Létrehozva: 2010-06-25, 15:56:32
Utolsó frissítés: 2010-06-25, 15:56:32
Platform: Win32
Típus: trójai
Méret: 78848
Dátum: 2009-03-16
Tömörítő: UPX
Veszélyeztetett operációs rendszer(ek): Windows 95, Windows 98, Windows Me, Windows NT, Windows 2000, Windows Server 2003, Windows XP
Nem veszélyeztetett operációs rendszer(ek): Windows 3.xx, DOS, Linux, Unix, Solaris, MacOS, Mac OS X, OS2
 

Elnevezések:

A különböző vírusvédelmek az egyes vírusokat, férgeket eltérő névvel illethetik. Előfordulhat, hogy egy vírusvédelmi rendszer egy adott károkozó program különböző példányait különböző neveken azonosítja, de az is elképzelhető, hogy különböző vírusokat, férgeket illet azonos néven. Az alábbi lista tájékoztató jelleggel mutatja a legelterjedtebb vírusvédelmek elnevezését, mely természetesen még az adott vírusvédelmi rendszer különböző verziója esetén is más és más lehet.

A Win32/Conficker.AO trójai elnevezései az egyes vírusvédelmek szerint:

vírusvédelem elnevezés
Avast Win32:Trojan-gen
AVG Worm/Generic.WVP
Avira TR/Drop.Conficker.A
BitDefender Trojan.Dropper.SWO
e-Trust Win32/Conficker.C
F-PROT W32/Dropper.AHVM
F-Secure Trojan.Dropper.SWO
Ikarus Net-Worm.Win32.Kido
Kaspersky Trojan-Dropper.Win32.Kido.a
vírusvédelem elnevezés
McAfee W32/Conficker.worm.dr (Virus)
NOD32 (ESET) Win32/Conficker.AO
Microsoft Win32/Conficker.gen!A
Norton Antivirus W32.Downadup.C
Panda W32/Conficker.B.worm
Rising Antivirus Worm.Win32.MS08-067.e
Sophos Troj/ConfDr-B
Trend Micro WORM_DOWNAD.AD
VirusBuster Trojan.DR.Kido.AD
 

Telepítés:

Az interneten vagy lokális hálózaton terjedő kártevők elsődleges célja, hogy egy másik számítógépet fertőzzenek meg. A megtámadott számítógép működésébe, annak operációs rendszerébe általában úgy épülnek be, hogy az egy esetleges újraindítást (boot-olást) követően is aktivízálja a kártevő kódját. Ezt általában úgy érik el, hogy a kártevő kódját tartalmazó fájl(oka)t hoznak létre vagy meglévő fájl(oka)t módosítanak, illetve beállítanak néhány bejegyzést a rendszerleíró adatbázisban, ami arra utasítja az induló operációs rendszert, hogy a frissen elhelyezett kártékony kódot is el kell indítani. Emellett - nem közvetlenül az újraindítás érdekében - más területeken (könyvtárakban) is létrehoznak magukból másolatot. Ennek kettős célja van: Egyrészt egy esetleges vírusirtást követően egy eldugott helyen megmaradhatnak a fertőzött állományok, másrészt helyi hálózatokban, megosztott könyvtárakban, peer-to-peer hálózatokban is képes terjedni. Kihasználhatják továbbá a Windows alapértelmezés szerinti beállítását is, miszerint egy létrehozott AUTORUN.INF nevű fájllal el lehet érni, hogy egy meghajtó megnyitásakor is aktivizálódjon a kártékony kód.
image

A rendszerleíró adatbázisba a(z) [ HKEY_LOCAL_MACHINE\ SYSTEM\ ControlSet001\ Control\ Session Manager] " PendingFileRenameOperations" =" \ ??\ <actualdrive>: \ <actualdir>\ <actualfile>" bejegyzést teszi, illetve módosítja (ha már létezik).