Létrehozva: 2010-11-16, 16:16:05
Utolsó frissítés: 2010-11-16, 16:40:09
Platform: Win32
Típus: trójai
Méret: 18944
Dátum: 2010-10-27
Veszélyeztetett operációs rendszer(ek): Windows 95, Windows 98, Windows Me, Windows NT, Windows 2000, Windows Server 2003, Windows XP
Nem veszélyeztetett operációs rendszer(ek): Windows 3.xx, DOS, Linux, Unix, Solaris, MacOS, Mac OS X, OS2
 

Elnevezések:

A különböző vírusvédelmek az egyes vírusokat, férgeket eltérő névvel illethetik. Előfordulhat, hogy egy vírusvédelmi rendszer egy adott károkozó program különböző példányait különböző neveken azonosítja, de az is elképzelhető, hogy különböző vírusokat, férgeket illet azonos néven. Az alábbi lista tájékoztató jelleggel mutatja a legelterjedtebb vírusvédelmek elnevezését, mely természetesen még az adott vírusvédelmi rendszer különböző verziója esetén is más és más lehet.

A Win32/Boonana.A trójai elnevezései az egyes vírusvédelmek szerint:

vírusvédelem elnevezés
Avast Win32:Boonana
AVG Downloader.Generic10.AEZK
Avira TR/Agent.AQTM
BitDefender Trojan.Agent.AQTM
e-Trust Win32/Boonana.A
F-Secure Trojan.Agent.AQTM
Ikarus Trojan-Dropper.Agent
Kaspersky Trojan.Win32.Agent.fyhz
vírusvédelem elnevezés
McAfee Generic Downloader.z
NOD32 (ESET) Win32/Boonana.A
Microsoft TrojanDownloader:Win32/Boonana.A
Norton Antivirus Trojan Horse
Rising Antivirus Trojan.Win32.Generic.5246E929
Sophos Troj/Agent-PDY
Trend Micro TROJ_DLOADR.WGA
VirusBuster Trojan.Boonana.C
 

Telepítés:

Az interneten vagy lokális hálózaton terjedő kártevők elsődleges célja, hogy egy másik számítógépet fertőzzenek meg. A megtámadott számítógép működésébe, annak operációs rendszerébe általában úgy épülnek be, hogy az egy esetleges újraindítást (boot-olást) követően is aktivízálja a kártevő kódját. Ezt általában úgy érik el, hogy a kártevő kódját tartalmazó fájl(oka)t hoznak létre vagy meglévő fájl(oka)t módosítanak, illetve beállítanak néhány bejegyzést a rendszerleíró adatbázisban, ami arra utasítja az induló operációs rendszert, hogy a frissen elhelyezett kártékony kódot is el kell indítani. Emellett - nem közvetlenül az újraindítás érdekében - más területeken (könyvtárakban) is létrehoznak magukból másolatot. Ennek kettős célja van: Egyrészt egy esetleges vírusirtást követően egy eldugott helyen megmaradhatnak a fertőzött állományok, másrészt helyi hálózatokban, megosztott könyvtárakban, peer-to-peer hálózatokban is képes terjedni. Kihasználhatják továbbá a Windows alapértelmezés szerinti beállítását is, miszerint egy létrehozott AUTORUN.INF nevű fájllal el lehet érni, hogy egy meghajtó megnyitásakor is aktivizálódjon a kártékony kód.
image image

A Win32/Boonana.A.3 trójai az alábbi fájlokat hozza létre:

  • C:\Documents and Settings\tester\.jnana\cplibs.zip
  • C:\Documents and Settings\tester\.jnana\cplib_x86_win.klf
  • C:\Documents and Settings\tester\.jnana\cplib_x86_osx.tnw
  • C:\Documents and Settings\tester\.jnana\jnana.tsa
  • C:\Documents and Settings\tester\.jnana\jnana.pix
  • teljes lista...

Hátsóajtó

A vírusok, férgek egyre gyakrabban nyitnak hátsóajtót a megtámadott számítógépen. Ezzel teljes mértékben átvehetik a számítógép felügyeletét, a támadó azt csinál a számítógépen, amit csak akar: alkalmazásokat futtathat, állíthat le, állományokat tölthet le/fel, jelszavakat, hozzáférési kódokat tulajdoníthat el.

A Win32/Boonana.A.3 trójai véletlenszerűen kiválasztott TCP portokon nyit hátsóajtót.