Létrehozva: 2010-07-16, 10:50:29
Utolsó frissítés: 2010-10-29, 16:46:31
Platform: Win32
Típus: trójai
Méret: 49152
Dátum: 2009-05-26
Tömörítő: Armadillo
Veszélyeztetett operációs rendszer(ek): Windows 95, Windows 98, Windows Me, Windows NT, Windows 2000, Windows Server 2003, Windows XP
Nem veszélyeztetett operációs rendszer(ek): Windows 3.xx, DOS, Linux, Unix, Solaris, MacOS, Mac OS X, OS2
 

A kártevő az AutoRun.Agent családba tartozik.


Elnevezések:

A különböző vírusvédelmek az egyes vírusokat, férgeket eltérő névvel illethetik. Előfordulhat, hogy egy vírusvédelmi rendszer egy adott károkozó program különböző példányait különböző neveken azonosítja, de az is elképzelhető, hogy különböző vírusokat, férgeket illet azonos néven. Az alábbi lista tájékoztató jelleggel mutatja a legelterjedtebb vírusvédelmek elnevezését, mely természetesen még az adott vírusvédelmi rendszer különböző verziója esetén is más és más lehet.

A Win32/AutoRun.Agent.OD trójai elnevezései az egyes vírusvédelmek szerint:

vírusvédelem elnevezés
Avast Win32:Trojan-gen
AVG Generic13.AVVE
Avira TR/Hijacker.Gen
BitDefender BehavesLike:Win32.Malware
e-Trust Win32/VMalum.FMDD
F-PROT W32/Heuristic-KPP!Eldorado
F-Secure BehavesLike:Win32.Malware
Ikarus Trojan.Win32.Agent
Kaspersky Trojan.Win32.Agent.ciyq
vírusvédelem elnevezés
McAfee Generic.dx!dl (Trojan)
NOD32 (ESET) Win32/AutoRun.Agent.OD
Microsoft Win32/Malat
Norton Antivirus Spyware.Keylogger
Rising Antivirus Worm.Win32.Autorun.fwt
Sophos Troj/Agent-JZO
Trend Micro Mal_Otorun7
VirusBuster Trojan.Agent.KFYZ
 

Telepítés:

Az interneten vagy lokális hálózaton terjedő kártevők elsődleges célja, hogy egy másik számítógépet fertőzzenek meg. A megtámadott számítógép működésébe, annak operációs rendszerébe általában úgy épülnek be, hogy az egy esetleges újraindítást (boot-olást) követően is aktivízálja a kártevő kódját. Ezt általában úgy érik el, hogy a kártevő kódját tartalmazó fájl(oka)t hoznak létre vagy meglévő fájl(oka)t módosítanak, illetve beállítanak néhány bejegyzést a rendszerleíró adatbázisban, ami arra utasítja az induló operációs rendszert, hogy a frissen elhelyezett kártékony kódot is el kell indítani. Emellett - nem közvetlenül az újraindítás érdekében - más területeken (könyvtárakban) is létrehoznak magukból másolatot. Ennek kettős célja van: Egyrészt egy esetleges vírusirtást követően egy eldugott helyen megmaradhatnak a fertőzött állományok, másrészt helyi hálózatokban, megosztott könyvtárakban, peer-to-peer hálózatokban is képes terjedni. Kihasználhatják továbbá a Windows alapértelmezés szerinti beállítását is, miszerint egy létrehozott AUTORUN.INF nevű fájllal el lehet érni, hogy egy meghajtó megnyitásakor is aktivizálódjon a kártékony kód.
image

A Win32/AutoRun.Agent.OD trójai a Windows System mappájában (alapértelmezés szerint C:\Windows\System) létrehozza a(z) smss.exe nevű fájlt.

image

A Win32/AutoRun.Agent.OD trójai a rendszerleíró adatbázisba az alábbi bejegyzéseket hozza létre, illetve módosítja (ha már létezik):

  • [HKEY_LOCAL_MACHINE\SYSTEM\ControlSet001\Services\NTService] "Description"="For the security of Windows NT servies. An important System service, If it was terminated, Windows would be Collapsed."
  • [HKEY_LOCAL_MACHINE\SYSTEM\ControlSet001\Services\NTService] "DisplayName"="Windows NT Service"
  • [HKEY_LOCAL_MACHINE\SYSTEM\ControlSet001\Services\NTService] "ImagePath"="C:\WINDOWS\system\smss.exe"
  • [HKEY_LOCAL_MACHINE\SYSTEM\ControlSet003\Services\NTService] "Description"="For the security of Windows NT servies. An important System service, If it was terminated, Windows would be Collapsed."
  • [HKEY_LOCAL_MACHINE\SYSTEM\ControlSet003\Services\NTService] "DisplayName"="Windows NT Service"
  • [HKEY_LOCAL_MACHINE\SYSTEM\ControlSet003\Services\NTService] "ImagePath"="C:\WINDOWS\system\smss.exe"
A számítógépeket támadó vírusok, férgek az elindulást követő aktivizálódás érdekében szolgáltatást (service) is létrehozhatnak. A szolgáltatások paramétereit is természetesen tartalmazza a rendszerleíró adatbázis (registry). A szolgáltatásokat a Windows XP alatt a Vezérlőpult/Felügyeleti eszközök/Szolgáltatások alatt tekinthetjük meg. A vírusok, férgek a szolgáltatásokat le is állíthatják.

A Win32/AutoRun.Agent.OD trójai NTService néven hoz létre szervizt.

A létrehozott szerviz a(z) C:\Windows\system\smss.exe elérési útra hivatkozik.

image

Hátsóajtó

A vírusok, férgek egyre gyakrabban nyitnak hátsóajtót a megtámadott számítógépen. Ezzel teljes mértékben átvehetik a számítógép felügyeletét, a támadó azt csinál a számítógépen, amit csak akar: alkalmazásokat futtathat, állíthat le, állományokat tölthet le/fel, jelszavakat, hozzáférési kódokat tulajdoníthat el.

A(z) paganini.3322.org weboldalhoz csatlakozik.

Megjegyzés: A kártevők gyakran az internetről töltenek le kártékony kódot, melyek tartalma és elérhetősége azonban folyamatosan változhat.