Létrehozva: 2008-06-06, 14:31:18
Utolsó frissítés: 2009-11-09, 16:54:20
Platform: Win32
Típus: féreg
Méret: 107008
Dátum: 2005-10-16
Tömörítő: MewBundle, MEW
Veszélyeztetett operációs rendszer(ek): Windows 95, Windows 98, Windows Me, Windows NT, Windows 2000, Windows Server 2003, Windows XP
Nem veszélyeztetett operációs rendszer(ek): Windows 3.xx, DOS, Linux, Unix, Solaris, MacOS, Mac OS X, OS2
 

Elnevezések:

A különböző vírusvédelmek az egyes vírusokat, férgeket eltérő névvel illethetik. Előfordulhat, hogy egy vírusvédelmi rendszer egy adott károkozó program különböző példányait különböző neveken azonosítja, de az is elképzelhető, hogy különböző vírusokat, férgeket illet azonos néven. Az alábbi lista tájékoztató jelleggel mutatja a legelterjedtebb vírusvédelmek elnevezését, mely természetesen még az adott vírusvédelmi rendszer különböző verziója esetén is más és más lehet.

A Win32/Brontok.CO féreg elnevezései az egyes vírusvédelmek szerint:

vírusvédelem elnevezés
Avast Win32:Brontok-CE
AVG I-Worm/VB.II
Avira WORM/Brontok.C.8
BitDefender Win32.Worm.Brontok.N
e-Trust Win32/Robknot!generic
F-PROT W32/Brontok.1!Maximus
Fortinet W32/Brontok.C@mm
F-Secure Email-Worm.Win32.Brontok.c
Ikarus Email-Worm.Win32.Brontok.A
vírusvédelem elnevezés
Kaspersky Email-Worm.Win32.Brontok.c
McAfee W32/Rontokbro.gen@MM(Virus)
NOD32 (ESET) Win32/Brontok.CO
Microsoft Win32/Brontok.EI
Norton Antivirus W32.Rontokbro@mm
Panda W32/Brontok.O.worm
Rising Antivirus Worm.Mail.Brontok.ld
Trend Micro TROJ_MALQ2S.A
 

Telepítés:

Egyes vírusok, férgek a telepítést megelőzően, illetve a telepítés során, esetleg a számítógép sikeres megfertőzését követő első újraindítás alkalmával valamilyen látványos tevékenységet végeznek. Ennek a célja - azon kívül, hogy felhívják magukra a figyelmet - az, hogy az felhasználói interaktívitással (egy billentyűlenyomás vagy egérkattintás) megnehezítsék a kártékony kód automatikus feldolgozását virtuális környezetben.

A féreg a saját kódjának telepítése során az alábbi ablako(ka)t jeleníti meg a képernyőn:

image Az interneten vagy lokális hálózaton terjedő kártevők elsődleges célja, hogy egy másik számítógépet fertőzzenek meg. A megtámadott számítógép működésébe, annak operációs rendszerébe általában úgy épülnek be, hogy az egy esetleges újraindítást (boot-olást) követően is aktivízálja a kártevő kódját. Ezt általában úgy érik el, hogy a kártevő kódját tartalmazó fájl(oka)t hoznak létre vagy meglévő fájl(oka)t módosítanak, illetve beállítanak néhány bejegyzést a rendszerleíró adatbázisban, ami arra utasítja az induló operációs rendszert, hogy a frissen elhelyezett kártékony kódot is el kell indítani. Emellett - nem közvetlenül az újraindítás érdekében - más területeken (könyvtárakban) is létrehoznak magukból másolatot. Ennek kettős célja van: Egyrészt egy esetleges vírusirtást követően egy eldugott helyen megmaradhatnak a fertőzött állományok, másrészt helyi hálózatokban, megosztott könyvtárakban, peer-to-peer hálózatokban is képes terjedni. Kihasználhatják továbbá a Windows alapértelmezés szerinti beállítását is, miszerint egy létrehozott AUTORUN.INF nevű fájllal el lehet érni, hogy egy meghajtó megnyitásakor is aktivizálódjon a kártékony kód.
image image image image image

A Win32/Brontok.CO féreg a Windows mappában (alapértelmezés szerint C:\Windows) létrehozza az alábbi fájlokat:

 • KesenjanganSosial.exe
 • ShellNew/RakyatKelaparan.exe
 • Tasks/At1.job
 • Tasks/At2.job

A Win32/Brontok.CO féreg a Windows System32 mappájában (alapértelmezés szerint C:\Windows\System32) létrehozza az alábbi fájlokat:

 • cmd-brontok.exe
 • tester's Setting.scr

A Win32/Brontok.CO féreg a Windows Startup mappájában létrehozza a(z) /Empty.pif nevű fájlt.

A Win32/Brontok.CO féreg az alábbi fájlokat hozza létre:

 • Documents and Settings/tester/Local Settings/Application Data/br4149on.exe
 • Documents and Settings/tester/Local Settings/Application Data/Bron.tok-17-28
 • Documents and Settings/tester/Local Settings/Application Data/csrss.exe
 • Documents and Settings/tester/Local Settings/Application Data/Identities/{F41258D6-B1DE-45F8-B570-B62ACF0F634D}/Microsoft/Outlook Express/Sent Items.dbx
 • Documents and Settings/tester/Local Settings/Application Data/inetinfo.exe
 • teljes lista...

A Win32/Brontok.CO féreg a rendszerleíró adatbázisba az alábbi bejegyzéseket hozza létre, illetve módosítja (ha már létezik):

 • [HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\Microsoft\Windows\CurrentVersion\Run] "Bron-Spizaetus"="C:\WINDOWS\ShellNew\RakyatKelapara.exe"
 • [HKEY_CURRENT_USER\Software\Microsoft\Windows\CurrentVersion\Run] "Tok-irrhatus<number>"="C:\Documents and Settings\<user>\Local Settings\Application Data\br<number>on.exe"
 • [HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\Microsoft\Windows NT\CurrentVersion\Winlogon] "Shell"="explorer.exe C:\WINDOWS\KesenjanganSocial.exe"
 • [HKEY_CURRENT_USER\Software\Microsoft\Windows\CurrentVersion\Policies\System] "DisableRegistryTools"="1"
 • [HKEY_CURRENT_USER\Software\Microsoft\Windows\CurrentVersion\Policies\System] "DisableCMD"="0"
 • teljes lista...

Támadás az interneten

Sok vírus, féreg képes arra, hogy az interneten támadást indítson más számítógépek ellen, lehetetlenné téve azok használatát.

A féreg megkísérel az alábbi webcímekre csatlakozni:

 • www.google.com
 • www.geocities.com

Hátsóajtó

A vírusok, férgek egyre gyakrabban nyitnak hátsóajtót a megtámadott számítógépen. Ezzel teljes mértékben átvehetik a számítógép felügyeletét, a támadó azt csinál a számítógépen, amit csak akar: alkalmazásokat futtathat, állíthat le, állományokat tölthet le/fel, jelszavakat, hozzáférési kódokat tulajdoníthat el.

Az alábbi weboldalakhoz csatlakozik:

 • www.kaskus.com
 • www.17tahun.com
 • www.fajarweb.com
 • www.20mbweb.com

Tevékenységek

Minden vírus, féreg azt csinál, amit akar, illetve amit a programozó beleprogramozott. Egyes vírusok, férgek tevékenységüket (büntető rutinjukat) valamilyen eseményhez, legtöbbször valamilyen időponthoz kötik.

feltétel

az alábbi szótöredékek szerepelnek a megnyíló ablak nevében: .EXE, REGISTRY

tevékenység

újraindítja a számítógépet