Az Ön böngészőjében nincs engedélyezve a sütik (cookies) használata. A honlap teljes értékű használatához kérjük, engedélyezze használatukat böngészőjében!
 
Létrehozva: 2010-11-15, 09:59:22
Utolsó frissítés: 2010-11-17, 08:43:44
Platform: Win32
Típus: féreg
Méret: 76800
Dátum: 2020-07-16
Veszélyeztetett operációs rendszer(ek): Windows 95, Windows 98, Windows Me, Windows NT, Windows 2000, Windows Server 2003, Windows XP
Nem veszélyeztetett operációs rendszer(ek): Windows 3.xx, DOS, Linux, Unix, Solaris, MacOS, Mac OS X, OS2
 

Elnevezések:

A különböző vírusvédelmek az egyes vírusokat, férgeket eltérő névvel illethetik. Előfordulhat, hogy egy vírusvédelmi rendszer egy adott károkozó program különböző példányait különböző neveken azonosítja, de az is elképzelhető, hogy különböző vírusokat, férgeket illet azonos néven. Az alábbi lista tájékoztató jelleggel mutatja a legelterjedtebb vírusvédelmek elnevezését, mely természetesen még az adott vírusvédelmi rendszer különböző verziója esetén is más és más lehet.

A Win32/AutoRun.VB.RI féreg elnevezései az egyes vírusvédelmek szerint:

vírusvédelem elnevezés
Avast Win32:VB-PRF
AVG Worm/VB.12.Q
Avira TR/Spy.VB.iog
BitDefender Win32.Worm.VB.NZG
e-Trust Win32/Vobfus.EP
F-PROT W32/Vobfus.E.gen!Eldorado
Fortinet W32/VBNA.D!tr
F-Secure Worm:W32/Vobfus.BB
Ikarus Worm.Win32.Vobfus
Kaspersky Worm.Win32.VBNA.algn
vírusvédelem elnevezés
McAfee Downloader-CJX.gen.c
NOD32 (ESET) Win32/AutoRun.VB.RI
Microsoft Worm:Win32/Vobfus.AC
Norton Antivirus W32.Changeup
Panda W32/Vobfus.EQ
Rising Antivirus Trojan.Win32.Generic.5220199A
Sophos Troj/Agent-NYY
Trend Micro WORM_VBNA.SMN
VirusBuster Worm.VBNA.VXO
 

Telepítés:

Az interneten vagy lokális hálózaton terjedő kártevők elsődleges célja, hogy egy másik számítógépet fertőzzenek meg. A megtámadott számítógép működésébe, annak operációs rendszerébe általában úgy épülnek be, hogy az egy esetleges újraindítást (boot-olást) követően is aktivízálja a kártevő kódját. Ezt általában úgy érik el, hogy a kártevő kódját tartalmazó fájl(oka)t hoznak létre vagy meglévő fájl(oka)t módosítanak, illetve beállítanak néhány bejegyzést a rendszerleíró adatbázisban, ami arra utasítja az induló operációs rendszert, hogy a frissen elhelyezett kártékony kódot is el kell indítani. Emellett - nem közvetlenül az újraindítás érdekében - más területeken (könyvtárakban) is létrehoznak magukból másolatot. Ennek kettős célja van: Egyrészt egy esetleges vírusirtást követően egy eldugott helyen megmaradhatnak a fertőzött állományok, másrészt helyi hálózatokban, megosztott könyvtárakban, peer-to-peer hálózatokban is képes terjedni. Kihasználhatják továbbá a Windows alapértelmezés szerinti beállítását is, miszerint egy létrehozott AUTORUN.INF nevű fájllal el lehet érni, hogy egy meghajtó megnyitásakor is aktivizálódjon a kártékony kód.
image

A Win32/AutoRun.VB.RI létrehozza a Documents and Settings\ <user>\ mbvueg. exe nevű fájlt.

Megjegyzés: A leírásban szereplő <user> a felhasználó nevét jelöli.
image image

A Win32/AutoRun.VB.RI féreg a rendszerleíró adatbázisba az alábbi bejegyzéseket hozza létre, illetve módosítja (ha már létezik):

  • [HKEY_CURRENT_USER\Software\Microsoft\Windows\CurrentVersion\Run] "<random>"="C:\Documents and Settings\<user>\<random>.exe"
  • [HKEY_CURRENT_USER\Software\Microsoft\Windows\CurrentVersion\Explorer\Advanced] "ShowSuperHidden"=0x00000000
Megjegyzés: Az elnevezésekben szereplő <random> megjelőlés véletlenszerűen generált karaktersorozatot jelöl. Megjegyzés: A leírásban szereplő <user> a felhasználó nevét jelöli.

Hátsóajtó

A vírusok, férgek egyre gyakrabban nyitnak hátsóajtót a megtámadott számítógépen. Ezzel teljes mértékben átvehetik a számítógép felügyeletét, a támadó azt csinál a számítógépen, amit csak akar: alkalmazásokat futtathat, állíthat le, állományokat tölthet le/fel, jelszavakat, hozzáférési kódokat tulajdoníthat el.

Az alábbi weboldalakhoz csatlakozik:

  • ns2.thepicturehut.net
  • store.esellerate.net
Megjegyzés: A kártevők gyakran az internetről töltenek le kártékony kódot, melyek tartalma és elérhetősége azonban folyamatosan változhat.