Létrehozva: 2007-11-22, 15:00:32
Utolsó frissítés: 2009-11-09, 16:39:40
Platform: MS-DOS
Típus: vírus
Méret: 353
Dátum: 1994-07
Veszélyeztetett operációs rendszer(ek): DOS
 

Elnevezések:

A különböző vírusvédelmek az egyes vírusokat, férgeket eltérő névvel illethetik. Előfordulhat, hogy egy vírusvédelmi rendszer egy adott károkozó program különböző példányait különböző neveken azonosítja, de az is elképzelhető, hogy különböző vírusokat, férgeket illet azonos néven. Az alábbi lista tájékoztató jelleggel mutatja a legelterjedtebb vírusvédelmek elnevezését, mely természetesen még az adott vírusvédelmi rendszer különböző verziója esetén is más és más lehet.

A MS-DOS/Baba vírus elnevezései az egyes vírusvédelmek szerint:

vírusvédelem elnevezés
Avast Baba-353
AVG Baba
BitDefender Baba.353.A
e-Trust Baba.353
F-PROT Baba.353.A
F-Secure Virus.DOS.Baba.353
Ikarus Virus.DOS.Baba.353
Kaspersky Virus.DOS.Baba.353
McAfee Univ/a(Virus)
vírusvédelem elnevezés
Microsoft DOS/Baba_353.A
NOD32 (ESET) Baba
Norton Antivirus Baba
Panda Baba
Rising Antivirus Baba.353
Sophos Baba-350.366
Trend Micro BABA.353
VirusBuster Baba.353
 

Fertőzés

A vírusok tevékenységének leglényegesebb célja, hogy más programterületeket fertőzzenek meg. Ezek a programterületek lehetnek programfájlok, programkódot tartalmazó szektorok (boot szektor, MBR - master boot record). Egyes vírusok a fertőzést az egyes területeken különböző eljárással végzik. Előfordulhat az is, hogy egyes speciális állományok (például COMMAND.COM) fertőzésére a víruskód külön algoritmust tartalmaz.

COM fájlok fertőzése


A fertőzés módszerei

A memóriába bekerült vírus akkor fertőz, ha megfelelő célpont kerül a látókörébe. A felügyelt megszakítástól és a vírusprogram kódjától függően megkülönböztethetünk olyan vírusokat, melyek a programfájlok futtatásakor fertőznek, mások a fájlok megnyitásakor vagy zárásakor, másolásakor, olvasásakor vagy írásakor, esetleg már a tartalomjegyzék lekérésekor is, és nem ritka eset, amikor ezek kombinációival találkozunk. A fájl és lemezműveletekhez kapcsolódó megszakítások következő funkcióit használja fel a víruskód terjesztésére:
  • fájl végrehajtása

Memória

A vírusok nagyobbik része rezidens módon bekerül a memóriába, ám vannak, amelyek direkt fertőzőként (parazita módon) programkódjuk lefutása után a vezérlést visszaadják a gazdaprogramnak és eltávoznak a memóriából.

A MS-DOS/Baba vírus memóriarezidens.

A memóriába beülő MS-DOS/Baba vírus lecsökkenti a DOS által elérhető memóriát. Ez a csökkenés 384 bájt.


Egyebek

A kártékony programok programozói az elkészült kódban üzeneteket, képeket helyezhetnek el, melyeket általában valamilyen formában titkosítanak. A vírusok, programférgek és egyéb kártevők programkódjában sok esetben találunk jellegzetes szövegeket, amelyekben vagy a vírus készítőjének szignóját tisztelhetjük, vagy a vírus működéséhez felhasznált jellemző szövegrészeket (fájl és könyvtárnevek stb.). E szövegek nem mindig ismerhetők fel közvetlenül, többnyire csak a kódolt vírusprogram dekódolásával válnak láthatóvá és olvashatóvá.

A MS-DOS/Baba vírus programkódjában szereplő, de soha meg nem jelenő szöveg(ek):

=>COMMAND.COM<=
image