Létrehozva: 2007-11-06, 16:31:56
Utolsó frissítés: 2009-11-09, 17:00:21
Platform: Win32
Típus: féreg
Méret: 28672
Dátum: 2005-04-12
Tömörítő: k.kryptor 3
Veszélyeztetett operációs rendszer(ek): Windows 95, Windows 98, Windows Me, Windows NT, Windows 2000, Windows Server 2003, Windows XP
Nem veszélyeztetett operációs rendszer(ek): Windows 3.xx, DOS, Linux, Unix, Solaris, MacOS, Mac OS X, OS2
 

Elnevezések:

A különböző vírusvédelmek az egyes vírusokat, férgeket eltérő névvel illethetik. Előfordulhat, hogy egy vírusvédelmi rendszer egy adott károkozó program különböző példányait különböző neveken azonosítja, de az is elképzelhető, hogy különböző vírusokat, férgeket illet azonos néven. Az alábbi lista tájékoztató jelleggel mutatja a legelterjedtebb vírusvédelmek elnevezését, mely természetesen még az adott vírusvédelmi rendszer különböző verziója esetén is más és más lehet.

A Win32/Codbot.2 féreg elnevezései az egyes vírusvédelmek szerint:

vírusvédelem elnevezés
Avast Win32:Codbot-E
AVG IRC/BackDoor.SdBot.182.AF
BitDefender Backdoor.Codbot.Z
e-Trust Win32/Toxbot.Y
F-PROT W32/Backdoor!897c
F-Secure Backdoor.Win32.Codbot.z
Ikarus Backdoor.Win32.Codbot.Z
Kaspersky Backdoor.Win32.Codbot.z
McAfee W32/Sdbot.worm.gen.w(Virus)
vírusvédelem elnevezés
Microsoft Win32/RBot.msaol32
NOD32 (ESET) Win32/Codbot
Norton Antivirus W32.Randex
Panda W32/Gaobot.EUX.worm
Rising Antivirus Backdoor.Codbot.c
Sophos W32/Codbot-K
Trend Micro WORM_RANDEX.BN
VirusBuster Worm.Codbot.K
 

szervezet elnevezés
Wildlist W32/Codbot!ITW#4

Telepítés:

Az interneten vagy lokális hálózaton terjedő kártevők elsődleges célja, hogy egy másik számítógépet fertőzzenek meg. A megtámadott számítógép működésébe, annak operációs rendszerébe általában úgy épülnek be, hogy az egy esetleges újraindítást (boot-olást) követően is aktivízálja a kártevő kódját. Ezt általában úgy érik el, hogy a kártevő kódját tartalmazó fájl(oka)t hoznak létre vagy meglévő fájl(oka)t módosítanak, illetve beállítanak néhány bejegyzést a rendszerleíró adatbázisban, ami arra utasítja az induló operációs rendszert, hogy a frissen elhelyezett kártékony kódot is el kell indítani. Emellett - nem közvetlenül az újraindítás érdekében - más területeken (könyvtárakban) is létrehoznak magukból másolatot. Ennek kettős célja van: Egyrészt egy esetleges vírusirtást követően egy eldugott helyen megmaradhatnak a fertőzött állományok, másrészt helyi hálózatokban, megosztott könyvtárakban, peer-to-peer hálózatokban is képes terjedni. Kihasználhatják továbbá a Windows alapértelmezés szerinti beállítását is, miszerint egy létrehozott AUTORUN.INF nevű fájllal el lehet érni, hogy egy meghajtó megnyitásakor is aktivizálódjon a kártékony kód.

A Win32/Codbot.2 féreg a Windows System32 mappájában (alapértelmezés szerint C:\Windows\System32) létrehozza a(z) SCardClnt.exe nevű fájlt.

A Win32/Codbot.2 féreg az ideiglenes (Temp) mappában létrehozhatja a(z) del.bat nevű fájlt.

A Win32/Codbot.2 féreg a rendszerleíró adatbázisba az alábbi bejegyzéseket hozza létre, illetve módosítja (ha már létezik):

 • [HKEY_LOCAL_MACHINE\System\CurrentControlSet\Control\SafeBoot\Minimal\ScardClnt]
 • [HKEY_LOCAL_MACHINE\System\CurrentControlSet\Control\SafeBoot\Network\ScardClnt]
 • [HKEY_LOCAL_MACHINE\System\CurrentControlSet\Services\SCardClnt] "DisplayName"="Smart Card Client"
 • [HKEY_LOCAL_MACHINE\System\CurrentControlSet\Services\SCardClnt] "ImagePath"="c:\WINDOWS\System32\SCardClnt.exe"
 • [HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\Microsoft\Ole] "EnableDCOM"="N"
Annak érdekében, hogy egy helyi hálózaton a vírusok, férgek könnyebben terjedhessenek, képesek arra, hogy fájlok, illetve könyvtárakat megosszanak a hálózaton, esetleg a megtámadott gépen FTP szerver szolgáltatást indítanak. Természetesen ezt annak az érdekében teszik, hogy a másik számítógép elött ülő kiváncsi felhasználó a megosztáson keresztül a saját gépét is megfertőzhesse.

A Win32/Codbot.2 féreg megosztott könyvtárként az alábbi mappákat használja:

 • C$
 • IPC$
Egy, a számítógépeket támadó vírus, féreg az elindulást követő aktivizálódás érdekében szolgáltatást (service) is létrehozhat. A szolgáltatások paramétereit is természetesen tartalmazza a rendszerleíró adatbázis (registry). A szolgáltatásokat a Windows XP alatt a Vezérlőpult/Felügyeleti eszközök/Szolgáltatások alatt tekinthetjük meg. A vírusok, férgek a szolgáltatásokat le is állíthatják.

A Win32/Codbot.2 féreg SCardClnt néven hoz létre szervizt.

A szerviz bővebb leírásaként Smart Card Client -t állít be.

A létrehozott szerviz a(z) C:\WINDOWS\System32\SCardClnt.exe elérési útra hivatkozik.


Biztonsági rések, sérülékenységek

Egy, az Interneten terjedő vírus, féreg a felhasználó interaktívitása mellett kihasználhatja a megtámadott számítógép operációs rendszerének, illetve valamely alkalmazásának biztonsági hibáját. Ennek révén képes arra, hogy a megtámadott számítógépen vezérlést szerezzen.

A Win32/Codbot.2 féreg a terjedése érdekében kihasználja a Microsoft MS04-011 jelű sérülékenységét.

Az LSASS.EXE (Local Security Authority Subsystem Service) programban található puffertúlcsordulási hiba távolról történő kódfuttatást tesz lehetővé az érintett rendszeren, mely által a támadó teljesen átveheti a távoli számítógép vezérlését.

A Win32/Codbot.2 féreg a terjedése érdekében kihasználja a Microsoft MS03-026 , illetve a Microsoft MS03-039 jelű sérülékenységét.

A sebezhetőség az RPCSS szolgáltatás DCOM részét érinti. Az RPC (távoli eljáráshívás) a Windows rendszerek által használt egyik legfontosabb protokoll. Amennyiben a támadó kihasználja ezt a sebezhetőséget, képes lehet rosszindulatú kódok futtatására, illetve szolgáltatásmegtagadási támadásra.

Hátsóajtó

A vírusok, férgek egyre gyakrabban nyitnak hátsóajtót a megtámadott számítógépen. Ezzel teljes mértékben átvehetik a számítógép felügyeletét, a támadó azt csinál a számítógépen, amit csak akar: alkalmazásokat futtathat, állíthat le, állományokat tölthet le/fel, jelszavakat, hozzáférési kódokat tulajdoníthat el.

A Win32/Codbot.2 féreg véletlenszerűen kiválasztott TCP portokon nyit hátsóajtót.

A megtámadott számítógépen a hátsóajtó nyitásának egy eszköze, ha valamilyen IRC csatornán keresztül a féreg vagy vírus lehetőséget teremt a távvezérlésre. Az IRC csatornákon keresztül tovább is küldheti magát más IRC felhasználókhoz.

A Win32/Codbot.2 féreg az alábbi IRC szerverekhez csatlakozik:

 • 0xff.memzero.info
 • 0xff.devtech.us
 • 0xff.lsass.org
 • 0xff.lsass.net

A Win32/Codbot.2 féreg az alábbi IRC csatornákhoz csatlakozik:

 • #exploit
 • #raw