Létrehozva: 2009-05-13, 13:37:20
Utolsó frissítés: 2009-11-09, 17:04:46
Platform: Win32
Típus: trójai
Méret: 393216
Dátum: 2008-02-06
Veszélyeztetett operációs rendszer(ek): Windows 95, Windows 98, Windows Me, Windows NT, Windows 2000, Windows Server 2003, Windows XP
Nem veszélyeztetett operációs rendszer(ek): Windows 3.xx, DOS, Linux, Unix, Solaris, MacOS, Mac OS X, OS2
 

Elnevezések:

A különböző vírusvédelmek az egyes vírusokat, férgeket eltérő névvel illethetik. Előfordulhat, hogy egy vírusvédelmi rendszer egy adott károkozó program különböző példányait különböző neveken azonosítja, de az is elképzelhető, hogy különböző vírusokat, férgeket illet azonos néven. Az alábbi lista tájékoztató jelleggel mutatja a legelterjedtebb vírusvédelmek elnevezését, mely természetesen még az adott vírusvédelmi rendszer különböző verziója esetén is más és más lehet.

A Win32/Daymay.A trójai elnevezései az egyes vírusvédelmek szerint:

vírusvédelem elnevezés
AVG I-Worm/Generic.CCO
Avira WORM/Agent.AX.1
BitDefender Win32.Worm.Agent.PYN
e-Trust Win32/Daymay.A
F-Secure Email-Worm.Win32.Agent.ax
Ikarus Email-Worm.Win32.Agent.ax
Kaspersky Email-Worm.Win32.Agent.ax
McAfee Spam-DayMay(Trojan)
vírusvédelem elnevezés
NOD32 (ESET) Win32/Daymay.A
Microsoft Win32/Daymay.B
Norton Antivirus Trojan.Daymay
Rising Antivirus Worm.Mail.Win32.Agent.ax
Sophos Troj/Daymay-A
Trend Micro TROJ_DAYMAY.A
VirusBuster Worm.DayMay.Gen
 

Telepítés:

Az interneten vagy lokális hálózaton terjedő kártevők elsődleges célja, hogy egy másik számítógépet fertőzzenek meg. A megtámadott számítógép működésébe, annak operációs rendszerébe általában úgy épülnek be, hogy az egy esetleges újraindítást (boot-olást) követően is aktivízálja a kártevő kódját. Ezt általában úgy érik el, hogy a kártevő kódját tartalmazó fájl(oka)t hoznak létre vagy meglévő fájl(oka)t módosítanak, illetve beállítanak néhány bejegyzést a rendszerleíró adatbázisban, ami arra utasítja az induló operációs rendszert, hogy a frissen elhelyezett kártékony kódot is el kell indítani. Emellett - nem közvetlenül az újraindítás érdekében - más területeken (könyvtárakban) is létrehoznak magukból másolatot. Ennek kettős célja van: Egyrészt egy esetleges vírusirtást követően egy eldugott helyen megmaradhatnak a fertőzött állományok, másrészt helyi hálózatokban, megosztott könyvtárakban, peer-to-peer hálózatokban is képes terjedni. Kihasználhatják továbbá a Windows alapértelmezés szerinti beállítását is, miszerint egy létrehozott AUTORUN.INF nevű fájllal el lehet érni, hogy egy meghajtó megnyitásakor is aktivizálódjon a kártékony kód.
image image image image image image image

A Win32/Daymay.A trójai a Windows mappában (alapértelmezés szerint C:\Windows) létrehozza a(z) wmupdate.exe nevű fájlt.

A Win32/Daymay.A trójai az alábbi fájlokat hozza létre:

 • C:\Documents and Settings\<user>\Local Settings\Temp\Node00000000.ini
 • C:\Documents and Settings\<user>\Local Settings\Temp\svchost.exe
 • C:\Documents and Settings\<user>\Local Settings\Temp\{<random>}.tmp

A trójai a Node00000000.ini fájlt hozza létre abba a mappába, ahonnan indítva lett.

Megjegyzés: A leírásban szereplő <user> a felhasználó nevét jelöli. Megjegyzés: A leírásban szereplő <random> véletlenszerű karaktereket jelöl.
image image image

A Win32/Daymay.A trójai a rendszerleíró adatbázisba az alábbi bejegyzéseket hozza létre, illetve módosítja (ha már létezik):

 • [HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\Microsoft\Windows\CurrentVersion\Run] "wmupdate"="C:\WINDOWS\wmupdate.exe"
 • [HKEY_LOCAL_MACHINE\SYSTEM\CurrentControlSet\Services\SharedAccess\Parameters\FirewallPolicy\StandardProfile\IcmpSettings] "AllowInboundEchoRequest"="1"
 • [HKEY_LOCAL_MACHINE\SYSTEM\CurrentControlSet\Services\SharedAccess\Parameters\FirewallPolicy\StandardProfile\AuthorizedApplications\List]
 • "<actualdrive>:\<actualdir>\<actualfile>"="<actualdrive>:\<actualdir>\<actualfile>:*:Enabled:"
Megjegyzés: Az elnevezésekben szereplő <actualdir> kifejezés azt a könyvtárat jelöli, ahonnan a trójai indítva lett. Megjegyzés: Az elnevezésekben szereplő <actualdrive> kifejezés azt a meghajtót jelöli, amelyikről a trójai indítva lett. Megjegyzés: Az elnevezésekben szereplő <actualfile> kifejezés az elindított fertőzött fájl nevét jelöli.
A folyamatosan figyelő memóriarezidens vírusoknak, férgeknek célszerű gondoskodni arról, hogy csak egyszer kerüljenek a memóriába. Ennek érdekében úgynevezett mutexet hoznak létre, amelynek a létét a memóriába kerülés elött ellenőrzik.

A Win32/Daymay.A trójai Global\svchost-Mutex néven hoz létre mutexet.


E-mail üzenetek

Az e-mail üzenetekben terjedő férgek elsődleges célja, hogy egy másik számítógépet megfertőzzenek. Ezt e-mail üzenetek létrehozásával és elküldésével érik el. Az létrehozott e-mail üzenetek általában tartalmazzák a féreg kódját, de az is előfordulhat, hogy maga a megtámadott számítógép felhasználója tölti azt le az üzenetben megadott hivatkozásról. Az egyes férgek a legkülönfélébb paraméterekkel rendelkező e-mail üzeneteket képesek generálni és elküldeni.

A Win32/Daymay.A trójai a terjedése érdekében e-mail üzeneteket generál és ebben küldi tovább saját kódját.

Hogy az e-mail üzenetekben terjedő vírusok, férgek minél inkább el tudjanak terjedni, a megtámadott számítógépeken e-mail címeket gyűjtenek. Ezeket az e-mail címeket aztán felhasználják egyrészt arra, hogy a vírus, féreg kódját továbbküldjék. Esetenként a megtalált címeket a Feladó mező kitöltésére is használják, meghamisítva ezzel az üzenet forrását.

A Win32/Daymay.A trójai a(z) [HKEY_LOCAL_MACHINE\Software\Microsoft\WAB\WAB4\Wab File Name] regisztrációs bejegyzést használja az email címek kereséséhez.

Az összeállított e-mail üzenetek felépítése az alábbi:

Feladó

A feladó e-mail címében szereplő felhasználó az alábbiak egyike:

A feladó e-mail címéhez az alábbi domanineveket használja fel:

 • 30Megs.com
 • 3Dchatrooms.com
 • 4Carats.com
 • AAAflorist.com
 • AAAmedicalbilling.com
 • teljes lista...


Hátsóajtó

A vírusok, férgek egyre gyakrabban nyitnak hátsóajtót a megtámadott számítógépen. Ezzel teljes mértékben átvehetik a számítógép felügyeletét, a támadó azt csinál a számítógépen, amit csak akar: alkalmazásokat futtathat, állíthat le, állományokat tölthet le/fel, jelszavakat, hozzáférési kódokat tulajdoníthat el.

A Win32/Daymay.A trójai a TCP 25 porton nyit hátsóajtót.

A(z) www.maydaynet2008.co.uk weboldalhoz csatlakozik.