Létrehozva: 2007-11-06, 16:32:50
Utolsó frissítés: 2009-11-09, 17:03:35
Platform: Win32
Típus: féreg
Méret: 140470
Dátum: 2004-10-05
Tömörítő: UPX
Nyelv: Visual Basic
Veszélyeztetett operációs rendszer(ek): Windows 95, Windows 98, Windows Me, Windows NT, Windows 2000, Windows Server 2003, Windows XP
Nem veszélyeztetett operációs rendszer(ek): Windows 3.xx, DOS, Linux, Unix, Solaris, MacOS, Mac OS X, OS2
 

Elnevezések:

A különböző vírusvédelmek az egyes vírusokat, férgeket eltérő névvel illethetik. Előfordulhat, hogy egy vírusvédelmi rendszer egy adott károkozó program különböző példányait különböző neveken azonosítja, de az is elképzelhető, hogy különböző vírusokat, férgeket illet azonos néven. Az alábbi lista tájékoztató jelleggel mutatja a legelterjedtebb vírusvédelmek elnevezését, mely természetesen még az adott vírusvédelmi rendszer különböző verziója esetén is más és más lehet.

A Win32/Darby.N féreg elnevezései az egyes vírusvédelmek szerint:

vírusvédelem elnevezés
Avast Win32:Darby-F
AVG Worm/Darby.P
BitDefender Generic.Malware.IFMP!V!p2pPkWkprnoe.1B445A33
e-Trust Win32/Darby.N
F-PROT W32/Darby.M
F-Secure P2P-Worm.Win32.Darby.n
Ikarus P2P-Worm.Win32.VB.DF
Kaspersky P2P-Worm.Win32.Darby.n
vírusvédelem elnevezés
McAfee W32/Darby.gen(Virus)
Microsoft Win32/Darby.N
NOD32 (ESET) Win32/Darby.N
Panda W32/Darby.G.worm
Rising Antivirus Worm.P2p.Darby.n
Sophos W32/Darby-N
Trend Micro WORM_DARBY.GEN
VirusBuster Worm.P2P.Darby.P
 

Telepítés:

Az interneten vagy lokális hálózaton terjedő kártevők elsődleges célja, hogy egy másik számítógépet fertőzzenek meg. A megtámadott számítógép működésébe, annak operációs rendszerébe általában úgy épülnek be, hogy az egy esetleges újraindítást (boot-olást) követően is aktivízálja a kártevő kódját. Ezt általában úgy érik el, hogy a kártevő kódját tartalmazó fájl(oka)t hoznak létre vagy meglévő fájl(oka)t módosítanak, illetve beállítanak néhány bejegyzést a rendszerleíró adatbázisban, ami arra utasítja az induló operációs rendszert, hogy a frissen elhelyezett kártékony kódot is el kell indítani. Emellett - nem közvetlenül az újraindítás érdekében - más területeken (könyvtárakban) is létrehoznak magukból másolatot. Ennek kettős célja van: Egyrészt egy esetleges vírusirtást követően egy eldugott helyen megmaradhatnak a fertőzött állományok, másrészt helyi hálózatokban, megosztott könyvtárakban, peer-to-peer hálózatokban is képes terjedni. Kihasználhatják továbbá a Windows alapértelmezés szerinti beállítását is, miszerint egy létrehozott AUTORUN.INF nevű fájllal el lehet érni, hogy egy meghajtó megnyitásakor is aktivizálódjon a kártékony kód.
image image

A féreg az alábbi fájlokat hozza létre:

A Windows mappában (alapértelmezés szerint C:\Windows): microsoftweb.htm

A merevlemez(ek) főkönyvtárában: Bardiel.hta

A Win32/Darby.N féreg az ideiglenes (Temp) mappában létrehozhatja az alábbi fájlokat:

 • bh.dat
 • bl.dat
 • bm.dat

A Win32/Darby.N féreg az ideiglenes (Temp) mappában véletlenszerűen generált névvel fájl(oka)t hozhat létre, melyeknek kiterjesztése .tmp.

A féreg kódját tartalmazó fájlok az alábbi ikonnal jelennek meg:

image
image image

A Win32/Darby.N féreg a rendszerleíró adatbázisba az alábbi bejegyzéseket hozza létre, illetve módosítja (ha már létezik):

 • [HKEY_CURRENT_USER\Identities\{F41258D6-B1DE-45F8-B570-B62ACF0F634D}\Software\Microsoft\Outlook Express\5.0\Mail] "Stationery Name"="C:\WINDOWS\microsoftweb.htm"
 • [HKEY_CURRENT_USER\Identities\{F41258D6-B1DE-45F8-B570-B62ACF0F634D}\Software\Microsoft\Outlook Express\5.0\Mail] "Wide Stationery Name"="C:\WINDOWS\microsoftweb.htm"
 • [HKEY_CURRENT_USER\Identities\{F41258D6-B1DE-45F8-B570-B62ACF0F634D}\Software\Microsoft\Outlook Express\6.0\Mail] "Stationery Name"="C:\WINDOWS\microsoftweb.htm"
 • [HKEY_CURRENT_USER\Identities\{F41258D6-B1DE-45F8-B570-B62ACF0F634D}\Software\Microsoft\Outlook Express\6.0\Mail] "Wide Stationery Name"="C:\WINDOWS\microsoftweb.htm"
 • [HKEY_CURRENT_USER\Identities\{F41258D6-B1DE-45F8-B570-B62ACF0F634D}\Software\Microsoft\Outlook Express\Mail] "Stationery Name"="C:\WINDOWS\microsoftweb.htm"
 • teljes lista...

E-mail üzenetek

Az e-mail üzenetekben terjedő férgek elsődleges célja, hogy egy másik számítógépet megfertőzzenek. Ezt e-mail üzenetek létrehozásával és elküldésével érik el. Az létrehozott e-mail üzenetek általában tartalmazzák a féreg kódját, de az is előfordulhat, hogy maga a megtámadott számítógép felhasználója tölti azt le az üzenetben megadott hivatkozásról. Az egyes férgek a legkülönfélébb paraméterekkel rendelkező e-mail üzeneteket képesek generálni és elküldeni.

A Win32/Darby.N féreg a terjedése érdekében HTML formátumú e-mail üzeneteket generál és ebben küldi tovább saját kódját.

Hogy az e-mail üzenetekben terjedő vírusok, férgek minél inkább el tudjanak terjedni, a megtámadott számítógépeken e-mail címeket gyűjtenek. Ezeket az e-mail címeket aztán felhasználják egyrészt arra, hogy a vírus, féreg kódját továbbküldjék. Esetenként a megtalált címeket a Feladó mező kitöltésére is használják, meghamisítva ezzel az üzenet forrását.

A Win32/Darby.N féreg az üzenetek elküldéséhez saját smtp-motort használ.

image image image Az összeállított e-mail üzenetek felépítése az alábbi:

Feladó

A levél feladóját több módszerrel állíthatja össze. A lehetőségek az alábbiak:

Összegyüjtheti a levél feladóját a megtámadott számítógépről, illetve korábban megtámadott számítógépekről gyűjtötte össze.

Kiválaszthatja az e-mail feladóját az alábbi listából:

 • "Bill Garcia" <Paola_Wong139@viabcp.com>
 • "Karina Orellana" <Paola_Wong139@viabcp.com>
 • "Paola Aguilar" <Paola_Wong139@viabcp.com>

Tárgy

A levél lehetséges tárgyai:

 • Osama Ben Laden the man that I declare the War to United States
 • PornStars Show
 • Sex Tantrico

Melléklet

A féreg által elküldött e-mail lehetséges mellékletei:

 • Sex_Tantra.zip
 • Osama.zip
 • PornStars.zip