Létrehozva: 2010-03-19, 16:22:14
Utolsó frissítés: 2010-03-19, 16:22:14
Platform: Win32
Típus: féreg
Méret: 531456
Dátum: 2009-02-14
Veszélyeztetett operációs rendszer(ek): Windows 95, Windows 98, Windows Me, Windows NT, Windows 2000, Windows Server 2003, Windows XP
Nem veszélyeztetett operációs rendszer(ek): Windows 3.xx, DOS, Linux, Unix, Solaris, MacOS, Mac OS X, OS2
 

Elnevezések:

A különböző vírusvédelmek az egyes vírusokat, férgeket eltérő névvel illethetik. Előfordulhat, hogy egy vírusvédelmi rendszer egy adott károkozó program különböző példányait különböző neveken azonosítja, de az is elképzelhető, hogy különböző vírusokat, férgeket illet azonos néven. Az alábbi lista tájékoztató jelleggel mutatja a legelterjedtebb vírusvédelmek elnevezését, mely természetesen még az adott vírusvédelmi rendszer különböző verziója esetén is más és más lehet.

A Win32/Boberog.M féreg elnevezései az egyes vírusvédelmek szerint:

vírusvédelem elnevezés
Avast Win32:Bifrose-DYG
AVG SHeur2.QNJ
Avira WORM/IrcBot.531456.1
BitDefender Trojan.Generic.1735064
e-Trust Win32/IRCbot.IA
F-PROT W32/Ircbot.AAX
Fortinet W32/IRCBot.A!tr
F-Secure Backdoor:W32/IRCBot.GSS
Ikarus Worm.Win32.AutoRun
Kaspersky Worm.Win32.AutoRun.ezu
vírusvédelem elnevezés
McAfee W32/Spybot.worm.gen (Virus)
NOD32 (ESET) Win32/Boberog.M
Microsoft Win32/IRCbot.gen!S
Norton Antivirus W32.Spybot.Worm
Panda W32/IRCBot.CKA.worm
Rising Antivirus Backdoor.Win32.Mnless.bqp
Sophos W32/IRCBot-ADR
Trend Micro BKDR_IRCBOT.BNI
VirusBuster Worm.AutoRun.FBI
 

Telepítés:

Az interneten vagy lokális hálózaton terjedő kártevők elsődleges célja, hogy egy másik számítógépet fertőzzenek meg. A megtámadott számítógép működésébe, annak operációs rendszerébe általában úgy épülnek be, hogy az egy esetleges újraindítást (boot-olást) követően is aktivízálja a kártevő kódját. Ezt általában úgy érik el, hogy a kártevő kódját tartalmazó fájl(oka)t hoznak létre vagy meglévő fájl(oka)t módosítanak, illetve beállítanak néhány bejegyzést a rendszerleíró adatbázisban, ami arra utasítja az induló operációs rendszert, hogy a frissen elhelyezett kártékony kódot is el kell indítani. Emellett - nem közvetlenül az újraindítás érdekében - más területeken (könyvtárakban) is létrehoznak magukból másolatot. Ennek kettős célja van: Egyrészt egy esetleges vírusirtást követően egy eldugott helyen megmaradhatnak a fertőzött állományok, másrészt helyi hálózatokban, megosztott könyvtárakban, peer-to-peer hálózatokban is képes terjedni. Kihasználhatják továbbá a Windows alapértelmezés szerinti beállítását is, miszerint egy létrehozott AUTORUN.INF nevű fájllal el lehet érni, hogy egy meghajtó megnyitásakor is aktivizálódjon a kártékony kód.
image image

A Win32/Boberog.M féreg a Windows System mappájában (alapértelmezés szerint C:\Windows\System) létrehozza a(z) wmisync.exe nevű fájlt.

A Win32/Boberog.M féreg a Windows System32 mappájában (alapértelmezés szerint C:\Windows\System32) létrehozza a(z) \drivers\sysdrv32.exe nevű fájlt.

image image image

A Win32/Boberog.M féreg a rendszerleíró adatbázisba az alábbi bejegyzéseket hozza létre, illetve módosítja (ha már létezik):

  • [HKEY_LOCAL_MACHINE\SYSTEM\ControlSet001\Services\WMISYNC] "Description"="Syncs updates with local profiles."
  • [HKEY_LOCAL_MACHINE\SYSTEM\ControlSet001\Services\WMISYNC] "DisplayName"="Wmi Sync Manager"
  • [HKEY_LOCAL_MACHINE\SYSTEM\ControlSet001\Services\WMISYNC] "ImagePath"="\"C:\WINDOWS\system\wmisync.exe\""
  • [HKEY_LOCAL_MACHINE\SYSTEM\ControlSet001\Services\sysdrv32] "DisplayName"="Play Port I/O Driver"
  • [HKEY_LOCAL_MACHINE\SYSTEM\ControlSet001\Services\sysdrv32] "ImagePath"="\??\C:\WINDOWS\system32\drivers\sysdrv32.sys"
  • teljes lista...

Hátsóajtó

A vírusok, férgek egyre gyakrabban nyitnak hátsóajtót a megtámadott számítógépen. Ezzel teljes mértékben átvehetik a számítógép felügyeletét, a támadó azt csinál a számítógépen, amit csak akar: alkalmazásokat futtathat, állíthat le, állományokat tölthet le/fel, jelszavakat, hozzáférési kódokat tulajdoníthat el.

A(z) sec.republicofskorea.info weboldalhoz csatlakozik.