Létrehozva: 2010-07-16, 10:49:55
Utolsó frissítés: 2010-07-16, 10:49:55
Platform: INF
Típus: trójai
Méret: 42596
Dátum: 2007-07-17
Tömörítő: NSIS
Veszélyeztetett operációs rendszer(ek): Windows 95, Windows 98, Windows Me, Windows NT, Windows 2000, Windows Server 2003, Windows XP
Nem veszélyeztetett operációs rendszer(ek): Windows 3.xx, DOS, Linux, Unix, Solaris, MacOS, Mac OS X, OS2
 

A kártevő az AutoRun családba tartozik.


Elnevezések:

A különböző vírusvédelmek az egyes vírusokat, férgeket eltérő névvel illethetik. Előfordulhat, hogy egy vírusvédelmi rendszer egy adott károkozó program különböző példányait különböző neveken azonosítja, de az is elképzelhető, hogy különböző vírusokat, férgeket illet azonos néven. Az alábbi lista tájékoztató jelleggel mutatja a legelterjedtebb vírusvédelmek elnevezését, mely természetesen még az adott vírusvédelmi rendszer különböző verziója esetén is más és más lehet.

A INF/Autorun.gen trójai elnevezései az egyes vírusvédelmek szerint:

vírusvédelem elnevezés
Avast VBS:Malware-gen
Avira DR/BlackHole.XF.2
BitDefender Trojan.Agent.AHWV
F-PROT IS/Autorun
F-Secure Trojan.Agent.AHWV
Ikarus Backdoor.Win32.BlackHole
Kaspersky Backdoor.Win32.BlackHole.xf
McAfee Generic!atr
vírusvédelem elnevezés
NOD32 (ESET) INF/Autorun.gen
Microsoft Trojan:Win32/Sisron
Norton Antivirus Backdoor.Singu
Panda Trj/CI.A
Sophos Mal/AutoInf-A
Trend Micro Mal_Otorun1
VirusBuster Inf.Autorun.Gen.23
 

Telepítés:

Az interneten vagy lokális hálózaton terjedő kártevők elsődleges célja, hogy egy másik számítógépet fertőzzenek meg. A megtámadott számítógép működésébe, annak operációs rendszerébe általában úgy épülnek be, hogy az egy esetleges újraindítást (boot-olást) követően is aktivízálja a kártevő kódját. Ezt általában úgy érik el, hogy a kártevő kódját tartalmazó fájl(oka)t hoznak létre vagy meglévő fájl(oka)t módosítanak, illetve beállítanak néhány bejegyzést a rendszerleíró adatbázisban, ami arra utasítja az induló operációs rendszert, hogy a frissen elhelyezett kártékony kódot is el kell indítani. Emellett - nem közvetlenül az újraindítás érdekében - más területeken (könyvtárakban) is létrehoznak magukból másolatot. Ennek kettős célja van: Egyrészt egy esetleges vírusirtást követően egy eldugott helyen megmaradhatnak a fertőzött állományok, másrészt helyi hálózatokban, megosztott könyvtárakban, peer-to-peer hálózatokban is képes terjedni. Kihasználhatják továbbá a Windows alapértelmezés szerinti beállítását is, miszerint egy létrehozott AUTORUN.INF nevű fájllal el lehet érni, hogy egy meghajtó megnyitásakor is aktivizálódjon a kártékony kód.
image image image

A INF/Autorun.gen trójai a Windows mappában (alapértelmezés szerint C:\Windows) létrehozza a(z) \inf\3dfwdf2k.inf nevű fájlt.

A INF/Autorun.gen trójai a Windows System32 mappájában (alapértelmezés szerint C:\Windows\System32) létrehozza a(z) siguretook.nsl nevű fájlt.

A INF/Autorun.gen létrehozza a C: \ Documents and Settings\ <user>\ Local Settings\ Temp\ ns<random>. tmp\ nsSCM. dll nevű fájlt.

image image image

A INF/Autorun.gen trójai a rendszerleíró adatbázisba az alábbi bejegyzéseket hozza létre, illetve módosítja (ha már létezik):

  • [HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\Microsoft\Windows NT\CurrentVersion\Winlogon] "UserInit"="C:\WINDOWS\system32\userinit.exe,C:\WINDOWS\system32\comsetup.exe"
  • [HKEY_LOCAL_MACHINE\SYSTEM\CurrentControlSet\Services\LTSMMSG] "DisplayName"="Lucent Messaging"
  • [HKEY_LOCAL_MACHINE\SYSTEM\CurrentControlSet\Services\LTSMMSG] "ImagePath"="C:\WINDOWS\system32\LTSMMSG.exe /service"
  • [HKEY_LOCAL_MACHINE\SYSTEM\CurrentControlSet\Services\sqlsrv] "DisplayName"="SQLServer"
  • [HKEY_LOCAL_MACHINE\SYSTEM\CurrentControlSet\Services\sqlsrv] "ImagePath"="C:\WINDOWS\system32\sqlsrv32.exe"
Az újraindítást követő aktivizálódás elérésének számos egyéb lehetősége is van. A Windows működése során néhány olyan szöveges, konfigurációs állományt is használ, mely lehetőséget ad az automatikus elindulásra.

A INF/Autorun.gen trójai a C:\Windows\System.ini fájl [boot] szekciójába a(z) UserInit=C:\WINDOWS\system32\userinit.exe,C:\WINDOWS\system32\comsetup.exe bejegyzést teszi.

A számítógépeket támadó vírusok, férgek az elindulást követő aktivizálódás érdekében szolgáltatást (service) is létrehozhatnak. A szolgáltatások paramétereit is természetesen tartalmazza a rendszerleíró adatbázis (registry). A szolgáltatásokat a Windows XP alatt a Vezérlőpult/Felügyeleti eszközök/Szolgáltatások alatt tekinthetjük meg. A vírusok, férgek a szolgáltatásokat le is állíthatják.

A INF/Autorun.gen trójai az alábbi neveken hozza létre a szervizeket:

  • LTSMMSG
  • sqlsrv

A létrehozott szervizek elérési útjai:

  • C:\Windows\System32\LTSMMSG.exe
  • C:\Windows\System32\sqlsrv32.exe