Létrehozva: 2010-07-16, 10:49:55
Utolsó frissítés: 2010-10-29, 16:46:55
Platform: Win32
Típus: féreg
Méret: 156393
Dátum: 2007-07-04
Tömörítő: ASPack
Veszélyeztetett operációs rendszer(ek): Windows 95, Windows 98, Windows Me, Windows NT, Windows 2000, Windows Server 2003, Windows XP
Nem veszélyeztetett operációs rendszer(ek): Windows 3.xx, DOS, Linux, Unix, Solaris, MacOS, Mac OS X, OS2
 

A kártevő az AutoRun családba tartozik.


Elnevezések:

A különböző vírusvédelmek az egyes vírusokat, férgeket eltérő névvel illethetik. Előfordulhat, hogy egy vírusvédelmi rendszer egy adott károkozó program különböző példányait különböző neveken azonosítja, de az is elképzelhető, hogy különböző vírusokat, férgeket illet azonos néven. Az alábbi lista tájékoztató jelleggel mutatja a legelterjedtebb vírusvédelmek elnevezését, mely természetesen még az adott vírusvédelmi rendszer különböző verziója esetén is más és más lehet.

A Win32/Autorun.I féreg elnevezései az egyes vírusvédelmek szerint:

vírusvédelem elnevezés
Avast Win32:Agent-EPC
Win32:Trojan-gen
AVG SHeur.UI
Avira TR/Crypt.XDR.Gen
BitDefender Trojan.AutoRun.EM
F-Secure Virus.Win32.AutoRun.abe
Ikarus IM-Worm.Win32.Kelvir.A
Kaspersky ASPack
Virus.Win32.AutoRun.abe
vírusvédelem elnevezés
McAfee Generic.dx(Trojan)
NOD32 (ESET) Win32/AutoRun.I
Microsoft Win32/Meredrop
Norton Antivirus W32.SillyFDC
Panda Trj/Passtealer.DO
Rising Antivirus Trojan.PSW.Win32.Agent.do
Sophos Troj/PcClien-LC
W32/SillyFDC-BG
Trend Micro WORM_SILLY.DD
 

Telepítés:

Az interneten vagy lokális hálózaton terjedő kártevők elsődleges célja, hogy egy másik számítógépet fertőzzenek meg. A megtámadott számítógép működésébe, annak operációs rendszerébe általában úgy épülnek be, hogy az egy esetleges újraindítást (boot-olást) követően is aktivízálja a kártevő kódját. Ezt általában úgy érik el, hogy a kártevő kódját tartalmazó fájl(oka)t hoznak létre vagy meglévő fájl(oka)t módosítanak, illetve beállítanak néhány bejegyzést a rendszerleíró adatbázisban, ami arra utasítja az induló operációs rendszert, hogy a frissen elhelyezett kártékony kódot is el kell indítani. Emellett - nem közvetlenül az újraindítás érdekében - más területeken (könyvtárakban) is létrehoznak magukból másolatot. Ennek kettős célja van: Egyrészt egy esetleges vírusirtást követően egy eldugott helyen megmaradhatnak a fertőzött állományok, másrészt helyi hálózatokban, megosztott könyvtárakban, peer-to-peer hálózatokban is képes terjedni. Kihasználhatják továbbá a Windows alapértelmezés szerinti beállítását is, miszerint egy létrehozott AUTORUN.INF nevű fájllal el lehet érni, hogy egy meghajtó megnyitásakor is aktivizálódjon a kártékony kód.
image image image image

A Win32/Autorun.I féreg a Windows mappában (alapértelmezés szerint C:\Windows) létrehozza az alábbi fájlokat:

  • msmsgs.exe
  • \debug\passdb.log
  • PASSWD.LOG
  • sysdeb.ini

A Win32/Autorun.I féreg az alábbi fájlokat hozza létre:

  • C:\Program Files\Common Files\Microsoft Shared\MSINFO\msinfo.exe
  • C:\Documents and Settings\NetworkService\Cookies\index.dat
image

A rendszerleíró adatbázisba a(z) [ HKEY_LOCAL_MACHINE\ SOFTWARE\ Microsoft\ Windows\ CurrentVersion\ Run] " Windows Messenger" =" C: \ WINDOWS\ msmsgs. exe" bejegyzést teszi, illetve módosítja (ha már létezik).


Hátsóajtó

A vírusok, férgek egyre gyakrabban nyitnak hátsóajtót a megtámadott számítógépen. Ezzel teljes mértékben átvehetik a számítógép felügyeletét, a támadó azt csinál a számítógépen, amit csak akar: alkalmazásokat futtathat, állíthat le, állományokat tölthet le/fel, jelszavakat, hozzáférési kódokat tulajdoníthat el.

A féreg jelszavakat gyűjt a számítógépről.

Az alábbi weboldalakhoz csatlakozik:

  • 79038.vicp.net
  • www.opointcn.com
Megjegyzés: A kártevők gyakran az internetről töltenek le kártékony kódot, melyek tartalma és elérhetősége azonban folyamatosan változhat.