Létrehozva: 2007-11-06, 16:30:54
Utolsó frissítés: 2009-11-09, 16:55:36
Platform: Win32
Típus: féreg
Méret: 72192
Dátum: 2003-06-05
Tömörítő: Upx
Nyelv: Microsoft Visual C++
Veszélyeztetett operációs rendszer(ek): Windows 95, Windows 98, Windows Me, Windows NT, Windows 2000, Windows Server 2003, Windows XP
Nem veszélyeztetett operációs rendszer(ek): Windows 3.xx, DOS, Linux, Unix, Solaris, MacOS, Mac OS X, OS2
Veszélyeztetett fájlok: Windows\scandskw.exe, Windows\regedit.exe, Windows\mplayer.exe, Windows\hh.exe, Windows\notepad.exe, Windows\winhelp.exe, ProgramFiles\Internet Explorer\iexplore.exe, ProgramFiles\adobe\acrobat 5.0\reader\acrord32.exe, ProgramFiles\WinRAR\WinRAR.exe, ProgramFiles\Windows Media Player\mplayer2.exe összes...
 

Elnevezések:

A különböző vírusvédelmek az egyes vírusokat, férgeket eltérő névvel illethetik. Előfordulhat, hogy egy vírusvédelmi rendszer egy adott károkozó program különböző példányait különböző neveken azonosítja, de az is elképzelhető, hogy különböző vírusokat, férgeket illet azonos néven. Az alábbi lista tájékoztató jelleggel mutatja a legelterjedtebb vírusvédelmek elnevezését, mely természetesen még az adott vírusvédelmi rendszer különböző verziója esetén is más és más lehet.

A Win32/Bugbear.B féreg elnevezései az egyes vírusvédelmek szerint:

vírusvédelem elnevezés
Avast Win32:Bugbear-B
AVG I-Worm/Bugbear
BitDefender Win32.BugBear.B@mm
e-Trust Win32/Bugbear.B
F-PROT W32/Bugbear.B@mm
F-Secure Email-Worm.Win32.Tanatos.b
Ikarus Email-Worm.Win32.Tanatos.B
Kaspersky Email-Worm.Win32.Tanatos.b
McAfee W32/Bugbear.69916@MM(Virus)
vírusvédelem elnevezés
Microsoft Win32/Bugbear.B@mm
NOD32 (ESET) Win32/Bugbear.B
Panda W32/Bugbear.B
Rising Antivirus Worm.Bugbear.b
Worm.Mail.Tanatos.u
Sophos W32/Bugbear-B
Trend Micro PE_BUGBEAR.B
PE_BUGBEAR.B-O
VirusBuster I-Worm.Bugbear.B
 

szervezet elnevezés
Wildlist W32/BugBear.B-mm

Telepítés:

Az interneten vagy lokális hálózaton terjedő kártevők elsődleges célja, hogy egy másik számítógépet fertőzzenek meg. A megtámadott számítógép működésébe, annak operációs rendszerébe általában úgy épülnek be, hogy az egy esetleges újraindítást (boot-olást) követően is aktivízálja a kártevő kódját. Ezt általában úgy érik el, hogy a kártevő kódját tartalmazó fájl(oka)t hoznak létre vagy meglévő fájl(oka)t módosítanak, illetve beállítanak néhány bejegyzést a rendszerleíró adatbázisban, ami arra utasítja az induló operációs rendszert, hogy a frissen elhelyezett kártékony kódot is el kell indítani. Emellett - nem közvetlenül az újraindítás érdekében - más területeken (könyvtárakban) is létrehoznak magukból másolatot. Ennek kettős célja van: Egyrészt egy esetleges vírusirtást követően egy eldugott helyen megmaradhatnak a fertőzött állományok, másrészt helyi hálózatokban, megosztott könyvtárakban, peer-to-peer hálózatokban is képes terjedni. Kihasználhatják továbbá a Windows alapértelmezés szerinti beállítását is, miszerint egy létrehozott AUTORUN.INF nevű fájllal el lehet érni, hogy egy meghajtó megnyitásakor is aktivizálódjon a kártékony kód.
image image image image

A féreg az alábbi fájlokat hozza létre:

A Windows mappában (alapértelmezés szerint C:\Windows) véletlenszerűen generált névvel, melyek kiterjesztése: .dat

A Windows System32 mappájában (alapértelmezés szerint C:\Windows\System32) véletlenszerűen generált névvel, melyek kiterjesztése: .dll

A Windows Startup mappájában: becl.exe

A Win32/Bugbear.B féreg az ideiglenes (Temp) mappában véletlenszerűen generált névvel fájl(oka)t hozhat létre, melyeknek kiterjesztése .tmp.

A féreg kódját tartalmazó fájlok az alábbi ikonnal jelennek meg:

image image image A folyamatosan figyelő memóriarezidens vírusoknak, férgeknek célszerű gondoskodni arról, hogy csak egyszer kerüljenek a memóriába. Ennek érdekében úgynevezett mutexet hoznak létre, amelynek a létét a memóriába kerülés elött ellenőrzik.

A Win32/Bugbear.B féreg w32shamur néven hoz létre mutexet.

A vírusok, férgek képesek arra, hogy megpróbálják a vírusvédelmi, illetve tűzfalakhoz tartozó folyamatokat leállítani. Ennek kettős célja van: egyrészt megnehezítik, hogy a felhasználó tudomást szerezzen a fertőzésről, másrészt egy esetleges hátsóajtó komponens kijutását is könnyebbé tehetik. Megtehetik azt is, hogy bizonyos, az internetre irányuló forgalmat elterelnek, egyes oldalak elérését megakadályozzák.

A Win32/Bugbear.B féreg leállítja az alábbi folyamatokat:

 • _AVP32.EXE
 • _AVPCC.EXE
 • _AVPM.EXE
 • ACKWIN32.EXE
 • ANTI-TROJAN.EXE
 • teljes lista...
A makróvírusok esetenkén több különböző típusú állományt is képesek megfertőzni.

A Win32/Bugbear.B féreg megfertőzi az alábbi fájlokat:

 • Windows\scandskw.exe
 • Windows\regedit.exe
 • Windows\mplayer.exe
 • Windows\hh.exe
 • Windows\notepad.exe
 • teljes lista...

E-mail üzenetek

Az e-mail üzenetekben terjedő férgek elsődleges célja, hogy egy másik számítógépet megfertőzzenek. Ezt e-mail üzenetek létrehozásával és elküldésével érik el. Az létrehozott e-mail üzenetek általában tartalmazzák a féreg kódját, de az is előfordulhat, hogy maga a megtámadott számítógép felhasználója tölti azt le az üzenetben megadott hivatkozásról. Az egyes férgek a legkülönfélébb paraméterekkel rendelkező e-mail üzeneteket képesek generálni és elküldeni.

A Win32/Bugbear.B féreg a terjedése érdekében HTML formátumú e-mail üzeneteket generál és ebben küldi tovább saját kódját.

Hogy az e-mail üzenetekben terjedő vírusok, férgek minél inkább el tudjanak terjedni, a megtámadott számítógépeken e-mail címeket gyűjtenek. Ezeket az e-mail címeket aztán felhasználják egyrészt arra, hogy a vírus, féreg kódját továbbküldjék. Esetenként a megtalált címeket a Feladó mező kitöltésére is használják, meghamisítva ezzel az üzenet forrását.

A Win32/Bugbear.B féreg az alábbi kiterjesztésű fájlokban keres e-mail címeket:

A Win32/Bugbear.B féreg az üzenetek elküldéséhez saját smtp-motort használ.

Az összeállított e-mail üzenetek felépítése az alábbi:

Címzett

A féreg az e-mail üzeneteket az összegyűjtött címekre küldi el.

Nem küld e-mailt azonban az alábbi szavakat tartalmazó címekre:


Tárgy

A levél lehetséges tárgyai:


Melléklet

A féreg által elküldött e-mail mellékletének nevét több részből szerkeszti össze.

A féreg által elküldött e-mailben szereplő melléklet nevének első részét az alábbi szavakból állítja össze:

A féreg által elküldött e-mailben szereplő melléklet nevének második részét az alábbi szavakból állítja össze:

 • .exe
 • .scr
 • .pif


Hátsóajtó

A vírusok, férgek egyre gyakrabban nyitnak hátsóajtót a megtámadott számítógépen. Ezzel teljes mértékben átvehetik a számítógép felügyeletét, a támadó azt csinál a számítógépen, amit csak akar: alkalmazásokat futtathat, állíthat le, állományokat tölthet le/fel, jelszavakat, hozzáférési kódokat tulajdoníthat el.

A Win32/Bugbear.B féreg a(z) 1080 . porton nyit hátsóajtót.

Az alábbi e-mail címekre értesítést küld, ha sikerült megnyitnia a hátsóajtót. Ezekre a címekre elküldi a számítógépről összegyűjtött információkat is:

 • ifrbr@canada.com
 • sdorad@juno.com
 • fbnfgh@email.ro
 • eruir@hotpop.com
 • ersdes@truthmail.com
 • teljes lista...

A féreg jelszavakat gyűjt a számítógépről.

A féreg ellenőrzi, hogy az aktuális számítógép domain címe tartalmazza-e az alábbiak valamelyikét:

 • .-epargne.fr
 • .-volksbank.de
 • .1natbanker.com
 • .1nationalbank.com
 • .1stbk.com
 • teljes lista...
Abban az esetben, ha egyezést talál, akkor egy autodialert telepít, biztosítva ezzel, hogy a féreg által installált hátsóajtó funkció elérhető legyen.