Létrehozva: 2007-11-22, 15:07:04
Utolsó frissítés: 2009-11-09, 16:50:43
Platform: MS-DOS
Típus: vírus
Méret: 9146
Dátum: 1994-12
Veszélyeztetett operációs rendszer(ek): DOS
Nem veszélyeztetett operációs rendszer(ek): Windows 3.xx, Windows 95, Windows 98, Windows ME, Windows NT, Windows 2000, Windows Server 2003, Windows XP, Linux, Unix összes...
Veszélyeztetett területek: MBR (a merevlemez legelső szektora), boot-szektor
 

Elnevezések:

A különböző vírusvédelmek az egyes vírusokat, férgeket eltérő névvel illethetik. Előfordulhat, hogy egy vírusvédelmi rendszer egy adott károkozó program különböző példányait különböző neveken azonosítja, de az is elképzelhető, hogy különböző vírusokat, férgeket illet azonos néven. Az alábbi lista tájékoztató jelleggel mutatja a legelterjedtebb vírusvédelmek elnevezését, mely természetesen még az adott vírusvédelmi rendszer különböző verziója esetén is más és más lehet.

A MS-DOS/Beijing vírus elnevezései az egyes vírusvédelmek szerint:

vírusvédelem elnevezés
Avast WelcomB
AVG WelcomB
BitDefender WelcomB.A
F-PROT WelcomB.A
F-Secure Virus.Boot.Bupt9146
Ikarus Virus.Boot.Bupt9146
Kaspersky Virus.Boot.Bupt9146
McAfee Bubj(Virus)
vírusvédelem elnevezés
Microsoft DOS/Bupt.BOOT
NOD32 (ESET) Beijing
Panda Bupt
Rising Antivirus boot.Bupt
Sophos Bupt
Trend Micro BUPTBOOT*
VirusBuster BOOT.Welcom
 

Fertőzés

A vírusok tevékenységének leglényegesebb célja, hogy más programterületeket fertőzzenek meg. Ezek a programterületek lehetnek programfájlok, programkódot tartalmazó szektorok (boot szektor, MBR - master boot record). Egyes vírusok a fertőzést az egyes területeken különböző eljárással végzik. Előfordulhat az is, hogy egyes speciális állományok (például COMMAND.COM) fertőzésére a víruskód külön algoritmust tartalmaz.

A hajlékonylemez fertőzése

A merevlemez fertőzése


A fertőzés módszerei

A memóriába bekerült vírus akkor fertőz, ha megfelelő célpont kerül a látókörébe. A felügyelt megszakítástól és a vírusprogram kódjától függően megkülönböztethetünk olyan vírusokat, melyek a programfájlok futtatásakor fertőznek, mások a fájlok megnyitásakor vagy zárásakor, másolásakor, olvasásakor vagy írásakor, esetleg már a tartalomjegyzék lekérésekor is, és nem ritka eset, amikor ezek kombinációival találkozunk.

A memóriába rezidens módon betelepedett MS-DOS/Beijing vírus minden olyan programfájlt megfertőz, amelyhez valami módon hozzá próbálnak férni.


Memória

A vírusok nagyobbik része rezidens módon bekerül a memóriába, ám vannak, amelyek direkt fertőzőként (parazita módon) programkódjuk lefutása után a vezérlést visszaadják a gazdaprogramnak és eltávoznak a memóriából.

A MS-DOS/Beijing vírus memóriarezidens.

A MS-DOS/Beijing vírus a 640K méretű DOS memóriába kerül be.

A flopilemezről indított vírus a memóriából 2048 méretet foglal el, ezzel csökkentve a szabad rendszermemória nagyságát.

A merevlemezről indított vírus a memóriából 6144 méretet foglal el, ezzel csökkentve a szabad rendszermemória nagyságát.


Egyebek

A kártékony programok programozói az elkészült kódban üzeneteket, képeket helyezhetnek el, melyeket általában valamilyen formában titkosítanak. A vírusok, programférgek és egyéb kártevők programkódjában sok esetben találunk jellegzetes szövegeket, amelyekben vagy a vírus készítőjének szignóját tisztelhetjük, vagy a vírus működéséhez felhasznált jellemző szövegrészeket (fájl és könyvtárnevek stb.). E szövegek nem mindig ismerhetők fel közvetlenül, többnyire csak a kódolt vírusprogram dekódolásával válnak láthatóvá és olvashatóvá.

A MS-DOS/Beijing vírus programkódjában szereplő, de soha meg nem jelenő szöveg(ek):

Welcome to BUPT 9146 Beijing!