Létrehozva: 2007-11-06, 16:29:54
Utolsó frissítés: 2009-11-09, 16:52:22
Platform: Win32
Típus: féreg
Méret: 20480
Dátum: 2004-05-17
Veszélyeztetett operációs rendszer(ek): Windows 95, Windows 98, Windows Me, Windows NT, Windows 2000, Windows Server 2003, Windows XP
Nem veszélyeztetett operációs rendszer(ek): Windows 3.xx, DOS, Linux, Unix, Solaris, MacOS, Mac OS X, OS2
 

Elnevezések:

A különböző vírusvédelmek az egyes vírusokat, férgeket eltérő névvel illethetik. Előfordulhat, hogy egy vírusvédelmi rendszer egy adott károkozó program különböző példányait különböző neveken azonosítja, de az is elképzelhető, hogy különböző vírusokat, férgeket illet azonos néven. Az alábbi lista tájékoztató jelleggel mutatja a legelterjedtebb vírusvédelmek elnevezését, mely természetesen még az adott vírusvédelmi rendszer különböző verziója esetén is más és más lehet.

A Win32/Bobax.A féreg elnevezései az egyes vírusvédelmek szerint:

vírusvédelem elnevezés
Avast Win32:Bobax
AVG Worm/Bobax.A
BitDefender Trojan.Proxy.Bobax.A
e-Trust Win32/Bobax.A
F-PROT W32/Intended_Virus!6c15
F-Secure Trojan-Proxy.Win32.Bobax.a
Ikarus Trojan-Proxy.Win32.Bobax
Kaspersky Trojan-Proxy.Win32.Bobax.a
vírusvédelem elnevezés
McAfee W32/Bobax.worm.gen(Virus)
Microsoft Win32/Bobax.A
NOD32 (ESET) Win32/Bobax.A
Panda W32/Bobax.A.worm
Rising Antivirus Worm.Bobax.h
Sophos W32/Bobax-A
Trend Micro TROJ_Generic
VirusBuster Trojan.Bobax.A
 

Telepítés:

Az interneten vagy lokális hálózaton terjedő kártevők elsődleges célja, hogy egy másik számítógépet fertőzzenek meg. A megtámadott számítógép működésébe, annak operációs rendszerébe általában úgy épülnek be, hogy az egy esetleges újraindítást (boot-olást) követően is aktivízálja a kártevő kódját. Ezt általában úgy érik el, hogy a kártevő kódját tartalmazó fájl(oka)t hoznak létre vagy meglévő fájl(oka)t módosítanak, illetve beállítanak néhány bejegyzést a rendszerleíró adatbázisban, ami arra utasítja az induló operációs rendszert, hogy a frissen elhelyezett kártékony kódot is el kell indítani. Emellett - nem közvetlenül az újraindítás érdekében - más területeken (könyvtárakban) is létrehoznak magukból másolatot. Ennek kettős célja van: Egyrészt egy esetleges vírusirtást követően egy eldugott helyen megmaradhatnak a fertőzött állományok, másrészt helyi hálózatokban, megosztott könyvtárakban, peer-to-peer hálózatokban is képes terjedni. Kihasználhatják továbbá a Windows alapértelmezés szerinti beállítását is, miszerint egy létrehozott AUTORUN.INF nevű fájllal el lehet érni, hogy egy meghajtó megnyitásakor is aktivizálódjon a kártékony kód.
image image

A Win32/Bobax.A féreg a Windows System mappájában (alapértelmezés szerint C:\Windows\System) véletlenszerűen generált névvel fájl(oka)t hoz létre, melyeknek kiterjesztése .exe.

A Win32/Bobax.A féreg az ideiglenes (Temp) mappában véletlenszerűen generált névvel fájl(oka)t hozhat létre, melyeknek kiterjesztése .tmp.

Az állományok létrehozása mellett a vírusok, férgek esetenként más alkalmazáshoz, esetleg másik vírushoz, féreghez tartozó állományokat is letörölnek.

A féreg letörli a(z) Temp\ ~*. * fájlt.

image

A Win32/Bobax.A féreg a rendszerleíró adatbázisba az alábbi helyeken hoz létre bejegyzéseket, melyeket kiegészít a létrehozott .exe fájlok nevével:

  • [HKEY_LOCAL_MACHINE\Software\Microsoft\Windows\CurrentVersion\Run]
  • [HKEY_LOCAL_MACHINE\Software\Microsoft\Windows\CurrentVersion\RunServices]
A folyamatosan figyelő memóriarezidens vírusoknak, férgeknek célszerű gondoskodni arról, hogy csak egyszer kerüljenek a memóriába. Ennek érdekében úgynevezett mutexet hoznak létre, amelynek a létét a memóriába kerülés elött ellenőrzik.

A Win32/Bobax.A féreg 00:24:03:54A9D néven hoz létre mutexet.


Biztonsági rések, sérülékenységek

Egy, az Interneten terjedő vírus, féreg a felhasználó interaktívitása mellett kihasználhatja a megtámadott számítógép operációs rendszerének, illetve valamely alkalmazásának biztonsági hibáját. Ennek révén képes arra, hogy a megtámadott számítógépen vezérlést szerezzen.

A Win32/Bobax.A féreg a terjedése érdekében kihasználja a Microsoft MS04-011 jelű sérülékenységét.

Az LSASS.EXE (Local Security Authority Subsystem Service) programban található puffertúlcsordulási hiba távolról történő kódfuttatást tesz lehetővé az érintett rendszeren, mely által a támadó teljesen átveheti a távoli számítógép vezérlését.

A Win32/Bobax.A féreg a terjedése érdekében kihasználja a Microsoft MS01-059 jelű sérülékenységét.

A hiba az UPnP szolgáltatásban található. Az UPnP szolgáltatás lehetővé teszi a számítógépek, szkennerek, nyomtatók és egyéb erőforrások számára, hogy megtalálják egymást az adott hálózaton belül, valamint, hogy kommunikálni tudjanak egymással. Ezen szolgáltatásra vonatkozó sérülékenységet kihasználva puffertúlcsordulási hibát okozhatnak a támadók, majd ezt követően teljesen átvehetik az irányítást az adott rendszer felett. Az UPnP-t új gépek hálózatba lépésével megzavarhatják, majd egy programrész segítségével bejuthatnak a rendszerbe.

Hátsóajtó

A vírusok, férgek egyre gyakrabban nyitnak hátsóajtót a megtámadott számítógépen. Ezzel teljes mértékben átvehetik a számítógép felügyeletét, a támadó azt csinál a számítógépen, amit csak akar: alkalmazásokat futtathat, állíthat le, állományokat tölthet le/fel, jelszavakat, hozzáférési kódokat tulajdoníthat el.

A Win32/Bobax.A féreg az alábbi TCP portokon nyit hátsóajtót:

  • 445
  • 5000

A Win32/Bobax.A féreg véletlenszerűen kiválasztott portokon is nyithat hátsóajtót.