Létrehozva: 2010-06-09, 15:43:58
Utolsó frissítés: 2010-10-29, 17:47:21
Platform: Win32
Típus: féreg
Méret: 87040
Dátum: 2009-03-12
Veszélyeztetett operációs rendszer(ek): Windows 95, Windows 98, Windows Me, Windows NT, Windows 2000, Windows Server 2003, Windows XP
Nem veszélyeztetett operációs rendszer(ek): Windows 3.xx, DOS, Linux, Unix, Solaris, MacOS, Mac OS X, OS2
 

A kártevő a Conficker családba tartozik.


Elnevezések:

A különböző vírusvédelmek az egyes vírusokat, férgeket eltérő névvel illethetik. Előfordulhat, hogy egy vírusvédelmi rendszer egy adott károkozó program különböző példányait különböző neveken azonosítja, de az is elképzelhető, hogy különböző vírusokat, férgeket illet azonos néven. Az alábbi lista tájékoztató jelleggel mutatja a legelterjedtebb vírusvédelmek elnevezését, mely természetesen még az adott vírusvédelmi rendszer különböző verziója esetén is más és más lehet.

A Win32/Conficker.X féreg elnevezései az egyes vírusvédelmek szerint:

vírusvédelem elnevezés
Ikarus Net-Worm.Win32.Kido
Kaspersky Net-Worm.Win32.Kido.iq
McAfee W32/Conficker.worm.gen.c
NOD32 (ESET) Win32/Conficker.X
vírusvédelem elnevezés
Microsoft Worm:Win32/Conficker.D
Norton Antivirus W32.Downadup.C
Sophos W32/Confick-G
 

Telepítés:

Az interneten vagy lokális hálózaton terjedő kártevők elsődleges célja, hogy egy másik számítógépet fertőzzenek meg. A megtámadott számítógép működésébe, annak operációs rendszerébe általában úgy épülnek be, hogy az egy esetleges újraindítást (boot-olást) követően is aktivízálja a kártevő kódját. Ezt általában úgy érik el, hogy a kártevő kódját tartalmazó fájl(oka)t hoznak létre vagy meglévő fájl(oka)t módosítanak, illetve beállítanak néhány bejegyzést a rendszerleíró adatbázisban, ami arra utasítja az induló operációs rendszert, hogy a frissen elhelyezett kártékony kódot is el kell indítani. Emellett - nem közvetlenül az újraindítás érdekében - más területeken (könyvtárakban) is létrehoznak magukból másolatot. Ennek kettős célja van: Egyrészt egy esetleges vírusirtást követően egy eldugott helyen megmaradhatnak a fertőzött állományok, másrészt helyi hálózatokban, megosztott könyvtárakban, peer-to-peer hálózatokban is képes terjedni. Kihasználhatják továbbá a Windows alapértelmezés szerinti beállítását is, miszerint egy létrehozott AUTORUN.INF nevű fájllal el lehet érni, hogy egy meghajtó megnyitásakor is aktivizálódjon a kártékony kód.

A Win32/Conficker.X féreg a Windows System32 mappájában (alapértelmezés szerint C:\Windows\System32) véletlenszerűen generált névvel fájl(oka)t hoz létre, melyeknek kiterjesztése .dll.

A Win32/Conficker.X féreg az ideiglenes (Temp) mappában véletlenszerűen generált névvel fájl(oka)t hozhat létre, melyeknek kiterjesztése .dll.

A Win32/Conficker.X féreg az alábbi fájlokat hozza létre:

 • C:\Program Files\Internet Explorer\<random>.dll
 • C:\Program Files\Movie Maker\<random>.dll
 • C:\Program Files\Windows NT\<random>.dll
 • C:\Documents and Settings\<user>\Application Data\<random>.dll
Megjegyzés: A leírásban szereplő <user> a felhasználó nevét jelöli. Megjegyzés: A leírásban szereplő <random> véletlenszerű karaktereket jelöl.

A Win32/Conficker.X féreg a rendszerleíró adatbázisba az alábbi helyeken véletlenszerű tartalommal hoz létre bejegyzéseket:

 • [HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\Microsoft\Windows\CurrentVersion\Run] "<random>"="rundll32.exe <random>.dll, <random>"
 • [HKEY_CURRENT_USER\Software\Microsoft\Windows\CurrentVersion\Run] "<random>"="rundll32.exe <random>.dll, <random>"
 • [HKEY_LOCAL_MACHINE\SYSTEM\CurrentControlSet\Services\<random>\Parameters] "ServiceDll"="C:\WINDOWS\system32\<random>.dll"
 • [HKEY_LOCAL_MACHINE\SYSTEM\CurrentControlSet\Services\<random>] "ImagePath"="C:\WINDOWS\system32\svchost.exe -k netsvcs"
Annak érdekében, hogy egy féreg, vírus egy esetlegesen a megtámadott számítógépen lévő másik károkozó működését korlátozni tudja, ezért a képesek arra, hogy a rendszerleíró adatbázisból a másik vírusra vagy féregre vonatkozó bejegyzéseket töröljék. Előfordulhat az is, hogy így próbálják elejét venni, hogy egy alkalmazás (például vírusvédelem vagy tűzfal) a gép újraindításával aktivizálódjon.

A Win32/Conficker.X féreg a rendszerleíró adatbázisból az alábbi bejegyzéseket törli:

 • [HKEY_LOCAL_MACHINE\SYSTEM\CurrentControlSet\Control\SafeBoot]
 • [HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\Microsoft\Windows\CurrentVersion\explorer\ShellServiceObjects\ {FD6905CE-952F-...}] "wscsvc"
 • [HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\Microsoft\Windows\CurrentVersion\Run] "Windows Defender"
A vírusok, férgek képesek arra, hogy megpróbálják a vírusvédelmi, illetve tűzfalakhoz tartozó folyamatokat leállítani. Ennek kettős célja van: egyrészt megnehezítik, hogy a felhasználó tudomást szerezzen a fertőzésről, másrészt egy esetleges hátsóajtó komponens kijutását is könnyebbé tehetik. Megtehetik azt is, hogy bizonyos, az internetre irányuló forgalmat elterelnek, egyes oldalak elérését megakadályozzák.

A Win32/Conficker.X féreg leállítja azon folyamatokat, melyek nevében szerepelnek a következő szótöredékek:

A féreg az alábbi folyamatokba szúrja be magát:

 • EXPLORER.EXE
 • SERVICES.EXE
 • SVCHOST.EXE
A számítógépeket támadó vírusok, férgek az elindulást követő aktivizálódás érdekében szolgáltatást (service) is létrehozhatnak. A szolgáltatások paramétereit is természetesen tartalmazza a rendszerleíró adatbázis (registry). A szolgáltatásokat a Windows XP alatt a Vezérlőpult/Felügyeleti eszközök/Szolgáltatások alatt tekinthetjük meg. A vírusok, férgek a szolgáltatásokat le is állíthatják.

A Win32/Conficker.X féreg az alábbi neveken hozza létre a szervizeket:

Megkísérli a következő biztonsági programok letiltását:

 • Background Intelligent Transfer Service (BITS)
 • Windows Automatic Update Service (wuauserv)
 • Windows Defender Service (WinDefend)
 • Windows Error Reporting Service (ERSvc)
 • Windows Error Reporting Service (WerSvc)
 • Windows Security Center Service (wscsvc)

Biztonsági rések, sérülékenységek

Az Interneten terjedő vírusok, férgek a felhasználó interaktívitása mellett kihasználhatják a megtámadott számítógép operációs rendszerének, illetve valamely alkalmazásának biztonsági hibáját. Ennek révén képesek arra, hogy a megtámadott számítógépen vezérlést szerezzenek.

A Win32/Conficker.X féreg a terjedése érdekében kihasználja a Microsoft ms08-067 jelű sérülékenységét.

A hiba a Windows Server 2000, Windows Server 2003, Windows XP rendszereket kritikusan érinti és távolról történő kódfuttatást tesz lehetővé.

Támadás az interneten

Sok vírus, féreg képes arra, hogy az interneten támadást indítson más számítógépek ellen, lehetetlenné téve azok használatát.

A féreg megkísérel az alábbi webcímekre csatlakozni:


Hátsóajtó

A vírusok, férgek egyre gyakrabban nyitnak hátsóajtót a megtámadott számítógépen. Ezzel teljes mértékben átvehetik a számítógép felügyeletét, a támadó azt csinál a számítógépen, amit csak akar: alkalmazásokat futtathat, állíthat le, állományokat tölthet le/fel, jelszavakat, hozzáférési kódokat tulajdoníthat el.

A Win32/Conficker.X féreg véletlenszerűen kiválasztott TCP portokon nyit hátsóajtót.

A Win32/Conficker.X féreg véletlenszerűen kiválasztott UDP portokon nyit hátsóajtót.

Elérhetetlenné teszi azokat a web oldalakat, amelyek tartalmazzák a következő karakterláncok valamelyikét:

Az alábbi weboldalakhoz csatlakozik:

Megjegyzés: A kártevők gyakran az internetről töltenek le kártékony kódot, melyek tartalma és elérhetősége azonban folyamatosan változhat.

Fájlokat próbál meg letölteni az Internetről. Az URL címeket véletlenszerűen generálja. A legfelső szintű tartomány (top-level domain) neveket a következőkből választja: