Létrehozva: 2008-05-16, 13:36:58
Utolsó frissítés: 2009-11-09, 16:55:18
Platform: Win32
Típus: féreg
Méret: 23040
Dátum: 2004-10-21
Veszélyeztetett operációs rendszer(ek): Windows 95, Windows 98, Windows Me, Windows NT, Windows 2000, Windows Server 2003, Windows XP
Nem veszélyeztetett operációs rendszer(ek): Windows 3.xx, DOS, Linux, Unix, Solaris, MacOS, Mac OS X, OS2
 

Elnevezések:

A különböző vírusvédelmek az egyes vírusokat, férgeket eltérő névvel illethetik. Előfordulhat, hogy egy vírusvédelmi rendszer egy adott károkozó program különböző példányait különböző neveken azonosítja, de az is elképzelhető, hogy különböző vírusokat, férgeket illet azonos néven. Az alábbi lista tájékoztató jelleggel mutatja a legelterjedtebb vírusvédelmek elnevezését, mely természetesen még az adott vírusvédelmi rendszer különböző verziója esetén is más és más lehet.

A Win32/Buchon.L féreg elnevezései az egyes vírusvédelmek szerint:

vírusvédelem elnevezés
Avast Win32:Buchon-B2@UPX
AVG I-Worm/Buchon.P
Avira WORM/Buchon.E.3
BitDefender Generic.Netsky.8D5054BB
e-Trust Win32/Malum.BART
F-PROT W32/Buchon.J
Fortinet W32/Baba.E@mm
F-Secure Email-Worm.Win32.Buchon.e
Ikarus Email-Worm.Win32.Buchon.E
vírusvédelem elnevezés
Kaspersky Email-Worm.Win32.Buchon.e
McAfee W32/Buchon.m@MM(Virus)
NOD32 (ESET) Win32/Buchon.L
Microsoft Win32/Buchon.O@mm
Norton Antivirus W32.Buchon.A@mm
Panda W32/Buchon.K.worm
Rising Antivirus Worm.Mail.Buchon.h
Trend Micro WORM_Generic
VirusBuster I-Worm.Buchon.K1
 

Telepítés:

Az interneten vagy lokális hálózaton terjedő kártevők elsődleges célja, hogy egy másik számítógépet fertőzzenek meg. A megtámadott számítógép működésébe, annak operációs rendszerébe általában úgy épülnek be, hogy az egy esetleges újraindítást (boot-olást) követően is aktivízálja a kártevő kódját. Ezt általában úgy érik el, hogy a kártevő kódját tartalmazó fájl(oka)t hoznak létre vagy meglévő fájl(oka)t módosítanak, illetve beállítanak néhány bejegyzést a rendszerleíró adatbázisban, ami arra utasítja az induló operációs rendszert, hogy a frissen elhelyezett kártékony kódot is el kell indítani. Emellett - nem közvetlenül az újraindítás érdekében - más területeken (könyvtárakban) is létrehoznak magukból másolatot. Ennek kettős célja van: Egyrészt egy esetleges vírusirtást követően egy eldugott helyen megmaradhatnak a fertőzött állományok, másrészt helyi hálózatokban, megosztott könyvtárakban, peer-to-peer hálózatokban is képes terjedni. Kihasználhatják továbbá a Windows alapértelmezés szerinti beállítását is, miszerint egy létrehozott AUTORUN.INF nevű fájllal el lehet érni, hogy egy meghajtó megnyitásakor is aktivizálódjon a kártékony kód.
image

A Win32/Buchon.L féreg a merevlemez(ek) főkönyvtárában létrehozza az alábbi fájlokat:

 • csrss.exe
 • csrss.bin

A Win32/Buchon.L féreg a rendszerleíró adatbázisba az alábbi bejegyzéseket hozza létre, illetve módosítja (ha már létezik):

 • [HKEY_CURRENT_USER\Software\Microsoft\Windows\CurrentVersion\Run] "Key Logger"="c:\csrss.exe"
 • [HKEY_CURRENT_USER\Software\Microsoft\Windows\CurrentVersion\Run] "Windowsupdate Service"="c:\csrss.exe"
A folyamatosan figyelő memóriarezidens vírusoknak, férgeknek célszerű gondoskodni arról, hogy csak egyszer kerüljenek a memóriába. Ennek érdekében úgynevezett mutexet hoznak létre, amelynek a létét a memóriába kerülés elött ellenőrzik.

A Win32/Buchon.L féreg az alábbi mutexeket hozza létre:

 • AAAA_BBBBCCCCDDDDEEEE_FFFF
 • BABA_FEDCBA9876543210_BABA

E-mail üzenetek

Az e-mail üzenetekben terjedő férgek elsődleges célja, hogy egy másik számítógépet megfertőzzenek. Ezt e-mail üzenetek létrehozásával és elküldésével érik el. Az létrehozott e-mail üzenetek általában tartalmazzák a féreg kódját, de az is előfordulhat, hogy maga a megtámadott számítógép felhasználója tölti azt le az üzenetben megadott hivatkozásról. Az egyes férgek a legkülönfélébb paraméterekkel rendelkező e-mail üzeneteket képesek generálni és elküldeni.

A Win32/Buchon.L féreg a terjedése érdekében e-mail üzeneteket generál és ebben küldi tovább saját kódját.

Hogy az e-mail üzenetekben terjedő vírusok, férgek minél inkább el tudjanak terjedni, a megtámadott számítógépeken e-mail címeket gyűjtenek. Ezeket az e-mail címeket aztán felhasználják egyrészt arra, hogy a vírus, féreg kódját továbbküldjék. Esetenként a megtalált címeket a Feladó mező kitöltésére is használják, meghamisítva ezzel az üzenet forrását.

A Win32/Buchon.L féreg az alábbi kiterjesztésű fájlokban keres e-mail címeket:

 • .dat
 • .dbx
 • .eml
 • .mbx
 • .mdb
 • .tbb
 • .wab

A Win32/Buchon.L féreg a(z) *inbox* fájlban keres e-mail címeket.

Az összeállított e-mail üzenetek felépítése az alábbi:

Feladó

A levél feladóját a megtámadott számítógépről gyűjti össze, illetve korábban megtámadott számítógépekről gyűjtötte össze.


Tárgy

A levél lehetséges tárgya: Mail Delivery failure - <emailaddress>


Melléklet

A féreg által küldött e-mail üzenet melléklete message txt<spaces>mcafee.com .


Megjegyzés: A leírásban szereplő <emailaddress> a célzott felhasználó e-mail címét jelöli. Megjegyzés: A leírásban szereplő <spaces> több egymás utáni szóköz karaktert jelöl.

Biztonsági rések, sérülékenységek

Egy, az Interneten terjedő vírus, féreg a felhasználó interaktívitása mellett kihasználhatja a megtámadott számítógép operációs rendszerének, illetve valamely alkalmazásának biztonsági hibáját. Ennek révén képes arra, hogy a megtámadott számítógépen vezérlést szerezzen.

A Win32/Buchon.L féreg a terjedése érdekében kihasználja a Microsoft MS04-040 jelű sérülékenységét.

A hiba oka az Internet Explorer programban található távoli programfuttatást lehetővé tevő biztonsági rés. A támadó kihasználhatja a hibát, amennyiben egy kártékony oldalra irányítja a felhasználót. Ekkor következik be a távoli programfuttatás. Ezt követően a támadó teljesen átveheti az irányítást a rendszer felett.

Támadás az interneten

Sok vírus, féreg képes arra, hogy az interneten támadást indítson más számítógépek ellen, lehetetlenné téve azok használatát.

A féreg a következő típusú flood támadásokat hajtja végre:

 • syn flood

Hátsóajtó

A vírusok, férgek egyre gyakrabban nyitnak hátsóajtót a megtámadott számítógépen. Ezzel teljes mértékben átvehetik a számítógép felügyeletét, a támadó azt csinál a számítógépen, amit csak akar: alkalmazásokat futtathat, állíthat le, állományokat tölthet le/fel, jelszavakat, hozzáférési kódokat tulajdoníthat el.

A Win32/Buchon.L féreg a(z) 28000-28500 tartományú porton nyit hátsóajtót.

A Win32/Buchon.L féreg véletlenszerűen kiválasztott TCP portokon nyit hátsóajtót.