvn
Sophos W32/Autorun-XY
Trend Micro RTKT_AGENT.AL
VirusBuster Worm.AutoRun.EZT
 

Telepítés:

Az interneten vagy lokális hálózaton terjedő kártevők elsődleges célja, hogy egy másik számítógépet fertőzzenek meg. A megtámadott számítógép működésébe, annak operációs rendszerébe általában úgy épülnek be, hogy az egy esetleges újraindítást (boot-olást) követően is aktivízálja a kártevő kódját. Ezt általában úgy érik el, hogy a kártevő kódját tartalmazó fájl(oka)t hoznak létre vagy meglévő fájl(oka)t módosítanak, illetve beállítanak néhány bejegyzést a rendszerleíró adatbázisban, ami arra utasítja az induló operációs rendszert, hogy a frissen elhelyezett kártékony kódot is el kell indítani. Emellett - nem közvetlenül az újraindítás érdekében - más területeken (könyvtárakban) is létrehoznak magukból másolatot. Ennek kettős célja van: Egyrészt egy esetleges vírusirtást követően egy eldugott helyen megmaradhatnak a fertőzött állományok, másrészt helyi hálózatokban, megosztott könyvtárakban, peer-to-peer hálózatokban is képes terjedni. Kihasználhatják továbbá a Windows alapértelmezés szerinti beállítását is, miszerint egy létrehozott AUTORUN.INF nevű fájllal el lehet érni, hogy egy meghajtó megnyitásakor is aktivizálódjon a kártékony kód.
image image

A Win32/AutoRun.Agent.JR féreg a Windows System mappájában (alapértelmezés szerint C:\Windows\System) létrehozza a(z) wmisys.exe nevű fájlt.

A Win32/AutoRun.Agent.JR féreg a Windows System32 mappájában (alapértelmezés szerint C:\Windows\System32) létrehozza a(z) \drivers\sysdrv32.sys nevű fájlt.

A Win32/AutoRun.Agent.JR féreg az alábbi fájlokat hozza létre:

  • C:\Documents and Settings\<user>\Local Settings\Temp\WER<random>.dir00\svchost.exe.hdmp
  • C:\Documents and Settings\<user>\Local Settings\Temp\WER<random>.dir00\svchost.exe.mdmp
image image image

A Win32/AutoRun.Agent.JR féreg a rendszerleíró adatbázisba az alábbi bejegyzéseket hozza létre, illetve módosítja (ha már létezik):

  • [HKEY_LOCAL_MACHINE\SYSTEM\ControlSet001\Services\SharedAccess\Parameters\FirewallPolicy\StandardProfile\AuthorizedApplications\List] "C:\WINDOWS\system\wmisys.exe"="C:\WINDOWS\system\wmisys.exe:*:Microsoft Enabled"
  • [HKEY_LOCAL_MACHINE\SYSTEM\ControlSet001\Services\WMISYS] "Description"="Spools WMI applications."
  • [HKEY_LOCAL_MACHINE\SYSTEM\ControlSet001\Services\WMISYS] "DisplayName"="WMI System App"
  • [HKEY_LOCAL_MACHINE\SYSTEM\ControlSet001\Services\WMISYS] "ImagePath"="\"C:\WINDOWS\system\wmisys.exe\""
  • [HKEY_LOCAL_MACHINE\SYSTEM\ControlSet003\Services\SharedAccess\Parameters\FirewallPolicy\StandardProfile\AuthorizedApplications\List] "C:\WINDOWS\system\wmisys.exe"="C:\WINDOWS\system\wmisys.exe:*:Microsoft Enabled"
  • teljes lista...
A számítógépeket támadó vírusok, férgek az elindulást követő aktivizálódás érdekében szolgáltatást (service) is létrehozhatnak. A szolgáltatások paramétereit is természetesen tartalmazza a rendszerleíró adatbázis (registry). A szolgáltatásokat a Windows XP alatt a Vezérlőpult/Felügyeleti eszközök/Szolgáltatások alatt tekinthetjük meg. A vírusok, férgek a szolgáltatásokat le is állíthatják.

A Win32/AutoRun.Agent.JR féreg WMISYS néven hoz létre szervizt.

A létrehozott szerviz a(z) C:\Windows\System\wmisys.exe elérési útra hivatkozik.

image

Hátsóajtó

A vírusok, férgek egyre gyakrabban nyitnak hátsóajtót a megtámadott számítógépen. Ezzel teljes mértékben átvehetik a számítógép felügyeletét, a támadó azt csinál a számítógépen, amit csak akar: alkalmazásokat futtathat, állíthat le, állományokat tölthet le/fel, jelszavakat, hozzáférési kódokat tulajdoníthat el.

A(z) rnd.republicofskorea.info weboldalhoz csatlakozik.

Megjegyzés: A kártevők gyakran az internetről töltenek le kártékony kódot, melyek tartalma és elérhetősége azonban folyamatosan változhat.