Létrehozva: 2007-11-22, 15:22:50
Utolsó frissítés: 2009-11-09, 17:02:50
Platform: MS-DOS
Típus: vírus
Méret: 882
Dátum: 2002-11-13
Veszélyeztetett operációs rendszer(ek): DOS
 

Elnevezések:

A különböző vírusvédelmek az egyes vírusokat, férgeket eltérő névvel illethetik. Előfordulhat, hogy egy vírusvédelmi rendszer egy adott károkozó program különböző példányait különböző neveken azonosítja, de az is elképzelhető, hogy különböző vírusokat, férgeket illet azonos néven. Az alábbi lista tájékoztató jelleggel mutatja a legelterjedtebb vírusvédelmek elnevezését, mely természetesen még az adott vírusvédelmi rendszer különböző verziója esetén is más és más lehet.

A MS-DOS/Dagger.882 vírus elnevezései az egyes vírusvédelmek szerint:

vírusvédelem elnevezés
Avast Dagger-1882
BitDefender Dagger_II.882
e-Trust Dagger_II.882
F-PROT Dagger_II.882
F-Secure Virus.DOS.Dagger.882
Kaspersky Virus.DOS.Dagger.882
McAfee Dagger.882(Virus)
Microsoft DOS/Dagger_II.882
vírusvédelem elnevezés
NOD32 (ESET) Dagger.882
Norton Antivirus Dagg.882
Panda Dagger_II.882
Rising Antivirus Virus.Dos.Dagger.882
Sophos Dagger
Trend Micro DAGGER.882-E
VirusBuster Dagger_II.882
 

Fertőzés

A vírusok tevékenységének leglényegesebb célja, hogy más programterületeket fertőzzenek meg. Ezek a programterületek lehetnek programfájlok, programkódot tartalmazó szektorok (boot szektor, MBR - master boot record). Egyes vírusok a fertőzést az egyes területeken különböző eljárással végzik. Előfordulhat az is, hogy egyes speciális állományok (például COMMAND.COM) fertőzésére a víruskód külön algoritmust tartalmaz.

COM fájlok fertőzése

EXE fájlok fertőzése


Tevékenységek

Minden vírus, féreg azt csinál, amit akar, illetve amit a programozó beleprogramozott. Egyes vírusok, férgek tevékenységüket (büntető rutinjukat) valamilyen eseményhez, legtöbbször valamilyen időponthoz kötik.

feltétel

"8:100" valószínűséggel

tevékenység

az első merevlemezen egy véletlenszerűen kiválasztott szektor elejét felülírja


A fertőzés módszerei

A memóriába bekerült vírus akkor fertőz, ha megfelelő célpont kerül a látókörébe. A felügyelt megszakítástól és a vírusprogram kódjától függően megkülönböztethetünk olyan vírusokat, melyek a programfájlok futtatásakor fertőznek, mások a fájlok megnyitásakor vagy zárásakor, másolásakor, olvasásakor vagy írásakor, esetleg már a tartalomjegyzék lekérésekor is, és nem ritka eset, amikor ezek kombinációival találkozunk. A fájl és lemezműveletekhez kapcsolódó megszakítások következő funkcióit használja fel a víruskód terjesztésére:
  • fájl végrehajtása

Flopilemezen levő fájlokat nem fertőz meg.


Memória

A vírusok nagyobbik része rezidens módon bekerül a memóriába, ám vannak, amelyek direkt fertőzőként (parazita módon) programkódjuk lefutása után a vezérlést visszaadják a gazdaprogramnak és eltávoznak a memóriából.

A MS-DOS/Dagger.882 vírus memóriarezidens.