Létrehozva: 2010-06-09, 15:43:48
Utolsó frissítés: 2010-10-29, 17:47:22
Platform: Win32
Típus: féreg
Méret: 169425
Dátum: 2008-12-30
Tömörítő: Armadillo
Veszélyeztetett operációs rendszer(ek): Windows 95, Windows 98, Windows Me, Windows NT, Windows 2000, Windows Server 2003, Windows XP
Nem veszélyeztetett operációs rendszer(ek): Windows 3.xx, DOS, Linux, Unix, Solaris, MacOS, Mac OS X, OS2
 

A kártevő a Conficker családba tartozik.


Elnevezések:

A különböző vírusvédelmek az egyes vírusokat, férgeket eltérő névvel illethetik. Előfordulhat, hogy egy vírusvédelmi rendszer egy adott károkozó program különböző példányait különböző neveken azonosítja, de az is elképzelhető, hogy különböző vírusokat, férgeket illet azonos néven. Az alábbi lista tájékoztató jelleggel mutatja a legelterjedtebb vírusvédelmek elnevezését, mely természetesen még az adott vírusvédelmi rendszer különböző verziója esetén is más és más lehet.

A Win32/Conficker.AA féreg elnevezései az egyes vírusvédelmek szerint:

vírusvédelem elnevezés
McAfee W32/Conficker.worm.gen.a
NOD32 (ESET) a variant of Win32/Conficker.AA
Microsoft Worm:Win32/Conficker.B
vírusvédelem elnevezés
Norton Antivirus W32.Downadup.B
Sophos Mal/Conficker-A
Trend Micro WORM_DOWNAD.AD
 

Telepítés:

Az interneten vagy lokális hálózaton terjedő kártevők elsődleges célja, hogy egy másik számítógépet fertőzzenek meg. A megtámadott számítógép működésébe, annak operációs rendszerébe általában úgy épülnek be, hogy az egy esetleges újraindítást (boot-olást) követően is aktivízálja a kártevő kódját. Ezt általában úgy érik el, hogy a kártevő kódját tartalmazó fájl(oka)t hoznak létre vagy meglévő fájl(oka)t módosítanak, illetve beállítanak néhány bejegyzést a rendszerleíró adatbázisban, ami arra utasítja az induló operációs rendszert, hogy a frissen elhelyezett kártékony kódot is el kell indítani. Emellett - nem közvetlenül az újraindítás érdekében - más területeken (könyvtárakban) is létrehoznak magukból másolatot. Ennek kettős célja van: Egyrészt egy esetleges vírusirtást követően egy eldugott helyen megmaradhatnak a fertőzött állományok, másrészt helyi hálózatokban, megosztott könyvtárakban, peer-to-peer hálózatokban is képes terjedni. Kihasználhatják továbbá a Windows alapértelmezés szerinti beállítását is, miszerint egy létrehozott AUTORUN.INF nevű fájllal el lehet érni, hogy egy meghajtó megnyitásakor is aktivizálódjon a kártékony kód.

A Win32/Conficker.AA féreg a Windows System32 mappájában (alapértelmezés szerint C:\Windows\System32) véletlenszerűen generált névvel fájl(oka)t hoz létre, melyeknek kiterjesztése .dll.

A Win32/Conficker.AA féreg az ideiglenes (Temp) mappában létrehozhatja a(z) <random>.dll nevű fájlt.

A Win32/Conficker.AA féreg a C:\Program Files mappába másolja magát az alábbi neveken:

 • \Internet Explorer\<random>.dll
 • \Movie Maker\<random>.dll

A Win32/Conficker.AA létrehozza a C: \ Documents and Settings\ <user>\ Local Settings\ Application Data\ <random>. dll nevű fájlt.

Megjegyzés: A leírásban szereplő <user> a felhasználó nevét jelöli. Megjegyzés: A leírásban szereplő <random> véletlenszerű karaktereket jelöl.

Az összes cserélhető meghajtón létrehozza az alábbi fájlokat:

 • autorun.inf
 • <random>.dll

A Win32/Conficker.AA féreg a rendszerleíró adatbázisba az alábbi bejegyzéseket hozza létre, illetve módosítja (ha már létezik):

 • [HKEY_LOCAL_MACHINE\SYSTEM\CurrentControlSet\Services\<random>] "Image Path"="C:\Windows\System32\svchost.exe -k netsvcs"
 • [HKEY_LOCAL_MACHINE\SYSTEM\CurrentControlSet\Services\<random>\Parameters] "ServiceDll"="C:\WINDOWS\System32\<random>.dll"
 • [HKEY_CURRENT_USER\Software\Microsoft\Windows\CurrentVersion\Run] "<random>"="rundll32.exe "<random>.dll", <random>"
 • [HKEY_LOCAL_MACHINE\SYSTEM\CurrentControlSet\Services\Tcpip\Parameters] "TcpNumConnections"="00FFFFFE"
 • [HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\Microsoft\Windows\CurrentVersion\Explorer\Advanced\Folder\Hidden\SHOWALL] "CheckedValue"="0"
 • teljes lista...
Megjegyzés: Az elnevezésekben szereplő <random> megjelőlés véletlenszerűen generált karaktersorozatot jelöl. A folyamatosan figyelő memóriarezidens vírusoknak, férgeknek célszerű gondoskodni arról, hogy csak egyszer kerüljenek a memóriába. Ennek érdekében úgynevezett mutexet hoznak létre, amelynek a létét a memóriába kerülés elött ellenőrzik.

A Win32/Conficker.AA féreg véletlenszerű mutexeket hoz létre.

A vírusok, férgek képesek arra, hogy megpróbálják a vírusvédelmi, illetve tűzfalakhoz tartozó folyamatokat leállítani. Ennek kettős célja van: egyrészt megnehezítik, hogy a felhasználó tudomást szerezzen a fertőzésről, másrészt egy esetleges hátsóajtó komponens kijutását is könnyebbé tehetik. Megtehetik azt is, hogy bizonyos, az internetre irányuló forgalmat elterelnek, egyes oldalak elérését megakadályozzák.

A féreg a services.exe folyamatba szúrja be magát.

A számítógépeket támadó vírusok, férgek az elindulást követő aktivizálódás érdekében szolgáltatást (service) is létrehozhatnak. A szolgáltatások paramétereit is természetesen tartalmazza a rendszerleíró adatbázis (registry). A szolgáltatásokat a Windows XP alatt a Vezérlőpult/Felügyeleti eszközök/Szolgáltatások alatt tekinthetjük meg. A vírusok, férgek a szolgáltatásokat le is állíthatják.

A Win32/Conficker.AA leállítja az alábbi szervizeket:

 • BITS
 • ERSvc
 • wscsvc
 • wuauserv

A létrehozott szerviz a(z) C:\Windows\System32\<random>.dll elérési útra hivatkozik.

Megjegyzés: A leírásban szereplő <random> véletlenszerű karaktereket jelöl.

Biztonsági rések, sérülékenységek

Az Interneten terjedő vírusok, férgek a felhasználó interaktívitása mellett kihasználhatják a megtámadott számítógép operációs rendszerének, illetve valamely alkalmazásának biztonsági hibáját. Ennek révén képesek arra, hogy a megtámadott számítógépen vezérlést szerezzenek.

A Win32/Conficker.AA féreg a terjedése érdekében kihasználja a Microsoft ms08-067 jelű sérülékenységét.

A hiba a Windows Server 2000, Windows Server 2003, Windows XP rendszereket kritikusan érinti és távolról történő kódfuttatást tesz lehetővé.

Támadás az interneten

Sok vírus, féreg képes arra, hogy az interneten támadást indítson más számítógépek ellen, lehetetlenné téve azok használatát.

A féreg módosítja a host fájlt, ezáltal az alábbi webcímek elérhetetlenné válnak:


Hátsóajtó

A vírusok, férgek egyre gyakrabban nyitnak hátsóajtót a megtámadott számítógépen. Ezzel teljes mértékben átvehetik a számítógép felügyeletét, a támadó azt csinál a számítógépen, amit csak akar: alkalmazásokat futtathat, állíthat le, állományokat tölthet le/fel, jelszavakat, hozzáférési kódokat tulajdoníthat el.

A Win32/Conficker.AA féreg a TCP 445 porton nyit hátsóajtót.

A Win32/Conficker.AA féreg véletlenszerűen kiválasztott TCP portokon is nyithat hátsóajtót.

A féreg a(z) http://www.maxmind.com/download/geoip/database/GeoIP.dat.gz fájlt tölti le a webről a háttérben.

Az alábbi weboldalakhoz csatlakozik:

 • http://checkip.dyndns.org
 • http://getmyip.co.uk
 • http://www.getmyip.org
 • http://whatsmyipaddress.com
 • http://www.aol.com
 • teljes lista...
Megjegyzés: A kártevők gyakran az internetről töltenek le kártékony kódot, melyek tartalma és elérhetősége azonban folyamatosan változhat.

Tevékenységek

Minden vírus, féreg azt csinál, amit akar, illetve amit a programozó beleprogramozott. Egyes vírusok, férgek tevékenységüket (büntető rutinjukat) valamilyen eseményhez, legtöbbször valamilyen időponthoz kötik.

feltétel

működése során

tevékenység

törli a felhasználó által létrehozott rendszer-visszaállítási pontokat

A megtámadott számítógépen a vírusoknak, férgeknek az egyik elsődleges célpontjai a megosztott mappák. Ezzel nemcsak a helyi hálózaton, hanem peer-to-peer (P2P) kapcsolatokon keresztül is képesek terjedni. Megpróbálhatnak továbbá távoli kapcsolatot létesíteni más számítógépek megosztott könyvtáraival is.

A féreg a(z) admin$ megosztáshoz próbál kapcsolódni és azon keresztül terjedni.

A jelszavakat az alábbiakból választja: