Létrehozva: 2008-05-29, 14:02:56
Utolsó frissítés: 2009-11-09, 17:00:26
Platform: Win32
Típus: féreg
Méret: 47616
Dátum: 2005-07-11
Veszélyeztetett operációs rendszer(ek): Windows 95, Windows 98, Windows Me, Windows NT, Windows 2000, Windows Server 2003, Windows XP
Nem veszélyeztetett operációs rendszer(ek): Windows 3.xx, DOS, Linux, Unix, Solaris, MacOS, Mac OS X, OS2
 

Elnevezések:

A különböző vírusvédelmek az egyes vírusokat, férgeket eltérő névvel illethetik. Előfordulhat, hogy egy vírusvédelmi rendszer egy adott károkozó program különböző példányait különböző neveken azonosítja, de az is elképzelhető, hogy különböző vírusokat, férgeket illet azonos néven. Az alábbi lista tájékoztató jelleggel mutatja a legelterjedtebb vírusvédelmek elnevezését, mely természetesen még az adott vírusvédelmi rendszer különböző verziója esetén is más és más lehet.

A Win32/Codbot.AG féreg elnevezései az egyes vírusvédelmek szerint:

vírusvédelem elnevezés
Avast Win32:CodBot-O
AVG BackDoor.Generic2.NO
Avira BDS/Codbot.AG.8
BitDefender Backdoor.Sdbot.AAD
e-Trust Win32/Toxbot.AN
F-PROT W32/Codbot.CI
Fortinet W32/SpyBot.ZI!dam
F-Secure Backdoor.Win32.Codbot.ag
Ikarus Backdoor.IRC.Moto
vírusvédelem elnevezés
Kaspersky Backdoor.Win32.Codbot.ag
McAfee W32/Sdbot.worm.gen.w
NOD32 (ESET) Win32/Codbot.AG
Microsoft Backdoor:Win32/Codbot.AG
Norton Antivirus W32.Toxbot
Panda W32/Codbot.AZ.worm
Rising Antivirus Backdoor.Codbot.fg
Sophos Mal/Behav-034
Trend Micro WORM_CODBOT.BA
 

Telepítés:

Az interneten vagy lokális hálózaton terjedő kártevők elsődleges célja, hogy egy másik számítógépet fertőzzenek meg. A megtámadott számítógép működésébe, annak operációs rendszerébe általában úgy épülnek be, hogy az egy esetleges újraindítást (boot-olást) követően is aktivízálja a kártevő kódját. Ezt általában úgy érik el, hogy a kártevő kódját tartalmazó fájl(oka)t hoznak létre vagy meglévő fájl(oka)t módosítanak, illetve beállítanak néhány bejegyzést a rendszerleíró adatbázisban, ami arra utasítja az induló operációs rendszert, hogy a frissen elhelyezett kártékony kódot is el kell indítani. Emellett - nem közvetlenül az újraindítás érdekében - más területeken (könyvtárakban) is létrehoznak magukból másolatot. Ennek kettős célja van: Egyrészt egy esetleges vírusirtást követően egy eldugott helyen megmaradhatnak a fertőzött állományok, másrészt helyi hálózatokban, megosztott könyvtárakban, peer-to-peer hálózatokban is képes terjedni. Kihasználhatják továbbá a Windows alapértelmezés szerinti beállítását is, miszerint egy létrehozott AUTORUN.INF nevű fájllal el lehet érni, hogy egy meghajtó megnyitásakor is aktivizálódjon a kártékony kód.

A Win32/Codbot.AG féreg a Windows System32 mappájában (alapértelmezés szerint C:\Windows\System32) véletlenszerűen generált névvel fájl(oka)t hoz létre, melyeknek kiterjesztése .exe.

A Win32/Codbot.AG féreg a rendszerleíró adatbázisba az alábbi bejegyzéseket hozza létre, illetve módosítja (ha már létezik):

 • [HKEY_LOCAL_MACHINE\SYSTEM\CurrentControlSet\Services\DHCP Client] "ImagePath"="C:\Windows\System32\dhcpclient.exe"
 • [HKEY_LOCAL_MACHINE\SYSTEM\CurrentControlSet\Services\DHCP Client] "DisplayName"="Handling the DHCP requests"
 • [HKEY_LOCAL_MACHINE\SYSTEM\CurrentControlSet\Services\DHCP Client] "ObjectName"="LocalSystem"
 • [HKEY_LOCAL_MACHINE\SYSTEM\CurrentControlSet\Services\DHCP Client] "Description"="Manages network configuration by registering and updating IP addresses and DNS names."
 • [HKEY_LOCAL_MACHINE\System\CurrentControlSet\Control\SafeBoot\Minimal\<random>] "@"="Service"
 • teljes lista...
Megjegyzés: Az elnevezésekben szereplő <random> megjelőlés véletlenszerűen generált karaktersorozatot jelöl. Egy, a számítógépeket támadó vírus, féreg az elindulást követő aktivizálódás érdekében szolgáltatást (service) is létrehozhat. A szolgáltatások paramétereit is természetesen tartalmazza a rendszerleíró adatbázis (registry). A szolgáltatásokat a Windows XP alatt a Vezérlőpult/Felügyeleti eszközök/Szolgáltatások alatt tekinthetjük meg. A vírusok, férgek a szolgáltatásokat le is állíthatják.

A Win32/Codbot.AG féreg DHCP Client néven hoz létre szervizt.

A szerviz bővebb leírásaként Manages network configuration by registering and updating IP addresses and DNS names. -t állít be.

A létrehozott szerviz a(z) C:\Windows\System32\dhcpclient.exe elérési útra hivatkozik.


Biztonsági rések, sérülékenységek

Egy, az Interneten terjedő vírus, féreg a felhasználó interaktívitása mellett kihasználhatja a megtámadott számítógép operációs rendszerének, illetve valamely alkalmazásának biztonsági hibáját. Ennek révén képes arra, hogy a megtámadott számítógépen vezérlést szerezzen.

A Win32/Codbot.AG féreg a terjedése érdekében kihasználja a Microsoft MS03-026 , illetve a Microsoft MS03-039 jelű sérülékenységét.

A sebezhetőség az RPCSS szolgáltatás DCOM részét érinti. Az RPC (távoli eljáráshívás) a Windows rendszerek által használt egyik legfontosabb protokoll. Amennyiben a támadó kihasználja ezt a sebezhetőséget, képes lehet rosszindulatú kódok futtatására, illetve szolgáltatásmegtagadási támadásra.

A Win32/Codbot.AG féreg a terjedése érdekében kihasználja a Microsoft MS03-007 jelű sérülékenységét.

A biztonsági rés oka, hogy egy Windows-összetevő ellenőrizetlen puffere a webkiszolgálók módosítását teheti lehetővé.

A Win32/Codbot.AG féreg a terjedése érdekében kihasználja a Microsoft MS02-061 jelű sérülékenységét.

Amennyiben a támadó kihasználja ezt a sebezhetőséget képes lehet szolgáltatásmegtagadási támadásra. A sérülékenység a következő programokra vonatkozik: Microsoft SQL Server 7.0, Microsoft Data Engine 1.0, Microsoft SQL Server 2000, Microsoft Desktop Engine 2000. A megtámadott számítógépen a hátsóajtó nyitásának egy eszköze, ha valamilyen IRC csatornán keresztül a féreg vagy vírus lehetőséget teremt a távvezérlésre. Az IRC csatornákon keresztül tovább is küldheti magát más IRC felhasználókhoz.

A Win32/Codbot.AG féreg az alábbi IRC szerverekhez csatlakozik:

 • 5555.devtech.us
 • 5555.memzero.info
 • 99DEADBEEF.goingformars.com
 • 99DEADBEEF.martiansong.com
 • 99DEADBEEF.my1x1.com
 • 99DEADBEEF.my-secure.name

Tevékenységek

Minden vírus, féreg azt csinál, amit akar, illetve amit a programozó beleprogramozott. Egyes vírusok, férgek tevékenységüket (büntető rutinjukat) valamilyen eseményhez, legtöbbször valamilyen időponthoz kötik.

feltétel

működése során

tevékenység

a vírus nem működik VMWare környezetben