Létrehozva: 2010-07-16, 10:49:55
Utolsó frissítés: 2010-10-29, 17:00:30
Platform: Win32
Típus: trójai
Méret: 825514
Dátum: 2009-01-23
Veszélyeztetett operációs rendszer(ek): Windows 95, Windows 98, Windows Me, Windows NT, Windows 2000, Windows Server 2003, Windows XP
Nem veszélyeztetett operációs rendszer(ek): Windows 3.xx, DOS, Linux, Unix, Solaris, MacOS, Mac OS X, OS2
 

A kártevő az AutoRun családba tartozik.


Elnevezések:

A különböző vírusvédelmek az egyes vírusokat, férgeket eltérő névvel illethetik. Előfordulhat, hogy egy vírusvédelmi rendszer egy adott károkozó program különböző példányait különböző neveken azonosítja, de az is elképzelhető, hogy különböző vírusokat, férgeket illet azonos néven. Az alábbi lista tájékoztató jelleggel mutatja a legelterjedtebb vírusvédelmek elnevezését, mely természetesen még az adott vírusvédelmi rendszer különböző verziója esetén is más és más lehet.

A Win32/AutoRun.MG trójai elnevezései az egyes vírusvédelmek szerint:

vírusvédelem elnevezés
AVG Generic10.NVE
BitDefender Trojan.Dropper.VB.AQJ
Fortinet W32/AutoRun.DPQ!worm
F-Secure Worm.Win32.AutoRun.dpq
Ikarus Worm.Win32.AutoRun
McAfee W32/AutoRun.worm.gen(Virus)
vírusvédelem elnevezés
NOD32 (ESET) Win32/AutoRun.MG
Microsoft Win32/Vburses.D
Rising Antivirus Worm.Win32.AvKiller.bqb
Sophos Mal/Inet-Fam
Trend Micro Possible_Otorun8
VirusBuster Worm.AutoRun.GTB
 

Telepítés:

Egyes vírusok, férgek a telepítést megelőzően, illetve a telepítés során, esetleg a számítógép sikeres megfertőzését követő első újraindítás alkalmával valamilyen látványos tevékenységet végeznek. Ennek a célja - azon kívül, hogy felhívják magukra a figyelmet - az, hogy az felhasználói interaktívitással (egy billentyűlenyomás vagy egérkattintás) megnehezítsék a kártékony kód automatikus feldolgozását virtuális környezetben.

A trójai az aktuális böngészőben betölti a "http://www.kazmegheyz.zip.io" oldalt.

image Az interneten vagy lokális hálózaton terjedő kártevők elsődleges célja, hogy egy másik számítógépet fertőzzenek meg. A megtámadott számítógép működésébe, annak operációs rendszerébe általában úgy épülnek be, hogy az egy esetleges újraindítást (boot-olást) követően is aktivízálja a kártevő kódját. Ezt általában úgy érik el, hogy a kártevő kódját tartalmazó fájl(oka)t hoznak létre vagy meglévő fájl(oka)t módosítanak, illetve beállítanak néhány bejegyzést a rendszerleíró adatbázisban, ami arra utasítja az induló operációs rendszert, hogy a frissen elhelyezett kártékony kódot is el kell indítani. Emellett - nem közvetlenül az újraindítás érdekében - más területeken (könyvtárakban) is létrehoznak magukból másolatot. Ennek kettős célja van: Egyrészt egy esetleges vírusirtást követően egy eldugott helyen megmaradhatnak a fertőzött állományok, másrészt helyi hálózatokban, megosztott könyvtárakban, peer-to-peer hálózatokban is képes terjedni. Kihasználhatják továbbá a Windows alapértelmezés szerinti beállítását is, miszerint egy létrehozott AUTORUN.INF nevű fájllal el lehet érni, hogy egy meghajtó megnyitásakor is aktivizálódjon a kártékony kód.
image image image image image

A Win32/AutoRun.MG trójai a Windows mappában (alapértelmezés szerint C:\Windows) létrehozza a(z) virus.exe nevű fájlt.

A Win32/AutoRun.MG trójai a Windows System32 mappájában (alapértelmezés szerint C:\Windows\System32) létrehozza az alábbi fájlokat:

 • \drivers\hideproc.sys
 • fsp32.exe
 • service.exe

A Win32/AutoRun.MG trójai a merevlemez(ek) főkönyvtárában létrehozza az alábbi fájlokat:

 • autorun.inf
 • kazme_gheyz.exe
image image image

A Win32/AutoRun.MG trójai a rendszerleíró adatbázisba az alábbi bejegyzéseket hozza létre, illetve módosítja (ha már létezik):

 • [HKEY_LOCAL_MACHINE\SYSTEM\CurrentControlSet\Services\hideproc] "DisplayName"="hideproc"
 • [HKEY_LOCAL_MACHINE\SYSTEM\CurrentControlSet\Services\hideproc] "ImagePath"="\??\C:\WINDOWS\system32\Drivers\hideproc.sys"
 • [HKEY_LOCAL_MACHINE\SYSTEM\CurrentControlSet\Services\Win32CM] "DisplayName"="File System Protection (FSP)"
 • [HKEY_LOCAL_MACHINE\SYSTEM\CurrentControlSet\Services\Win32CM] "ImagePath"="C:\WINDOWS\system32\FSP32.exe"
 • [HKEY_CURRENT_USER\Software\Microsoft\Internet Explorer\Main] "Start Page"="http://www.kazmegheyz.zip.io"
A számítógépeket támadó vírusok, férgek az elindulást követő aktivizálódás érdekében szolgáltatást (service) is létrehozhatnak. A szolgáltatások paramétereit is természetesen tartalmazza a rendszerleíró adatbázis (registry). A szolgáltatásokat a Windows XP alatt a Vezérlőpult/Felügyeleti eszközök/Szolgáltatások alatt tekinthetjük meg. A vírusok, férgek a szolgáltatásokat le is állíthatják.

A Win32/AutoRun.MG trójai az alábbi neveken hozza létre a szervizeket:

 • hideproc
 • Win32CM

A létrehozott szervizek elérési útjai:

 • C:\WINDOWS\system32\Drivers\hideproc.sys
 • C:\WINDOWS\system32\FSP32.exe

Hátsóajtó

A vírusok, férgek egyre gyakrabban nyitnak hátsóajtót a megtámadott számítógépen. Ezzel teljes mértékben átvehetik a számítógép felügyeletét, a támadó azt csinál a számítógépen, amit csak akar: alkalmazásokat futtathat, állíthat le, állományokat tölthet le/fel, jelszavakat, hozzáférési kódokat tulajdoníthat el.

A(z) kazmegheyz.zip.io weboldalhoz csatlakozik.

Megjegyzés: A kártevők gyakran az internetről töltenek le kártékony kódot, melyek tartalma és elérhetősége azonban folyamatosan változhat.