Létrehozva: 2007-11-06, 16:31:54
Utolsó frissítés: 2009-11-09, 17:00:41
Platform: Win32
Típus: trójai
Méret: 19968
Dátum: 2005-08-30
Tömörítő: PE_Patch, UPX
Veszélyeztetett operációs rendszer(ek): Windows 95, Windows 98, Windows Me, Windows NT, Windows 2000, Windows Server 2003, Windows XP
Nem veszélyeztetett operációs rendszer(ek): Windows 3.xx, DOS, Linux, Unix, Solaris, MacOS, Mac OS X, OS2
 

Elnevezések:

A különböző vírusvédelmek az egyes vírusokat, férgeket eltérő névvel illethetik. Előfordulhat, hogy egy vírusvédelmi rendszer egy adott károkozó program különböző példányait különböző neveken azonosítja, de az is elképzelhető, hogy különböző vírusokat, férgeket illet azonos néven. Az alábbi lista tájékoztató jelleggel mutatja a legelterjedtebb vírusvédelmek elnevezését, mely természetesen még az adott vírusvédelmi rendszer különböző verziója esetén is más és más lehet.

A Win32/Codbot trójai elnevezései az egyes vírusvédelmek szerint:

vírusvédelem elnevezés
Avast Win32:Codbot-Z
AVG BackDoor.Generic.KQP
BitDefender Backdoor.Codbot.BJ
e-Trust Win32/Toxbot!generic
F-PROT W32/Sdbot.LXN
F-Secure Backdoor.Win32.Codbot.ap
Ikarus Backdoor.Win32.Codbot.AP
Kaspersky Backdoor.Win32.Codbot.ap
McAfee W32/IRCbot.worm.gen(Virus)
vírusvédelem elnevezés
Microsoft Win32/Codbot
NOD32 (ESET) Win32/Codbot
Norton Antivirus W32.IRCBot
Panda W32/Codbot.BN.worm
Rising Antivirus Backdoor.Codbot.hy
Sophos W32/Codbot-W
Trend Micro WORM_SDBOT.CDI
VirusBuster Worm.Codbot.AI
 

szervezet elnevezés
Wildlist W32/Codbot!ITW#11

Telepítés:

Az interneten vagy lokális hálózaton terjedő kártevők elsődleges célja, hogy egy másik számítógépet fertőzzenek meg. A megtámadott számítógép működésébe, annak operációs rendszerébe általában úgy épülnek be, hogy az egy esetleges újraindítást (boot-olást) követően is aktivízálja a kártevő kódját. Ezt általában úgy érik el, hogy a kártevő kódját tartalmazó fájl(oka)t hoznak létre vagy meglévő fájl(oka)t módosítanak, illetve beállítanak néhány bejegyzést a rendszerleíró adatbázisban, ami arra utasítja az induló operációs rendszert, hogy a frissen elhelyezett kártékony kódot is el kell indítani. Emellett - nem közvetlenül az újraindítás érdekében - más területeken (könyvtárakban) is létrehoznak magukból másolatot. Ennek kettős célja van: Egyrészt egy esetleges vírusirtást követően egy eldugott helyen megmaradhatnak a fertőzött állományok, másrészt helyi hálózatokban, megosztott könyvtárakban, peer-to-peer hálózatokban is képes terjedni. Kihasználhatják továbbá a Windows alapértelmezés szerinti beállítását is, miszerint egy létrehozott AUTORUN.INF nevű fájllal el lehet érni, hogy egy meghajtó megnyitásakor is aktivizálódjon a kártékony kód.

A Win32/Codbot trójai a Windows System32 mappájában (alapértelmezés szerint C:\Windows\System32) létrehozza az alábbi fájlokat:

  • MPR.dll
  • Perfhmon.exe

A Win32/Codbot trójai létrehozza továbbá a(z) MPR.dll nevű fájlt.

image

A Win32/Codbot trójai a rendszerleíró adatbázisba az alábbi bejegyzéseket hozza létre, illetve módosítja (ha már létezik):

  • [HKEY_LOCAL_MACHINE\SYSTEM\CurrentControlSet\Control\SafeBoot] "AlternateShell"="cmd.exe"
  • [HKEY_LOCAL_MACHINE\SYSTEM\CurrentControlSet\Services] "AlternateShell"="cmd.exe"

Biztonsági rések, sérülékenységek

Egy, az Interneten terjedő vírus, féreg a felhasználó interaktívitása mellett kihasználhatja a megtámadott számítógép operációs rendszerének, illetve valamely alkalmazásának biztonsági hibáját. Ennek révén képes arra, hogy a megtámadott számítógépen vezérlést szerezzen.

A Win32/Codbot trójai a terjedése érdekében kihasználja a Microsoft MS04-011 jelű sérülékenységét.

Az LSASS.EXE (Local Security Authority Subsystem Service) programban található puffertúlcsordulási hiba távolról történő kódfuttatást tesz lehetővé az érintett rendszeren, mely által a támadó teljesen átveheti a távoli számítógép vezérlését.

A Win32/Codbot trójai a terjedése érdekében kihasználja a Microsoft MS05-039 jelű sérülékenységét.

A Plug and Play (PnP) szolgáltatáson programkód távoli futtatását lehetővé tevő biztonsági rés található. Ezt kihasználva a támadó teljes mértékben átveheti az irányítást az érintett számítógép felett, majd ezt követően programokat telepíthet, illetve adatokat tekinthet meg, módosíthat és törölhet és korlátozás nélküli jogosultságokkal rendelkező új fiókokat is létrehozhat.

A Win32/Codbot trójai a terjedése érdekében kihasználja a Microsoft MS04-012 jelű sérülékenységét.

A sebezhetőség az RPC/DCOM szolgáltatást érinti. A biztonsági rést kiaknázó támadó teljes mértékben átveheti az érintett rendszer vezérlését. A támadó bármilyen műveletet végrehajthat a rendszeren, azaz programokat telepíthet, adatokat tekinthet meg, módosíthat és törölhet, továbbá teljes jogosultságokkal rendelkező új fiókokat hozhat létre. A megtámadott számítógépen a hátsóajtó nyitásának egy eszköze, ha valamilyen IRC csatornán keresztül a féreg vagy vírus lehetőséget teremt a távvezérlésre. Az IRC csatornákon keresztül tovább is küldheti magát más IRC felhasználókhoz.

A Win32/Codbot trójai az alábbi IRC szerverekhez csatlakozik:

  • 0x80.martiansong.com
  • 0x80.online-software.org

A Win32/Codbot trójai az alábbi IRC csatornákhoz csatlakozik:

  • #21#
  • #x#