Létrehozva: 2010-07-16, 10:50:29
Utolsó frissítés: 2010-07-16, 10:50:29
Platform: Win32
Típus: féreg
Méret: 22016
Dátum: 2009-04-15
Veszélyeztetett operációs rendszer(ek): Windows 95, Windows 98, Windows Me, Windows NT, Windows 2000, Windows Server 2003, Windows XP
Nem veszélyeztetett operációs rendszer(ek): Windows 3.xx, DOS, Linux, Unix, Solaris, MacOS, Mac OS X, OS2
 

A kártevő az AutoRun.Agent családba tartozik.


Elnevezések:

A különböző vírusvédelmek az egyes vírusokat, férgeket eltérő névvel illethetik. Előfordulhat, hogy egy vírusvédelmi rendszer egy adott károkozó program különböző példányait különböző neveken azonosítja, de az is elképzelhető, hogy különböző vírusokat, férgeket illet azonos néven. Az alábbi lista tájékoztató jelleggel mutatja a legelterjedtebb vírusvédelmek elnevezését, mely természetesen még az adott vírusvédelmi rendszer különböző verziója esetén is más és más lehet.

A Win32/AutoRun.Agent.MK féreg elnevezései az egyes vírusvédelmek szerint:

vírusvédelem elnevezés
Avast Win32:Falder
AVG SHeur2.ZFZ
Avira TR/Crypt.ZPACK.Gen
BitDefender Trojan.TDss.FG
e-Trust Win32/VMalum.FFCR
F-PROT W32/Trojan2.HLCT
F-Secure Packed:W32/TDSS.gen!D
Ikarus Trojan.Win32.Tdss
Kaspersky Trojan.Win32.TDSS.zvx
vírusvédelem elnevezés
McAfee DNSChanger.s (Trojan)
NOD32 (ESET) Win32/AutoRun.Agent.MK
Microsoft Win32/Alureon.BK
Norton Antivirus W32.SillyFDC
Panda Trj/CI.A
Sophos W32/Autorun-AEZ
Trend Micro WORM_SILLY.FE
VirusBuster Trojan.TDSS.BIP
 

Telepítés:

Az interneten vagy lokális hálózaton terjedő kártevők elsődleges célja, hogy egy másik számítógépet fertőzzenek meg. A megtámadott számítógép működésébe, annak operációs rendszerébe általában úgy épülnek be, hogy az egy esetleges újraindítást (boot-olást) követően is aktivízálja a kártevő kódját. Ezt általában úgy érik el, hogy a kártevő kódját tartalmazó fájl(oka)t hoznak létre vagy meglévő fájl(oka)t módosítanak, illetve beállítanak néhány bejegyzést a rendszerleíró adatbázisban, ami arra utasítja az induló operációs rendszert, hogy a frissen elhelyezett kártékony kódot is el kell indítani. Emellett - nem közvetlenül az újraindítás érdekében - más területeken (könyvtárakban) is létrehoznak magukból másolatot. Ennek kettős célja van: Egyrészt egy esetleges vírusirtást követően egy eldugott helyen megmaradhatnak a fertőzött állományok, másrészt helyi hálózatokban, megosztott könyvtárakban, peer-to-peer hálózatokban is képes terjedni. Kihasználhatják továbbá a Windows alapértelmezés szerinti beállítását is, miszerint egy létrehozott AUTORUN.INF nevű fájllal el lehet érni, hogy egy meghajtó megnyitásakor is aktivizálódjon a kártékony kód.
image image image image

A Win32/AutoRun.Agent.MK féreg a Windows mappában (alapértelmezés szerint C:\Windows) létrehozza a(z) \Temp\<number>.tmp nevű fájlt.

A Win32/AutoRun.Agent.MK féreg a merevlemez(ek) főkönyvtárában létrehozza az alábbi fájlokat:

  • C:\recycler\S-<random>.com
  • autorun.inf

A Win32/AutoRun.Agent.MK létrehozza a C: \ Documents and Settings\ <user>\ Local Settings\ Temp\ tmp<number>. tmp nevű fájlt.

image image

A Win32/AutoRun.Agent.MK féreg a rendszerleíró adatbázisba az alábbi bejegyzéseket hozza létre, illetve módosítja (ha már létezik):

  • [HKEY_LOCAL_MACHINE\SYSTEM\ControlSet001\Control\Session Manager] "PendingFileRenameOperations"="\??\C:\WINDOWS\TEMP\<number>.tmp"
  • [HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\Classes\videoshow\CLSID] "@"="{6BF52A52-394A-11D3-B153-00C04F79FAA6}"