Létrehozva: 2007-11-06, 16:28:30
Utolsó frissítés: 2009-11-09, 16:46:33
Platform: Win32
Típus: féreg
Méret: 17408
Dátum: 2004-04-24
Tömörítő: UPX
Nyelv: Visual C
Veszélyeztetett operációs rendszer(ek): Windows 95, Windows 98, Windows Me, Windows NT, Windows 2000, Windows Server 2003, Windows XP
Nem veszélyeztetett operációs rendszer(ek): Windows 3.xx, DOS, Linux, Unix, Solaris, MacOS, Mac OS X, OS2
 

Elnevezések:

A különböző vírusvédelmek az egyes vírusokat, férgeket eltérő névvel illethetik. Előfordulhat, hogy egy vírusvédelmi rendszer egy adott károkozó program különböző példányait különböző neveken azonosítja, de az is elképzelhető, hogy különböző vírusokat, férgeket illet azonos néven. Az alábbi lista tájékoztató jelleggel mutatja a legelterjedtebb vírusvédelmek elnevezését, mely természetesen még az adott vírusvédelmi rendszer különböző verziója esetén is más és más lehet.

A Win32/Bagle.NAA féreg elnevezései az egyes vírusvédelmek szerint:

vírusvédelem elnevezés
Avast Win32:Beagle-F-UPX
AVG I-Worm/Bagle.Z
BitDefender Win32.Bagle.Y@mm
e-Trust Win32/Mitglieder.AL
F-PROT W32/Downloader-Web-based!Maximus
F-Secure Email-Worm.Win32.Bagle.x
Ikarus Email-Worm.Win32.Bagle.X
Kaspersky Email-Worm.Win32.Bagle.x
vírusvédelem elnevezés
McAfee Proxy-Mitglieder(Trojan)
Microsoft Win32/Mitglieder.J
NOD32 (ESET) Win32/Bagle.NAA
Rising Antivirus Worm.Mail.Bagle.mc
Sophos Troj/Bagle-Y
Trend Micro WORM_BAGLE.Y
VirusBuster I-Worm.Bagle.X
 

Telepítés:

Az interneten vagy lokális hálózaton terjedő kártevők elsődleges célja, hogy egy másik számítógépet fertőzzenek meg. A megtámadott számítógép működésébe, annak operációs rendszerébe általában úgy épülnek be, hogy az egy esetleges újraindítást (boot-olást) követően is aktivízálja a kártevő kódját. Ezt általában úgy érik el, hogy a kártevő kódját tartalmazó fájl(oka)t hoznak létre vagy meglévő fájl(oka)t módosítanak, illetve beállítanak néhány bejegyzést a rendszerleíró adatbázisban, ami arra utasítja az induló operációs rendszert, hogy a frissen elhelyezett kártékony kódot is el kell indítani. Emellett - nem közvetlenül az újraindítás érdekében - más területeken (könyvtárakban) is létrehoznak magukból másolatot. Ennek kettős célja van: Egyrészt egy esetleges vírusirtást követően egy eldugott helyen megmaradhatnak a fertőzött állományok, másrészt helyi hálózatokban, megosztott könyvtárakban, peer-to-peer hálózatokban is képes terjedni. Kihasználhatják továbbá a Windows alapértelmezés szerinti beállítását is, miszerint egy létrehozott AUTORUN.INF nevű fájllal el lehet érni, hogy egy meghajtó megnyitásakor is aktivizálódjon a kártékony kód.
image

A Win32/Bagle.NAA féreg a Windows System32 mappájában (alapértelmezés szerint C:\Windows\System32) létrehozza az alábbi fájlokat:

 • iinj4.exe
 • irun4.exe
 • system.exe
 • ban_list.txt
image image

A Win32/Bagle.NAA féreg a rendszerleíró adatbázisba az alábbi bejegyzéseket hozza létre, illetve módosítja (ha már létezik):

 • [HKEY_CURRENT_USER\Software\Microsoft\Windows\CurrentVersion\Run] "ssgrate.exe"="C:\WINDOWS\System32\irun4.exe"
 • [HKEY_USERS\S-1-5-21-1060284298-1770027372-839522115-1003\Software\Microsoft\Windows\CurrentVersion\Run] "ssgrate.exe"="C:\WINDOWS\System32\irun4.exe"
 • [HKEY_CURRENT_USER\Software\DateTime] "frun"=0x00000001
 • [HKEY_CURRENT_USER\Software\DateTime] "port"=0x000049c1
 • [HKEY_CURRENT_USER\Software\DateTime] "uid"="66635587"
 • teljes lista...
A folyamatosan figyelő memóriarezidens vírusoknak, férgeknek célszerű gondoskodni arról, hogy csak egyszer kerüljenek a memóriába. Ennek érdekében úgynevezett mutexet hoznak létre, amelynek a létét a memóriába kerülés elött ellenőrzik.

A Win32/Bagle.NAA féreg imain_mutex néven hoz létre mutexet.

A vírusok, férgek képesek arra, hogy megpróbálják a vírusvédelmi, illetve tűzfalakhoz tartozó folyamatokat leállítani. Ennek kettős célja van: egyrészt megnehezítik, hogy a felhasználó tudomást szerezzen a fertőzésről, másrészt egy esetleges hátsóajtó komponens kijutását is könnyebbé tehetik. Megtehetik azt is, hogy bizonyos, az internetre irányuló forgalmat elterelnek, egyes oldalak elérését megakadályozzák.

A Win32/Bagle.NAA féreg leállítja az alábbi folyamatokat:

 • AGENTSVR.EXE
 • ANTI-TROJAN.EXE
 • ANTIVIRUS.EXE
 • ANTS.EXE
 • APIMONITOR.EXE
 • teljes lista...

E-mail üzenetek

Az e-mail üzenetekben terjedő férgek elsődleges célja, hogy egy másik számítógépet megfertőzzenek. Ezt e-mail üzenetek létrehozásával és elküldésével érik el. Az létrehozott e-mail üzenetek általában tartalmazzák a féreg kódját, de az is előfordulhat, hogy maga a megtámadott számítógép felhasználója tölti azt le az üzenetben megadott hivatkozásról. Az egyes férgek a legkülönfélébb paraméterekkel rendelkező e-mail üzeneteket képesek generálni és elküldeni.

A Win32/Bagle.NAA féreg a terjedése érdekében e-mail üzeneteket generál és ebben küldi tovább saját kódját.

Hogy az e-mail üzenetekben terjedő vírusok, férgek minél inkább el tudjanak terjedni, a megtámadott számítógépeken e-mail címeket gyűjtenek. Ezeket az e-mail címeket aztán felhasználják egyrészt arra, hogy a vírus, féreg kódját továbbküldjék. Esetenként a megtalált címeket a Feladó mező kitöltésére is használják, meghamisítva ezzel az üzenet forrását.

Támadás az interneten

Sok vírus, féreg képes arra, hogy az interneten támadást indítson más számítógépek ellen, lehetetlenné téve azok használatát.

A féreg az alábbi webcímekről kódot tölt le és hajt végre:

 • http://www.lowenbrau.ru/manager_old/images/ngr2.php
 • http://www.ctn.ru/marketing/images/ngr2.php
 • http://alfinternational.ru/old/oli-lack_katalog/ngr2.php
 • http://www.psnr.ru/rus/images/banners/ngr2.php
 • http://www.gasterixx.de/gfx/ngr2.php
 • teljes lista...

Hátsóajtó

A vírusok, férgek egyre gyakrabban nyitnak hátsóajtót a megtámadott számítógépen. Ezzel teljes mértékben átvehetik a számítógép felügyeletét, a támadó azt csinál a számítógépen, amit csak akar: alkalmazásokat futtathat, állíthat le, állományokat tölthet le/fel, jelszavakat, hozzáférési kódokat tulajdoníthat el.

A Win32/Bagle.NAA féreg a TCP 4751 porton nyit hátsóajtót.