Létrehozva: 2007-11-06, 16:24:56
Utolsó frissítés: 2009-11-09, 16:40:20
Platform: Win32
Típus: trójai
Méret: 13312
Dátum: 2001-04-28
Tömörítő: UPX
Veszélyeztetett operációs rendszer(ek): Windows 95, Windows 98, Windows Me, Windows NT, Windows 2000, Windows Server 2003, Windows XP
Nem veszélyeztetett operációs rendszer(ek): Windows 3.xx, DOS, Linux, Unix, Solaris, MacOS, Mac OS X, OS2
 

Elnevezések:

A különböző vírusvédelmek az egyes vírusokat, férgeket eltérő névvel illethetik. Előfordulhat, hogy egy vírusvédelmi rendszer egy adott károkozó program különböző példányait különböző neveken azonosítja, de az is elképzelhető, hogy különböző vírusokat, férgeket illet azonos néven. Az alábbi lista tájékoztató jelleggel mutatja a legelterjedtebb vírusvédelmek elnevezését, mely természetesen még az adott vírusvédelmi rendszer különböző verziója esetén is más és más lehet.

A Win32/Badtrans.13312 trójai elnevezései az egyes vírusvédelmek szerint:

vírusvédelem elnevezés
Avast Win32:Badtrans
AVG I-Worm/BadTrans
BitDefender I-Worm.Badtrans
e-Trust Win32/Badtrans.13312
F-PROT W32/Badtrans.A
F-Secure Email-Worm.Win32.Badtrans.a
Ikarus Win32.Badtrans.a
Kaspersky Email-Worm.Win32.Badtrans.a
vírusvédelem elnevezés
McAfee W32/BadTrans@MM(Virus)
Microsoft Win32/Badtrans.A@mm
NOD32 (ESET) Win32/Badtrans.13312
Panda W32/Badtrans@MM
Rising Antivirus Trojan.KeyThief
Sophos W32/Badtrans-A
Trend Micro WORM_BADTRANS.A
VirusBuster I-Worm.Badtrans
 

szervezet elnevezés
Wildlist W32/BadTrans.A-mm

Telepítés:

Az interneten vagy lokális hálózaton terjedő kártevők elsődleges célja, hogy egy másik számítógépet fertőzzenek meg. A megtámadott számítógép működésébe, annak operációs rendszerébe általában úgy épülnek be, hogy az egy esetleges újraindítást (boot-olást) követően is aktivízálja a kártevő kódját. Ezt általában úgy érik el, hogy a kártevő kódját tartalmazó fájl(oka)t hoznak létre vagy meglévő fájl(oka)t módosítanak, illetve beállítanak néhány bejegyzést a rendszerleíró adatbázisban, ami arra utasítja az induló operációs rendszert, hogy a frissen elhelyezett kártékony kódot is el kell indítani. Emellett - nem közvetlenül az újraindítás érdekében - más területeken (könyvtárakban) is létrehoznak magukból másolatot. Ennek kettős célja van: Egyrészt egy esetleges vírusirtást követően egy eldugott helyen megmaradhatnak a fertőzött állományok, másrészt helyi hálózatokban, megosztott könyvtárakban, peer-to-peer hálózatokban is képes terjedni. Kihasználhatják továbbá a Windows alapértelmezés szerinti beállítását is, miszerint egy létrehozott AUTORUN.INF nevű fájllal el lehet érni, hogy egy meghajtó megnyitásakor is aktivizálódjon a kártékony kód.
image

A Win32/Badtrans.13312 trójai a Windows mappában (alapértelmezés szerint C:\Windows) létrehozza az alábbi fájlokat:

  • hkk32.exe
  • inetd.exe

A Win32/Badtrans.13312 trójai a Windows System32 mappájában (alapértelmezés szerint C:\Windows\System32) létrehozza az alábbi fájlokat:

  • hksdll.dll
  • kern32.exe

A rendszerleíró adatbázisba a(z) [ HKEY_LOCAL_MACHINE\ SOFTWARE\ Microsoft\ Windows\ CurrentVersion\ RunOnce] " kernel32" =" kern32. exe" bejegyzést teszi, illetve módosítja (ha már létezik).

Az újraindítást követő aktivizálódás elérésének számos egyéb lehetősége is van. A Windows működése során néhány olyan szöveges, konfigurációs állományt is használ, mely lehetőséget ad az automatikus elindulásra.

A Win32/Badtrans.13312 trójai a C:\Windows\Win.ini fájl [windows] szekciójába a(z) run = C:\Windows\INETD.exe bejegyzést teszi.


E-mail üzenetek

Az e-mail üzenetekben terjedő férgek elsődleges célja, hogy egy másik számítógépet megfertőzzenek. Ezt e-mail üzenetek létrehozásával és elküldésével érik el. Az létrehozott e-mail üzenetek általában tartalmazzák a féreg kódját, de az is előfordulhat, hogy maga a megtámadott számítógép felhasználója tölti azt le az üzenetben megadott hivatkozásról. Az egyes férgek a legkülönfélébb paraméterekkel rendelkező e-mail üzeneteket képesek generálni és elküldeni.

A Win32/Badtrans.13312 trójai a terjedése érdekében e-mail üzeneteket generál és ebben küldi tovább saját kódját.

Az összeállított e-mail üzenetek felépítése az alábbi:

Feladó

A levél feladóját a megtámadott számítógépről gyűjti össze, illetve korábban megtámadott számítógépekről gyűjtötte össze.


Tárgy

A levél lehetséges tárgya: <Original Subject>

Megjegyzés: Az elnevezésekben szereplő <Original Subject> megjelölés annak az üzenetnek a tárgy mezőjét jelenti, amelyre a trójai választ küld.

Melléklet

A trójai által elküldött e-mail lehetséges mellékletei:

  • fun.pif
  • Humor.TXT.pif
  • docs.scr
  • s3msong.MP3.pif
  • Sorry_about_yesterday.DOC.pif
  • teljes lista...