Létrehozva: 2008-05-16, 13:29:49
Utolsó frissítés: 2009-11-09, 16:44:57
Platform: Win32
Típus: féreg
Méret: 27643
Dátum: 2006-05-26
Veszélyeztetett operációs rendszer(ek): Windows 95, Windows 98, Windows Me, Windows NT, Windows 2000, Windows Server 2003, Windows XP
Nem veszélyeztetett operációs rendszer(ek): Windows 3.xx, DOS, Linux, Unix, Solaris, MacOS, Mac OS X, OS2
 

Elnevezések:

A különböző vírusvédelmek az egyes vírusokat, férgeket eltérő névvel illethetik. Előfordulhat, hogy egy vírusvédelmi rendszer egy adott károkozó program különböző példányait különböző neveken azonosítja, de az is elképzelhető, hogy különböző vírusokat, férgeket illet azonos néven. Az alábbi lista tájékoztató jelleggel mutatja a legelterjedtebb vírusvédelmek elnevezését, mely természetesen még az adott vírusvédelmi rendszer különböző verziója esetén is más és más lehet.

A Win32/Bagle.GH féreg elnevezései az egyes vírusvédelmek szerint:

vírusvédelem elnevezés
Avast Win32:Beagle-LH
AVG Downloader.Generic2.AJS
Avira TR/Bagle.Gen.B
BitDefender Win32.Bagle.LD@mm
e-Trust Win32/Baglelike
F-PROT W32/Mitglieder.TD
Fortinet W32/Bagle.GL@mm
F-Secure Email-Worm.Win32.Bagle.gg
Ikarus Email-Worm.Win32.Bagle.gg
vírusvédelem elnevezés
Kaspersky Email-Worm.Win32.Bagle.gg
McAfee Generic.dy(Trojan)
NOD32 (ESET) Win32/Bagle.GH
Microsoft Win32/Bagle.LD@mm
Norton Antivirus W32.Beagle.EB
Panda W32/Bagle.JG.worm
Rising Antivirus Trojan.DL.generic.aq
Trend Micro WORM_Generic
VirusBuster Trojan.Bagle.JA
 

Telepítés:

Az interneten vagy lokális hálózaton terjedő kártevők elsődleges célja, hogy egy másik számítógépet fertőzzenek meg. A megtámadott számítógép működésébe, annak operációs rendszerébe általában úgy épülnek be, hogy az egy esetleges újraindítást (boot-olást) követően is aktivízálja a kártevő kódját. Ezt általában úgy érik el, hogy a kártevő kódját tartalmazó fájl(oka)t hoznak létre vagy meglévő fájl(oka)t módosítanak, illetve beállítanak néhány bejegyzést a rendszerleíró adatbázisban, ami arra utasítja az induló operációs rendszert, hogy a frissen elhelyezett kártékony kódot is el kell indítani. Emellett - nem közvetlenül az újraindítás érdekében - más területeken (könyvtárakban) is létrehoznak magukból másolatot. Ennek kettős célja van: Egyrészt egy esetleges vírusirtást követően egy eldugott helyen megmaradhatnak a fertőzött állományok, másrészt helyi hálózatokban, megosztott könyvtárakban, peer-to-peer hálózatokban is képes terjedni. Kihasználhatják továbbá a Windows alapértelmezés szerinti beállítását is, miszerint egy létrehozott AUTORUN.INF nevű fájllal el lehet érni, hogy egy meghajtó megnyitásakor is aktivizálódjon a kártékony kód.
image image

A Win32/Bagle.GH féreg a Windows mappában (alapértelmezés szerint C:\Windows) létrehozza a(z) exefld\ nevű fájlt.

A Win32/Bagle.GH féreg a Windows System32 mappájában (alapértelmezés szerint C:\Windows\System32) létrehozza a(z) hldrrr.exe nevű fájlt.

image image image

A Win32/Bagle.GH féreg a rendszerleíró adatbázisba az alábbi bejegyzéseket hozza létre, illetve módosítja (ha már létezik):

 • [HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\Microsoft\Windows\CurrentVersion\Run] "hldrrr"="C:\WINDOWS\system32\hldrrr.exe"
 • [HKEY_CURRENT_USER\Software\Microsoft\Windows\CurrentVersion\Run] "hldrrr"="C:\WINDOWS\system32\hldrrr.exe"
 • [HKEY_CURRENT_USER\Software\FirstRRRun] "FirstRRRun"="1"
A vírusok, férgek képesek arra, hogy megpróbálják a vírusvédelmi, illetve tűzfalakhoz tartozó folyamatokat leállítani. Ennek kettős célja van: egyrészt megnehezítik, hogy a felhasználó tudomást szerezzen a fertőzésről, másrészt egy esetleges hátsóajtó komponens kijutását is könnyebbé tehetik. Megtehetik azt is, hogy bizonyos, az internetre irányuló forgalmat elterelnek, egyes oldalak elérését megakadályozzák.

Letiltja az alábbi folyamatokat:

 • _AVP32.EXE
 • _AVPCC.EXE
 • _AVPM.EXE
 • a2guard.exe
 • aavshield.exe
 • teljes lista...
Annak érdekében, hogy egy helyi hálózaton a vírusok, férgek könnyebben terjedhessenek, képesek arra, hogy fájlok, illetve könyvtárakat megosszanak a hálózaton, esetleg a megtámadott gépen FTP szerver szolgáltatást indítanak. Természetesen ezt annak az érdekében teszik, hogy a másik számítógép elött ülő kiváncsi felhasználó a megosztáson keresztül a saját gépét is megfertőzhesse.

A Win32/Bagle.GH féreg a(z) eDonkey megosztást használja.


Támadás az interneten

Sok vírus, féreg képes arra, hogy az interneten támadást indítson más számítógépek ellen, lehetetlenné téve azok használatát.

A féreg megkísérel az alábbi webcímekre csatlakozni:

 • 1point2.iae.nl
 • 5050clothing.com
 • appaloosa.no
 • apromed.com
 • arborfolia.com
 • teljes lista...