Létrehozva: 2007-11-22, 15:23:56
Utolsó frissítés: 2009-11-09, 17:03:57
Platform: MS-DOS
Típus: vírus
Méret: 2000
Dátum: 1991
Veszélyeztetett operációs rendszer(ek): DOS 3.3+
 

Elnevezések:

A különböző vírusvédelmek az egyes vírusokat, férgeket eltérő névvel illethetik. Előfordulhat, hogy egy vírusvédelmi rendszer egy adott károkozó program különböző példányait különböző neveken azonosítja, de az is elképzelhető, hogy különböző vírusokat, férgeket illet azonos néven. Az alábbi lista tájékoztató jelleggel mutatja a legelterjedtebb vírusvédelmek elnevezését, mely természetesen még az adott vírusvédelmi rendszer különböző verziója esetén is más és más lehet.

A MS-DOS/Dark_Avenger.2000.Die_Yng.A vírus elnevezései az egyes vírusvédelmek szerint:

vírusvédelem elnevezés
Avast Dark Avenger-2000
AVG Dark_Avenger
BitDefender PS-MPC.1892.AR.Gen
e-Trust Dark_Avenger_2000
F-PROT Dark_Avenger.2000.A
F-Secure Virus.DOS.Eddie.2000.a
Ikarus Darkavenger.2000f
Kaspersky Virus.DOS.Eddie.2000.a
McAfee Dark Avenger.2000(Virus)
vírusvédelem elnevezés
Microsoft DOS/Dark_Avenger_2000.A
NOD32 (ESET) Dark_Avenger.2000.Die_Yng.A
Norton Antivirus DA.2000
Panda Dark Avenger.2000
Rising Antivirus Apocalyse
Sophos Eddie-2000
Trend Micro SATAN_V3.09
VirusBuster Dark_Avenger.2000.K
 

Fertőzés

A vírusok tevékenységének leglényegesebb célja, hogy más programterületeket fertőzzenek meg. Ezek a programterületek lehetnek programfájlok, programkódot tartalmazó szektorok (boot szektor, MBR - master boot record). Egyes vírusok a fertőzést az egyes területeken különböző eljárással végzik. Előfordulhat az is, hogy egyes speciális állományok (például COMMAND.COM) fertőzésére a víruskód külön algoritmust tartalmaz.

COM fájlok fertőzése

EXE fájlok fertőzése


A fertőzés módszerei

A memóriába bekerült vírus akkor fertőz, ha megfelelő célpont kerül a látókörébe. A felügyelt megszakítástól és a vírusprogram kódjától függően megkülönböztethetünk olyan vírusokat, melyek a programfájlok futtatásakor fertőznek, mások a fájlok megnyitásakor vagy zárásakor, másolásakor, olvasásakor vagy írásakor, esetleg már a tartalomjegyzék lekérésekor is, és nem ritka eset, amikor ezek kombinációival találkozunk.

A memóriába rezidens módon betelepedett MS-DOS/Dark_Avenger.2000.Die_Yng.A vírus minden olyan programfájlt megfertőz, amelyhez valami módon hozzá próbálnak férni.

A MS-DOS/Dark_Avenger.2000.Die_Yng.A vírus akkor is fertőz, ha csak a fájl valamely attribútumát próbálják meg módosítani.

A fájl és lemezműveletekhez kapcsolódó megszakítások következő funkcióit használja fel a víruskód terjesztésére:
  • fájl végrehajtása
  • fájl lezárása
  • fájl megnyitása
  • fájl attribútum lekérdezése vagy módosítása
  • fájl létrehozása

Memória

A vírusok nagyobbik része rezidens módon bekerül a memóriába, ám vannak, amelyek direkt fertőzőként (parazita módon) programkódjuk lefutása után a vezérlést visszaadják a gazdaprogramnak és eltávoznak a memóriából.

A MS-DOS/Dark_Avenger.2000.Die_Yng.A vírus memóriarezidens.


Egyebek

A kártékony programok programozói az elkészült kódban üzeneteket, képeket helyezhetnek el, melyeket általában valamilyen formában titkosítanak. A vírusok, programférgek és egyéb kártevők programkódjában sok esetben találunk jellegzetes szövegeket, amelyekben vagy a vírus készítőjének szignóját tisztelhetjük, vagy a vírus működéséhez felhasznált jellemző szövegrészeket (fájl és könyvtárnevek stb.). E szövegek nem mindig ismerhetők fel közvetlenül, többnyire csak a kódolt vírusprogram dekódolásával válnak láthatóvá és olvashatóvá.

A MS-DOS/Dark_Avenger.2000.Die_Yng.A vírus programkódjában szereplő, de soha meg nem jelenő szöveg(ek):

Only the Good die young...

A MS-DOS/Dark_Avenger.2000.Die_Yng.A vírus programkódjában szereplő, de soha meg nem jelenő szöveg(ek):

(c) 1989 by Vesselin Bontchev.
image image