Létrehozva: 2010-01-14, 13:15:14
Utolsó frissítés: 2010-01-14, 13:15:14
Platform: Win32
Típus: trójai
Méret: 709068
Dátum: 2009-03-17
Tömörítő: UPX
Veszélyeztetett operációs rendszer(ek): Windows 95, Windows 98, Windows Me, Windows NT, Windows 2000, Windows Server 2003, Windows XP
Nem veszélyeztetett operációs rendszer(ek): Windows 3.xx, DOS, Linux, Unix, Solaris, MacOS, Mac OS X, OS2
 

Elnevezések:

A különböző vírusvédelmek az egyes vírusokat, férgeket eltérő névvel illethetik. Előfordulhat, hogy egy vírusvédelmi rendszer egy adott károkozó program különböző példányait különböző neveken azonosítja, de az is elképzelhető, hogy különböző vírusokat, férgeket illet azonos néven. Az alábbi lista tájékoztató jelleggel mutatja a legelterjedtebb vírusvédelmek elnevezését, mely természetesen még az adott vírusvédelmi rendszer különböző verziója esetén is más és más lehet.

A Win32/Banwor.NCJ trójai elnevezései az egyes vírusvédelmek szerint:

vírusvédelem elnevezés
AVG Dialer.ORT
Avira TR/Crypt.XPACK.Gen
BitDefender Trojan.Agent.AMIZ
e-Trust Win32/Bancos.LBJ
F-PROT W32/Backdoor2.ELLV
F-Secure Trojan.Agent.AMIZ
Ikarus Trojan-Banker.Win32.Banker
Kaspersky Trojan-Banker.Win32.Banker.afls
vírusvédelem elnevezés
McAfee PWS-Banker (Trojan)
NOD32 (ESET) Win32/Banwor.NCJ
Microsoft Win32/Malat
Norton Antivirus Trojan Horse
Rising Antivirus Trojan.DL.Win32.Mnless.cnl
Sophos Troj/Agent-JFS
Trend Micro TROJ_BANKER.HIJ
VirusBuster Trojan.PWS.Banker.BKVW
 

Telepítés:

Az interneten vagy lokális hálózaton terjedő kártevők elsődleges célja, hogy egy másik számítógépet fertőzzenek meg. A megtámadott számítógép működésébe, annak operációs rendszerébe általában úgy épülnek be, hogy az egy esetleges újraindítást (boot-olást) követően is aktivízálja a kártevő kódját. Ezt általában úgy érik el, hogy a kártevő kódját tartalmazó fájl(oka)t hoznak létre vagy meglévő fájl(oka)t módosítanak, illetve beállítanak néhány bejegyzést a rendszerleíró adatbázisban, ami arra utasítja az induló operációs rendszert, hogy a frissen elhelyezett kártékony kódot is el kell indítani. Emellett - nem közvetlenül az újraindítás érdekében - más területeken (könyvtárakban) is létrehoznak magukból másolatot. Ennek kettős célja van: Egyrészt egy esetleges vírusirtást követően egy eldugott helyen megmaradhatnak a fertőzött állományok, másrészt helyi hálózatokban, megosztott könyvtárakban, peer-to-peer hálózatokban is képes terjedni. Kihasználhatják továbbá a Windows alapértelmezés szerinti beállítását is, miszerint egy létrehozott AUTORUN.INF nevű fájllal el lehet érni, hogy egy meghajtó megnyitásakor is aktivizálódjon a kártékony kód.
image

A Win32/Banwor.NCJ trójai a Windows mappában (alapértelmezés szerint C:\Windows) létrehozza az alábbi fájlokat:

 • network.ini
 • Up4.txt
 • WindowsXP.exe
image image image image

A Win32/Banwor.NCJ trójai a rendszerleíró adatbázisba az alábbi bejegyzéseket hozza létre, illetve módosítja (ha már létezik):

 • [HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\Microsoft\Windows NT\CurrentVersion\Winlogon] "Shell"="Explorer.exe C:\WINDOWS\WindowsXP.exe"
 • [HKEY_LOCAL_MACHINE\SYSTEM\ControlSet001\Services\SharedAccess] "Start"="4"
 • [HKEY_CURRENT_USER\Software\Microsoft\Windows\CurrentVersion\Policies\System] "DisableTaskMgr"="1"
 • [HKEY_CURRENT_USER\sRegPolicies+\Explorer] "NoChangeStartMenu"="1"
 • [HKEY_CURRENT_USER\sRegPolicies+\Explorer] "NoClose"="1"
 • [HKEY_CURRENT_USER\sRegPolicies+\Explorer] "NoLogOff"="1"
Az újraindítást követő aktivizálódás elérésének számos egyéb lehetősége is van. A Windows működése során néhány olyan szöveges, konfigurációs állományt is használ, mely lehetőséget ad az automatikus elindulásra.

A Win32/Banwor.NCJ trójai a C:\Windows\System.ini fájl [boot] szekciójába a(z) Shell=Explorer.exe C:\WINDOWS\WindowsXP.exe bejegyzést teszi.


Hátsóajtó

A vírusok, férgek egyre gyakrabban nyitnak hátsóajtót a megtámadott számítógépen. Ezzel teljes mértékben átvehetik a számítógép felügyeletét, a támadó azt csinál a számítógépen, amit csak akar: alkalmazásokat futtathat, állíthat le, állományokat tölthet le/fel, jelszavakat, hozzáférési kódokat tulajdoníthat el.

Az alábbi weboldalakhoz csatlakozik:

 • www.muzeum.slupsk.pl
 • www.naramowice.com
 • www.praxis-farwerk.de
 • www.profundng.com
 • www.radioamator.ro
 • www.selulloid.com.br
 • www.suttersurplus.com