Létrehozva: 2007-11-22, 15:02:34
Utolsó frissítés: 2009-11-09, 16:40:10
Platform: MS-DOS
Típus: vírus
Méret: 3422
Dátum: 1998-12
Veszélyeztetett operációs rendszer(ek): DOS
Nem veszélyeztetett operációs rendszer(ek): Windows 3.xx, Windows 95, Windows 98, Windows ME, Windows NT, Windows 2000, Windows Server 2003, Windows XP, Linux, Unix összes...
 

Elnevezések:

A különböző vírusvédelmek az egyes vírusokat, férgeket eltérő névvel illethetik. Előfordulhat, hogy egy vírusvédelmi rendszer egy adott károkozó program különböző példányait különböző neveken azonosítja, de az is elképzelhető, hogy különböző vírusokat, férgeket illet azonos néven. Az alábbi lista tájékoztató jelleggel mutatja a legelterjedtebb vírusvédelmek elnevezését, mely természetesen még az adott vírusvédelmi rendszer különböző verziója esetén is más és más lehet.

A MS-DOS/Bad_Sectors.3422 vírus elnevezései az egyes vírusvédelmek szerint:

vírusvédelem elnevezés
Avast Bad Sectors-3428
AVG Bad_Sectors
BitDefender BadSectors.3422
e-Trust Bad_Sectors
F-PROT BadSectors.3422
F-Secure Virus.DOS.BadSectors.3422
Ikarus Virus.DOS.BadSectors.3422
Kaspersky Virus.DOS.BadSectors.3422
McAfee BadSec(Virus)
vírusvédelem elnevezés
Microsoft DOS/BadSectors.3422
NOD32 (ESET) Bad_Sectors.3422
Norton Antivirus Bad-Sectors.3422 (x)
Panda BadSector
Rising Antivirus BadSectors.3422
Sophos BadSectors-11
Trend Micro BADSECTOR.3428
VirusBuster BadSectors 1.3
 

szervezet elnevezés
Wildlist Bad_Sectors.3428,BadSectors.3428

Fertőzés

A vírusok tevékenységének leglényegesebb célja, hogy más programterületeket fertőzzenek meg. Ezek a programterületek lehetnek programfájlok, programkódot tartalmazó szektorok (boot szektor, MBR - master boot record). Egyes vírusok a fertőzést az egyes területeken különböző eljárással végzik. Előfordulhat az is, hogy egyes speciális állományok (például COMMAND.COM) fertőzésére a víruskód külön algoritmust tartalmaz.

COM fájlok fertőzése

EXE fájlok fertőzése


Tevékenységek

Minden vírus, féreg azt csinál, amit akar, illetve amit a programozó beleprogramozott. Egyes vírusok, férgek tevékenységüket (büntető rutinjukat) valamilyen eseményhez, legtöbbször valamilyen időponthoz kötik.

feltétel

minden aktiválódáskor

tevékenység

hibás szektorokat hoz létre a hajlékony- és/vagy merevlemezen, általában abból a célból, hogy ott elrejtse a víruskódot, illetve annak egy részét, vagy az eredeti bootszektort, MBR-t


A fertőzés módszerei

A memóriába bekerült vírus akkor fertőz, ha megfelelő célpont kerül a látókörébe. A felügyelt megszakítástól és a vírusprogram kódjától függően megkülönböztethetünk olyan vírusokat, melyek a programfájlok futtatásakor fertőznek, mások a fájlok megnyitásakor vagy zárásakor, másolásakor, olvasásakor vagy írásakor, esetleg már a tartalomjegyzék lekérésekor is, és nem ritka eset, amikor ezek kombinációival találkozunk.

A memóriába rezidens módon betelepedett MS-DOS/Bad_Sectors.3422 vírus minden olyan programfájlt megfertőz, amelyhez valami módon hozzá próbálnak férni.


Memória

A vírusok nagyobbik része rezidens módon bekerül a memóriába, ám vannak, amelyek direkt fertőzőként (parazita módon) programkódjuk lefutása után a vezérlést visszaadják a gazdaprogramnak és eltávoznak a memóriából.

A MS-DOS/Bad_Sectors.3422 vírus memóriarezidens.

A MS-DOS/Bad_Sectors.3422 vírus a 640K méretű DOS memóriába kerül be.


Egyebek

A kártékony programok programozói az elkészült kódban üzeneteket, képeket helyezhetnek el, melyeket általában valamilyen formában titkosítanak. A vírusok, programférgek és egyéb kártevők programkódjában sok esetben találunk jellegzetes szövegeket, amelyekben vagy a vírus készítőjének szignóját tisztelhetjük, vagy a vírus működéséhez felhasznált jellemző szövegrészeket (fájl és könyvtárnevek stb.). E szövegek nem mindig ismerhetők fel közvetlenül, többnyire csak a kódolt vírusprogram dekódolásával válnak láthatóvá és olvashatóvá.

A MS-DOS/Bad_Sectors.3422 vírus programkódjában szereplő, de soha meg nem jelenő szöveg(ek):

Badsectors 1.1
image