Létrehozva: 2007-11-22, 15:04:50
Utolsó frissítés: 2009-11-09, 16:38:29
Platform: MS-DOS
Típus: vírus
Méret: 1759
Dátum: 1998-12
Veszélyeztetett operációs rendszer(ek): DOS
Nem veszélyeztetett operációs rendszer(ek): Windows 3.xx, Windows 95, Windows 98, Windows ME, Windows NT, Windows 2000, Windows Server 2003, Windows XP, Linux, Unix összes...
Veszélyeztetett fájlok: exe
Veszélyeztetett területek: MBR (a merevlemez legelső szektora), boot-szektor
 

Elnevezések:

A különböző vírusvédelmek az egyes vírusokat, férgeket eltérő névvel illethetik. Előfordulhat, hogy egy vírusvédelmi rendszer egy adott károkozó program különböző példányait különböző neveken azonosítja, de az is elképzelhető, hogy különböző vírusokat, férgeket illet azonos néven. Az alábbi lista tájékoztató jelleggel mutatja a legelterjedtebb vírusvédelmek elnevezését, mely természetesen még az adott vírusvédelmi rendszer különböző verziója esetén is más és más lehet.

A MS-DOS/BAT.Delwin.C vírus elnevezései az egyes vírusvédelmek szerint:

vírusvédelem elnevezés
Avast BV:Lu
AVG Delwin.1759
BitDefender Delwin.1759
e-Trust Delwin
F-PROT BAT/DelWin@troj
F-Secure BAT/DelWin@troj
Ikarus Trojan.BAT.Delwin.C
Kaspersky Trojan.BAT.Delwin.c
McAfee Bat/prog(Trojan)
vírusvédelem elnevezés
Microsoft BAT/Delwin.C
NOD32 (ESET) BAT/Delwin.C
Norton Antivirus Bat.Delsys.Trojan
Panda Delwin Boot
Rising Antivirus DELWIN.1759
Sophos Delwin
Trend Micro BAT_DELWIN.C
VirusBuster Delwin.1759
 

Fertőzés

A vírusok tevékenységének leglényegesebb célja, hogy más programterületeket fertőzzenek meg. Ezek a programterületek lehetnek programfájlok, programkódot tartalmazó szektorok (boot szektor, MBR - master boot record). Egyes vírusok a fertőzést az egyes területeken különböző eljárással végzik. Előfordulhat az is, hogy egyes speciális állományok (például COMMAND.COM) fertőzésére a víruskód külön algoritmust tartalmaz.

EXE fájlok fertőzése

A hajlékonylemez fertőzése

A merevlemez fertőzése


Tevékenységek

Minden vírus, féreg azt csinál, amit akar, illetve amit a programozó beleprogramozott. Egyes vírusok, férgek tevékenységüket (büntető rutinjukat) valamilyen eseményhez, legtöbbször valamilyen időponthoz kötik.

feltétel

december 26-án

tevékenység

  • a DOS verziót 2.10-re állítja

  • megremegteti a képernyőt


A fertőzés módszerei

A memóriába bekerült vírus akkor fertőz, ha megfelelő célpont kerül a látókörébe. A felügyelt megszakítástól és a vírusprogram kódjától függően megkülönböztethetünk olyan vírusokat, melyek a programfájlok futtatásakor fertőznek, mások a fájlok megnyitásakor vagy zárásakor, másolásakor, olvasásakor vagy írásakor, esetleg már a tartalomjegyzék lekérésekor is, és nem ritka eset, amikor ezek kombinációival találkozunk. A fájl és lemezműveletekhez kapcsolódó megszakítások következő funkcióit használja fel a víruskód terjesztésére:
  • fájl végrehajtása
  • fájl megnyitása
  • fájl másolása

Memória

A vírusok nagyobbik része rezidens módon bekerül a memóriába, ám vannak, amelyek direkt fertőzőként (parazita módon) programkódjuk lefutása után a vezérlést visszaadják a gazdaprogramnak és eltávoznak a memóriából.

Az MBR-ből betöltődő vírus memóriarezidens.

Az EXE fájlból indult MS-DOS/BAT.Delwin.C vírus nem rezidens módon fut, nem ül be a memóriába, programkódjának lefutása után visszaadja a vezérlést a hordozó gazdaprogramnak.

A vírus fertőzött fájlból indítva nem válik memóriarezidenssé, ilyenkor csak megfertőzi a merevlemez MBR-jét, azonban ha boot-vírusként töltődik be egy fertőzött flopilemezről, akkor rezidenssé válik.


Egyebek

A kártékony programok programozói az elkészült kódban üzeneteket, képeket helyezhetnek el, melyeket általában valamilyen formában titkosítanak. A vírusok, programférgek és egyéb kártevők programkódjában sok esetben találunk jellegzetes szövegeket, amelyekben vagy a vírus készítőjének szignóját tisztelhetjük, vagy a vírus működéséhez felhasznált jellemző szövegrészeket (fájl és könyvtárnevek stb.). E szövegek nem mindig ismerhetők fel közvetlenül, többnyire csak a kódolt vírusprogram dekódolásával válnak láthatóvá és olvashatóvá.

A MS-DOS/BAT.Delwin.C vírus programkódjában szereplő, de soha meg nem jelenő szöveg(ek):

DELWIN