Létrehozva: 2008-06-06, 14:31:02
Utolsó frissítés: 2009-11-09, 16:53:54
Platform: Win32
Típus: féreg
Méret: 43403
Dátum: 2005-12-16
Tömörítő: MEW, Northfox
Veszélyeztetett operációs rendszer(ek): Windows 95, Windows 98, Windows Me, Windows NT, Windows 2000, Windows Server 2003, Windows XP
Nem veszélyeztetett operációs rendszer(ek): Windows 3.xx, DOS, Linux, Unix, Solaris, MacOS, Mac OS X, OS2
 

Elnevezések:

A különböző vírusvédelmek az egyes vírusokat, férgeket eltérő névvel illethetik. Előfordulhat, hogy egy vírusvédelmi rendszer egy adott károkozó program különböző példányait különböző neveken azonosítja, de az is elképzelhető, hogy különböző vírusokat, férgeket illet azonos néven. Az alábbi lista tájékoztató jelleggel mutatja a legelterjedtebb vírusvédelmek elnevezését, mely természetesen még az adott vírusvédelmi rendszer különböző verziója esetén is más és más lehet.

A Win32/Brontok.AP féreg elnevezései az egyes vírusvédelmek szerint:

vírusvédelem elnevezés
Avast Win32:Brontok-CE
AVG I-Worm/VB.IO
Avira TR/Crypt.CFI.Gen
BitDefender Win32.Brontok.C@MM
e-Trust Win32/Robknot!generic
F-PROT W32/Brontok.BG@mm
Fortinet W32/Brontok.C@mm
F-Secure Email-Worm.Win32.Brontok.q
Ikarus Email-Worm.Win32.Brontok.A
Kaspersky Email-Worm.Win32.Brontok.q
vírusvédelem elnevezés
McAfee W32/Rontokbro.gen@MM(Virus)
NOD32 (ESET) Win32/Brontok.AP
Microsoft Win32/Brontok.BP@mm
Norton Antivirus W32.Rontokbro@mm
Panda W32/Brontok.L.worm
Rising Antivirus Worm.Mail.Brontok.GEN
Sophos W32/Brontok-Gen
Trend Micro WORM_RONTKBR.GEN
VirusBuster I-Worm.Brontok.AB
 

Telepítés:

Az interneten vagy lokális hálózaton terjedő kártevők elsődleges célja, hogy egy másik számítógépet fertőzzenek meg. A megtámadott számítógép működésébe, annak operációs rendszerébe általában úgy épülnek be, hogy az egy esetleges újraindítást (boot-olást) követően is aktivízálja a kártevő kódját. Ezt általában úgy érik el, hogy a kártevő kódját tartalmazó fájl(oka)t hoznak létre vagy meglévő fájl(oka)t módosítanak, illetve beállítanak néhány bejegyzést a rendszerleíró adatbázisban, ami arra utasítja az induló operációs rendszert, hogy a frissen elhelyezett kártékony kódot is el kell indítani. Emellett - nem közvetlenül az újraindítás érdekében - más területeken (könyvtárakban) is létrehoznak magukból másolatot. Ennek kettős célja van: Egyrészt egy esetleges vírusirtást követően egy eldugott helyen megmaradhatnak a fertőzött állományok, másrészt helyi hálózatokban, megosztott könyvtárakban, peer-to-peer hálózatokban is képes terjedni. Kihasználhatják továbbá a Windows alapértelmezés szerinti beállítását is, miszerint egy létrehozott AUTORUN.INF nevű fájllal el lehet érni, hogy egy meghajtó megnyitásakor is aktivizálódjon a kártékony kód.
image image image image

A Win32/Brontok.AP féreg a Windows mappában (alapértelmezés szerint C:\Windows) létrehozza az alábbi fájlokat:

 • KesenjanganSosial.exe
 • /ShellNew/RakyatKelaparan.exe

A Win32/Brontok.AP féreg a Windows System32 mappájában (alapértelmezés szerint C:\Windows\System32) létrehozza az alábbi fájlokat:

 • cmd-brontok.exe
 • <user>'s Setting.scr

A Win32/Brontok.AP féreg az alábbi fájlokat hozza létre:

 • C:\Documents and Settings\<user>\Local Settings\Application Data\Bron.tok-<number>-<number>
 • C:\Documents and Settings\<user>\Local Settings\Application Data\csrss.exe
 • C:\Documents and Settings\<user>\Local Settings\Application Data\inetinfo.exe
 • C:\Documents and Settings\<user>\Local Settings\Application Data\lsass.exe
 • C:\Documents and Settings\<user>\Local Settings\Application Data\Ok-SendMail-Bron-tok
 • teljes lista...
Megjegyzés: A leírásban szereplő <user> a felhasználó nevét jelöli. Megjegyzés: A leírásban szereplő <number> számjegyeket jelöl a fájl nevében.

A Win32/Brontok.AP féreg a rendszerleíró adatbázisba az alábbi bejegyzéseket hozza létre, illetve módosítja (ha már létezik):

 • [HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\Microsoft\Windows\CurrentVersion\Run] "Bron-Spizaetus-<random>"="C:\Windows\ShellNew\RakyatKelaparan.exe"
 • [HKEY_CURRENT_USER\Software\Microsoft\Windows\CurrentVersion\Run] "Tok-Cirrhatus"=""
 • [HKEY_CURRENT_USER\Software\Microsoft\Windows\CurrentVersion\Run] "Tok-Cirrhatus-<number>"="C:\Documents and Settings\<user>\Local Settings\Application Data\br<number>on .exe"
 • [HKEY_LOCAL_MACHINE\SYSTEM\CurrentControlSet\Control\SafeBoot] "AlternateShell"="cmd-brontok.exe"
 • [HKEY_LOCAL_MACHINE\Software\Microsoft\Windows NT\CurrentVersion\Winlogon] "Shell"="Explorer.exe C:\Documents and Settings\<user>\sembako-<random>.exe"
 • teljes lista...
Megjegyzés: Az elnevezésekben szereplő <random> megjelőlés véletlenszerűen generált karaktersorozatot jelöl. Megjegyzés: A leírásban szereplő <user> a felhasználó nevét jelöli. Megjegyzés: A leírásban szereplő <number> számjegyeket jelöl. Az újraindítást követő aktivizálódás elérésének számos egyéb lehetősége is van. A Windows működése során néhány olyan szöveges, konfigurációs állományt is használ, mely lehetőséget ad az automatikus elindulásra.

A Win32/Brontok.AP féreg a(z) @Pause sort hozzáadja az autoexec.bat fájlhoz.


E-mail üzenetek

Az e-mail üzenetekben terjedő férgek elsődleges célja, hogy egy másik számítógépet megfertőzzenek. Ezt e-mail üzenetek létrehozásával és elküldésével érik el. Az létrehozott e-mail üzenetek általában tartalmazzák a féreg kódját, de az is előfordulhat, hogy maga a megtámadott számítógép felhasználója tölti azt le az üzenetben megadott hivatkozásról. Az egyes férgek a legkülönfélébb paraméterekkel rendelkező e-mail üzeneteket képesek generálni és elküldeni.

A Win32/Brontok.AP féreg a terjedése érdekében e-mail üzeneteket generál és ebben küldi tovább saját kódját.

Hogy az e-mail üzenetekben terjedő vírusok, férgek minél inkább el tudjanak terjedni, a megtámadott számítógépeken e-mail címeket gyűjtenek. Ezeket az e-mail címeket aztán felhasználják egyrészt arra, hogy a vírus, féreg kódját továbbküldjék. Esetenként a megtalált címeket a Feladó mező kitöltésére is használják, meghamisítva ezzel az üzenet forrását.

A Win32/Brontok.AP féreg az alábbi kiterjesztésű fájlokban keres e-mail címeket:

A Win32/Brontok.AP féreg a(z) [HKEY_LOCAL_MACHINE\Software\Microsoft\WAB\WAB4\Wab File Name] regisztrációs bejegyzést használja az email címek kereséséhez.

Az összeállított e-mail üzenetek felépítése az alábbi:

Melléklet

A féreg által elküldött e-mail lehetséges mellékletei:

 • ccapps.exe
 • jangan dibuka.exe
 • kangen.exe
 • my heart.exe
 • myheart.exe
 • teljes lista...


Támadás az interneten

Sok vírus, féreg képes arra, hogy az interneten támadást indítson más számítógépek ellen, lehetetlenné téve azok használatát.

A féreg megkísérel az alábbi webcímekre csatlakozni:

 • google.com
 • kaskus.com

Tevékenységek

Minden vírus, féreg azt csinál, amit akar, illetve amit a programozó beleprogramozott. Egyes vírusok, férgek tevékenységüket (büntető rutinjukat) valamilyen eseményhez, legtöbbször valamilyen időponthoz kötik.

feltétel

az alábbi szótöredékek szerepelnek a megnyíló ablak nevében: .., .@, @., .ASP, .EXE, .HTM, .JS, .PHP, ADMIN, ADOBE, AHNLAB, ALADDIN, ALERT, ALWIL, ANTIGEN, APACHE, APPLICATION, ARCHIEVE, ASDF, ASSOCIATE, AVAST, AVG, AVIRA, BILLING@, BLACK, BLAH, BLEEP, BUILDER, CANON, CENTER, CILLIN, CISCO, CMD., CNET, COMMAND, COMMAND PROMPT, CONTOH, CONTROL, CRACK, DARK, DATA, DATABASE, DEMO, DETIK, DEVELOP, DOMAIN, DOWNLOAD, ESAFE, ESAVE, ESCAN, EXAMPLE, FEEDBACK, FIREWALL, FOO@, FUCK, FUJITSU, GATEWAY, GOOGLE, GRISOFT, GROUP, HACK, HAURI, HIDDEN, HP., IBM., INFO@, INTEL., KOMPUTER, LINUX, LOG OFF WINDOWS, LOTUS, MACRO, MALWARE, MASTER, MCAFEE, MICRO, MICROSOFT, MOZILLA, MYSQL, NETSCAPE, NETWORK, NEWS, NOD32, NOKIA, NORMAN, NORTON, NOVELL, NVIDIA, OPERA, OVERTURE, PANDA, PATCH, POSTGRE, PROGRAM, PROLAND, PROMPT, PROTECT, PROXY, RECIPIENT, REGISTRY, RELAY, RESPONSE, ROBOT, SCAN, SCRIPT HOST, SEARCH R, SECURE, SECURITY, SEKUR, SENIOR, SERVER, SERVICE, SHUT DOWN, SIEMENS, SMTP, SOFT, SOME, SOPHOS, SOURCE, SPAM, SPERSKY, SUN., SUPPORT, SYBARI, SYMANTEC, SYSTEM CONFIGURATION, TEST, TREND, TRUST, UPDATE, UTILITY, VAKSIN, VIRUS, W3., WINDOWS SECURITY.VBS, WWW, XEROX, XXX, YOUR, ZDNET, ZEND, ZOMBIE

tevékenység

újraindítja a számítógépet