Létrehozva: 2007-11-22, 15:09:36
Utolsó frissítés: 2009-11-09, 16:51:47
Platform: MS-DOS
Típus: vírus
Méret: 813
Dátum: 2002-11-13
Veszélyeztetett operációs rendszer(ek): DOS
 

Elnevezések:

A különböző vírusvédelmek az egyes vírusokat, férgeket eltérő névvel illethetik. Előfordulhat, hogy egy vírusvédelmi rendszer egy adott károkozó program különböző példányait különböző neveken azonosítja, de az is elképzelhető, hogy különböző vírusokat, férgeket illet azonos néven. Az alábbi lista tájékoztató jelleggel mutatja a legelterjedtebb vírusvédelmek elnevezését, mely természetesen még az adott vírusvédelmi rendszer különböző verziója esetén is más és más lehet.

A MS-DOS/BlackFlash.813 vírus elnevezései az egyes vírusvédelmek szerint:

vírusvédelem elnevezés
Avast Fair Ground-813
BitDefender Blackflash.813.A
e-Trust Fairground.813
F-PROT Blackflash.813.A
F-Secure Virus.DOS.BlackFlash.813
Kaspersky Virus.DOS.BlackFlash.813
McAfee Univ/g(Virus)
vírusvédelem elnevezés
Microsoft DOS/Blackflash_813.A
NOD32 (ESET) BlackFlash.813
Norton Antivirus Fairground.813
Panda Balckflash.813.A
Sophos FairGround
Trend Micro BLACKFLASH.813.B
VirusBuster Blackflash.813.A
 

Fertőzés

A vírusok tevékenységének leglényegesebb célja, hogy más programterületeket fertőzzenek meg. Ezek a programterületek lehetnek programfájlok, programkódot tartalmazó szektorok (boot szektor, MBR - master boot record). Egyes vírusok a fertőzést az egyes területeken különböző eljárással végzik. Előfordulhat az is, hogy egyes speciális állományok (például COMMAND.COM) fertőzésére a víruskód külön algoritmust tartalmaz.

EXE fájlok fertőzése


Tevékenységek

Minden vírus, féreg azt csinál, amit akar, illetve amit a programozó beleprogramozott. Egyes vírusok, férgek tevékenységüket (büntető rutinjukat) valamilyen eseményhez, legtöbbször valamilyen időponthoz kötik.

feltétel

Novell hálózaton a Supervisor vagy más ilyen jogokkal rendelkező felhasználó próbál meg bejelentkezni F vagy G hálózati meghajtóról

tevékenység

lefagyasztja a számítógépet


A fertőzés módszerei

A memóriába bekerült vírus akkor fertőz, ha megfelelő célpont kerül a látókörébe. A felügyelt megszakítástól és a vírusprogram kódjától függően megkülönböztethetünk olyan vírusokat, melyek a programfájlok futtatásakor fertőznek, mások a fájlok megnyitásakor vagy zárásakor, másolásakor, olvasásakor vagy írásakor, esetleg már a tartalomjegyzék lekérésekor is, és nem ritka eset, amikor ezek kombinációival találkozunk. A fájl és lemezműveletekhez kapcsolódó megszakítások következő funkcióit használja fel a víruskód terjesztésére:
  • fájl végrehajtása

Memória

A vírusok nagyobbik része rezidens módon bekerül a memóriába, ám vannak, amelyek direkt fertőzőként (parazita módon) programkódjuk lefutása után a vezérlést visszaadják a gazdaprogramnak és eltávoznak a memóriából.

A MS-DOS/BlackFlash.813 vírus memóriarezidens.


Egyebek

A kártékony programok programozói az elkészült kódban üzeneteket, képeket helyezhetnek el, melyeket általában valamilyen formában titkosítanak. A vírusok, programférgek és egyéb kártevők programkódjában sok esetben találunk jellegzetes szövegeket, amelyekben vagy a vírus készítőjének szignóját tisztelhetjük, vagy a vírus működéséhez felhasznált jellemző szövegrészeket (fájl és könyvtárnevek stb.). E szövegek nem mindig ismerhetők fel közvetlenül, többnyire csak a kódolt vírusprogram dekódolásával válnak láthatóvá és olvashatóvá.

A MS-DOS/BlackFlash.813 vírus programkódjában szereplő, de soha meg nem jelenő szöveg(ek):

G:\LoGiN\LoGiN.eXe

A MS-DOS/BlackFlash.813 vírus programkódjában szereplő, de soha meg nem jelenő szöveg(ek):

FAIRGROUND (C) BLACKFLASH!