Létrehozva: 2010-06-09, 15:41:23
Utolsó frissítés: 2010-10-29, 17:47:22
Platform: Win32
Típus: féreg
Méret: 62976
Dátum: 2008-11-25
Tömörítő: UPX
Veszélyeztetett operációs rendszer(ek): Windows 95, Windows 98, Windows Me, Windows NT, Windows 2000, Windows Server 2003, Windows XP
Nem veszélyeztetett operációs rendszer(ek): Windows 3.xx, DOS, Linux, Unix, Solaris, MacOS, Mac OS X, OS2
 

A kártevő a Conficker családba tartozik.


Elnevezések:

A különböző vírusvédelmek az egyes vírusokat, férgeket eltérő névvel illethetik. Előfordulhat, hogy egy vírusvédelmi rendszer egy adott károkozó program különböző példányait különböző neveken azonosítja, de az is elképzelhető, hogy különböző vírusokat, férgeket illet azonos néven. Az alábbi lista tájékoztató jelleggel mutatja a legelterjedtebb vírusvédelmek elnevezését, mely természetesen még az adott vírusvédelmi rendszer különböző verziója esetén is más és más lehet.

A Win32/Conficker.A féreg elnevezései az egyes vírusvédelmek szerint:

vírusvédelem elnevezés
Avast Win32:Trojan-gen {Other}
AVG Worm/Generic_c.YH
Avira TR/Dldr.Agent.aqfw
BitDefender Trojan.Downloader.JLIW
e-Trust Win32/Conficker.A
F-PROT W32/Downldr2.EXAE
Fortinet W32/Conficker.A!worm
F-Secure Worm:W32/Downadup.AA
Ikarus Worm.Win32.Conficker
Kaspersky Net-Worm.Win32.Kido.t
vírusvédelem elnevezés
McAfee W32/Conficker.worm
NOD32 (ESET) Win32/Conficker.A
Microsoft Worm:Win32/Conficker.A
Norton Antivirus W32.Downadup
Panda W32/Conficker.A.worm
Rising Antivirus Hack.Exploit.Win32.MS08-067.k
Sophos W32/Confick-A
Trend Micro WORM_DOWNAD.A
VirusBuster Trojan.Disken.B
 

Telepítés:

Az interneten vagy lokális hálózaton terjedő kártevők elsődleges célja, hogy egy másik számítógépet fertőzzenek meg. A megtámadott számítógép működésébe, annak operációs rendszerébe általában úgy épülnek be, hogy az egy esetleges újraindítást (boot-olást) követően is aktivízálja a kártevő kódját. Ezt általában úgy érik el, hogy a kártevő kódját tartalmazó fájl(oka)t hoznak létre vagy meglévő fájl(oka)t módosítanak, illetve beállítanak néhány bejegyzést a rendszerleíró adatbázisban, ami arra utasítja az induló operációs rendszert, hogy a frissen elhelyezett kártékony kódot is el kell indítani. Emellett - nem közvetlenül az újraindítás érdekében - más területeken (könyvtárakban) is létrehoznak magukból másolatot. Ennek kettős célja van: Egyrészt egy esetleges vírusirtást követően egy eldugott helyen megmaradhatnak a fertőzött állományok, másrészt helyi hálózatokban, megosztott könyvtárakban, peer-to-peer hálózatokban is képes terjedni. Kihasználhatják továbbá a Windows alapértelmezés szerinti beállítását is, miszerint egy létrehozott AUTORUN.INF nevű fájllal el lehet érni, hogy egy meghajtó megnyitásakor is aktivizálódjon a kártékony kód.
image

A Win32/Conficker.A féreg a Windows System32 mappájában (alapértelmezés szerint C:\Windows\System32) véletlenszerűen generált névvel fájl(oka)t hoz létre, melyeknek kiterjesztése .dll.

Megjegyzés: A leírásban szereplő <random> véletlenszerű karaktereket jelöl.

Az összes cserélhető meghajtón létrehozza az alábbi fájlokat:

  • autorun.inf
  • <random>.dll
image

A rendszerleíró adatbázisba a(z) [ HKEY_LOCAL_MACHINE\ SYSTEM\ CurrentControlSet\ Services\ <random>\ Parameters\ ServiceDll] " ImagePath" =" C: \ WINDOWS\ System32\ <random>. dll" bejegyzést teszi, illetve módosítja (ha már létezik).

Megjegyzés: Az elnevezésekben szereplő <random> megjelőlés véletlenszerűen generált karaktersorozatot jelöl.
A folyamatosan figyelő memóriarezidens vírusoknak, férgeknek célszerű gondoskodni arról, hogy csak egyszer kerüljenek a memóriába. Ennek érdekében úgynevezett mutexet hoznak létre, amelynek a létét a memóriába kerülés elött ellenőrzik.

A Win32/Conficker.A féreg Global\<random> néven hoz létre mutexet.

A vírusok, férgek képesek arra, hogy megpróbálják a vírusvédelmi, illetve tűzfalakhoz tartozó folyamatokat leállítani. Ennek kettős célja van: egyrészt megnehezítik, hogy a felhasználó tudomást szerezzen a fertőzésről, másrészt egy esetleges hátsóajtó komponens kijutását is könnyebbé tehetik. Megtehetik azt is, hogy bizonyos, az internetre irányuló forgalmat elterelnek, egyes oldalak elérését megakadályozzák.

A féreg a services.exe folyamatba szúrja be magát.

A számítógépeket támadó vírusok, férgek az elindulást követő aktivizálódás érdekében szolgáltatást (service) is létrehozhatnak. A szolgáltatások paramétereit is természetesen tartalmazza a rendszerleíró adatbázis (registry). A szolgáltatásokat a Windows XP alatt a Vezérlőpult/Felügyeleti eszközök/Szolgáltatások alatt tekinthetjük meg. A vírusok, férgek a szolgáltatásokat le is állíthatják.

A Win32/Conficker.A féreg <random> néven hoz létre szervizt.

A létrehozott szerviz a(z) C:\Windows\System32\<random>.dll elérési útra hivatkozik.

Megjegyzés: A leírásban szereplő <random> véletlenszerű karaktereket jelöl.

Biztonsági rések, sérülékenységek

Az Interneten terjedő vírusok, férgek a felhasználó interaktívitása mellett kihasználhatják a megtámadott számítógép operációs rendszerének, illetve valamely alkalmazásának biztonsági hibáját. Ennek révén képesek arra, hogy a megtámadott számítógépen vezérlést szerezzenek.

A Win32/Conficker.A féreg a terjedése érdekében kihasználja a Microsoft ms08-067 jelű sérülékenységét.

A hiba a Windows Server 2000, Windows Server 2003, Windows XP rendszereket kritikusan érinti és távolról történő kódfuttatást tesz lehetővé.

Hátsóajtó

A vírusok, férgek egyre gyakrabban nyitnak hátsóajtót a megtámadott számítógépen. Ezzel teljes mértékben átvehetik a számítógép felügyeletét, a támadó azt csinál a számítógépen, amit csak akar: alkalmazásokat futtathat, állíthat le, állományokat tölthet le/fel, jelszavakat, hozzáférési kódokat tulajdoníthat el.

A Win32/Conficker.A féreg a TCP 445 porton nyit hátsóajtót.

A Win32/Conficker.A féreg véletlenszerűen kiválasztott TCP portokon is nyithat hátsóajtót.

Az alábbi fájlokat tölti le a webről a háttérben:

  • http://trafficconverter.biz/4vir/antispyware/loadadv.exe
  • http://www.maxmind.com/download/geoip/database/GeoIP.dat.gz

Az alábbi weboldalakhoz csatlakozik:

  • http://checkip.dyndns.org
  • http://getmyip.co.uk
  • http://www.getmyip.org
  • http://whatsmyipaddress.com
  • http://www.aol.com
  • teljes lista...
Megjegyzés: A kártevők gyakran az internetről töltenek le kártékony kódot, melyek tartalma és elérhetősége azonban folyamatosan változhat.

Tevékenységek

Minden vírus, féreg azt csinál, amit akar, illetve amit a programozó beleprogramozott. Egyes vírusok, férgek tevékenységüket (büntető rutinjukat) valamilyen eseményhez, legtöbbször valamilyen időponthoz kötik.

feltétel

működése során

tevékenység

törli a felhasználó által létrehozott rendszer-visszaállítási pontokat

A megtámadott számítógépen a vírusoknak, férgeknek az egyik elsődleges célpontjai a megosztott mappák. Ezzel nemcsak a helyi hálózaton, hanem peer-to-peer (P2P) kapcsolatokon keresztül is képesek terjedni. Megpróbálhatnak továbbá távoli kapcsolatot létesíteni más számítógépek megosztott könyvtáraival is.

A féreg a(z) admin$ megosztáshoz próbál kapcsolódni és azon keresztül terjedni.

A jelszavakat az alábbiakból választja: