Létrehozva: 2007-11-22, 15:03:52
Utolsó frissítés: 2009-11-09, 16:50:08
Platform: MS-DOS
Típus: vírus
Méret: 512
Dátum: 2002-11-13
Veszélyeztetett operációs rendszer(ek): DOS
Működéshez szükséges programok: Edlin, Debug, ctty
 

Elnevezések:

A különböző vírusvédelmek az egyes vírusokat, férgeket eltérő névvel illethetik. Előfordulhat, hogy egy vírusvédelmi rendszer egy adott károkozó program különböző példányait különböző neveken azonosítja, de az is elképzelhető, hogy különböző vírusokat, férgeket illet azonos néven. Az alábbi lista tájékoztató jelleggel mutatja a legelterjedtebb vírusvédelmek elnevezését, mely természetesen még az adott vírusvédelmi rendszer különböző verziója esetén is más és más lehet.

A MS-DOS/Bat.112 vírus elnevezései az egyes vírusvédelmek szerint:

vírusvédelem elnevezés
Avast Batvir-VR
BitDefender BAT.Vr.A
F-PROT Intended_Virus!a5d1
F-Secure Virus.BAT.Vr.a
Kaspersky Virus.BAT.Vr.a
McAfee Bat/cmn(Virus)
vírusvédelem elnevezés
Microsoft BAT/VR
NOD32 (ESET) Bat.112
Panda BAT/126
Trend Micro BAT_INTEND.VR
VirusBuster BAT.Vr.A
 

Fertőzés

A vírusok tevékenységének leglényegesebb célja, hogy más programterületeket fertőzzenek meg. Ezek a programterületek lehetnek programfájlok, programkódot tartalmazó szektorok (boot szektor, MBR - master boot record). Egyes vírusok a fertőzést az egyes területeken különböző eljárással végzik. Előfordulhat az is, hogy egyes speciális állományok (például COMMAND.COM) fertőzésére a víruskód külön algoritmust tartalmaz.

BAT fájlok fertőzése


A fertőzés módszerei

A vírusok és programférgek egy része speciális bejegyzéseket őriz kódjában arra, hogy a megtámadott számítógépek merevlemezén mely könyvtárakban keressenek megfertőzhető fájlokat, illetve mely könyvtárban helyezhetik el a biztos és rendszeres vezérléshez jutás reményében a kártékony program futtatható kódját hordozó programfájlokat.

A MS-DOS/Bat.112 vírus az aktuális könyvtár fájljait fertőzi meg.

Létrehoz a könyvtárlista segítségével egy listát az aktuális és a \DOS könyvtár fájljairól.


Memória

A vírusok nagyobbik része rezidens módon bekerül a memóriába, ám vannak, amelyek direkt fertőzőként (parazita módon) programkódjuk lefutása után a vezérlést visszaadják a gazdaprogramnak és eltávoznak a memóriából.

A MS-DOS/Bat.112 vírus nem mutat memóriarezidens viselkedést, és direkt fertőzőként, parazita módon, ha lefutott, visszaadja vezérlést a gazdaprogramnak vagy az operációs rendszernek.