Létrehozva: 2010-06-25, 15:40:48
Utolsó frissítés: 2010-06-25, 15:40:48
Platform: Win32
Típus: féreg
Méret: 53368
Dátum: 2009-02-03
Veszélyeztetett operációs rendszer(ek): Windows 95, Windows 98, Windows Me, Windows NT, Windows 2000, Windows Server 2003, Windows XP
Nem veszélyeztetett operációs rendszer(ek): Windows 3.xx, DOS, Linux, Unix, Solaris, MacOS, Mac OS X, OS2
 

Elnevezések:

A különböző vírusvédelmek az egyes vírusokat, férgeket eltérő névvel illethetik. Előfordulhat, hogy egy vírusvédelmi rendszer egy adott károkozó program különböző példányait különböző neveken azonosítja, de az is elképzelhető, hogy különböző vírusokat, férgeket illet azonos néven. Az alábbi lista tájékoztató jelleggel mutatja a legelterjedtebb vírusvédelmek elnevezését, mely természetesen még az adott vírusvédelmi rendszer különböző verziója esetén is más és más lehet.

A Win32/AutoRun.VB.CM féreg elnevezései az egyes vírusvédelmek szerint:

vírusvédelem elnevezés
Avast Win32:AutoRun-APJ
AVG Worm/Generic.QJM
Avira WORM/Autorun.MMX.11
BitDefender Worm.Generic.37791
e-Trust Win32/SillyAutorun.AIF
F-PROT W32/Backdoor2.DQMK
F-Secure Worm.Generic.37791
Ikarus Worm.Win32.AutoRun
Kaspersky Worm.Win32.AutoRun.tpl
vírusvédelem elnevezés
McAfee W32/Autorun.worm.h (Virus)
NOD32 (ESET) Win32/AutoRun.VB.CM
Microsoft Win32/Autorun.RD
Norton Antivirus W32.SillyFDC
Panda W32/Autorun.IQY
Sophos W32/AutoRun-WP
Trend Micro WORM_AUTORUN.CMX
VirusBuster Worm.AutoRun.FOG
 

Telepítés:

Az interneten vagy lokális hálózaton terjedő kártevők elsődleges célja, hogy egy másik számítógépet fertőzzenek meg. A megtámadott számítógép működésébe, annak operációs rendszerébe általában úgy épülnek be, hogy az egy esetleges újraindítást (boot-olást) követően is aktivízálja a kártevő kódját. Ezt általában úgy érik el, hogy a kártevő kódját tartalmazó fájl(oka)t hoznak létre vagy meglévő fájl(oka)t módosítanak, illetve beállítanak néhány bejegyzést a rendszerleíró adatbázisban, ami arra utasítja az induló operációs rendszert, hogy a frissen elhelyezett kártékony kódot is el kell indítani. Emellett - nem közvetlenül az újraindítás érdekében - más területeken (könyvtárakban) is létrehoznak magukból másolatot. Ennek kettős célja van: Egyrészt egy esetleges vírusirtást követően egy eldugott helyen megmaradhatnak a fertőzött állományok, másrészt helyi hálózatokban, megosztott könyvtárakban, peer-to-peer hálózatokban is képes terjedni. Kihasználhatják továbbá a Windows alapértelmezés szerinti beállítását is, miszerint egy létrehozott AUTORUN.INF nevű fájllal el lehet érni, hogy egy meghajtó megnyitásakor is aktivizálódjon a kártékony kód.
image image image

A Win32/AutoRun.VB.CM féreg a Windows mappában (alapértelmezés szerint C:\Windows) létrehozza a(z) lsass.exe nevű fájlt.

A Win32/AutoRun.VB.CM féreg a Windows System32 mappájában (alapértelmezés szerint C:\Windows\System32) létrehozza a(z) script.exe nevű fájlt.

A Win32/AutoRun.VB.CM létrehozza a C: \ virii\ <actualfilename>\ nevű fájlt.

image image image image image image image

A Win32/AutoRun.VB.CM féreg a rendszerleíró adatbázisba az alábbi bejegyzéseket hozza létre, illetve módosítja (ha már létezik):

  • [HKEY_CURRENT_USER\Software\Microsoft\Windows NT\CurrentVersion\Winlogon] "shell"="explorer.exe script.exe"
  • [HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\Microsoft\Windows NT\CurrentVersion\Winlogon] "Shell"="explorer.exe script.exe"
  • [HKEY_CURRENT_USER\Software\Microsoft\Command Processor] "Autorun"="exit"
  • [HKEY_CURRENT_USER\Software\Microsoft\Windows\CurrentVersion\Explorer\Advanced] "Hidden"=0x00000002
  • [HKEY_CURRENT_USER\Software\Microsoft\Windows\CurrentVersion\Explorer\Advanced] "HideFileExt"=0x00000001
  • teljes lista...
Az újraindítást követő aktivizálódás elérésének számos egyéb lehetősége is van. A Windows működése során néhány olyan szöveges, konfigurációs állományt is használ, mely lehetőséget ad az automatikus elindulásra.

A Win32/AutoRun.VB.CM féreg a C:\Windows\System.ini fájl [boot] szekciójába a(z) shell=explorer.exe script.exe bejegyzést teszi.