Létrehozva: 2008-02-29, 17:31:46
Utolsó frissítés: 2009-11-09, 17:06:14
Platform: Win32
Típus: féreg
Méret: 1201181
Dátum: 2006-11-06
Veszélyeztetett operációs rendszer(ek): Windows 95, Windows 98, Windows Me, Windows NT, Windows 2000, Windows Server 2003, Windows XP
Nem veszélyeztetett operációs rendszer(ek): Windows 3.xx, DOS, Linux, Unix, Solaris, MacOS, Mac OS X, OS2
 

Elnevezések:

A különböző vírusvédelmek az egyes vírusokat, férgeket eltérő névvel illethetik. Előfordulhat, hogy egy vírusvédelmi rendszer egy adott károkozó program különböző példányait különböző neveken azonosítja, de az is elképzelhető, hogy különböző vírusokat, férgeket illet azonos néven. Az alábbi lista tájékoztató jelleggel mutatja a legelterjedtebb vírusvédelmek elnevezését, mely természetesen még az adott vírusvédelmi rendszer különböző verziója esetén is más és más lehet.

A Win32/Delf.NBP féreg elnevezései az egyes vírusvédelmek szerint:

vírusvédelem elnevezés
Avast Win32:Imponex
AVG Win32/Fujacks
Avira W32/Lewor.a
BitDefender Worm.Generic.8396
e-Trust Win32/Emerleox.AO
F-PROT W32/Fujack.M
Fortinet W32/Delf.BD!worm
F-Secure Worm.Win32.Delf.bd
Ikarus Trojan-Spy.Win32.Delf.ma
Kaspersky Worm.Win32.Delf.bd
vírusvédelem elnevezés
McAfee W32/Lewor.a(Virus)
NOD32 (ESET) Win32/Delf.NBP
Microsoft Win32/Viking.IS
Norton Antivirus W32.SillyWNSE
Panda Bck/mIRCBased.AX
W32/Radoppan.W
Rising Antivirus Worm.Win32.Delf.bd
Sophos W32/Fujacks-R
Trend Micro WORM_DELF.DKB
VirusBuster Worm.Delf.VYU1
 

Telepítés:

Az interneten vagy lokális hálózaton terjedő kártevők elsődleges célja, hogy egy másik számítógépet fertőzzenek meg. A megtámadott számítógép működésébe, annak operációs rendszerébe általában úgy épülnek be, hogy az egy esetleges újraindítást (boot-olást) követően is aktivízálja a kártevő kódját. Ezt általában úgy érik el, hogy a kártevő kódját tartalmazó fájl(oka)t hoznak létre vagy meglévő fájl(oka)t módosítanak, illetve beállítanak néhány bejegyzést a rendszerleíró adatbázisban, ami arra utasítja az induló operációs rendszert, hogy a frissen elhelyezett kártékony kódot is el kell indítani. Emellett - nem közvetlenül az újraindítás érdekében - más területeken (könyvtárakban) is létrehoznak magukból másolatot. Ennek kettős célja van: Egyrészt egy esetleges vírusirtást követően egy eldugott helyen megmaradhatnak a fertőzött állományok, másrészt helyi hálózatokban, megosztott könyvtárakban, peer-to-peer hálózatokban is képes terjedni. Kihasználhatják továbbá a Windows alapértelmezés szerinti beállítását is, miszerint egy létrehozott AUTORUN.INF nevű fájllal el lehet érni, hogy egy meghajtó megnyitásakor is aktivizálódjon a kártékony kód.
image

A Win32/Delf.NBP féreg a Windows System32 mappájában (alapértelmezés szerint C:\Windows\System32) létrehozza a(z) spoclsv.exe nevű fájlt.

Az összes cserélhető meghajtón létrehozza a(z) setup.exe fájlt.

image

A rendszerleíró adatbázisba a(z) [ HKEY_LOCAL_MACHINE\ SOFTWARE\ Microsoft\ Windows\ CurrentVersion\ Run] " svohost" =" C: \ Windows\ System32\ spoclsv. exe" bejegyzést teszi, illetve módosítja (ha már létezik).

Annak érdekében, hogy egy féreg, vírus egy esetlegesen a megtámadott számítógépen lévő másik károkozó működését korlátozni tudja, ezért a képesek arra, hogy a rendszerleíró adatbázisból a másik vírusra vagy féregre vonatkozó bejegyzéseket töröljék. Előfordulhat az is, hogy így próbálják elejét venni, hogy egy alkalmazás (például vírusvédelem vagy tűzfal) a gép újraindításával aktivizálódjon.

A Win32/Delf.NBP féreg a rendszerleíró adatbázisból az alábbi bejegyzéseket törli:

  • [HKEY_LOCAL_MACHINE\Software\Microsoft\Windows\CurrentVersion\Run] "kav"
  • [HKEY_LOCAL_MACHINE\Software\Microsoft\Windows\CurrentVersion\Run] "KAVPersonal50"
  • [HKEY_LOCAL_MACHINE\Software\Microsoft\Windows\CurrentVersion\Run] "KvMonXP"
  • [HKEY_LOCAL_MACHINE\Software\Microsoft\Windows\CurrentVersion\Run] "McAfeeUpdaterUI"
  • [HKEY_LOCAL_MACHINE\Software\Microsoft\Windows\CurrentVersion\Run] "Network Associates Error Reporting Service"
  • teljes lista...
Az újraindítást követő aktivizálódás elérésének számos egyéb lehetősége is van. A Windows működése során néhány olyan szöveges, konfigurációs állományt is használ, mely lehetőséget ad az automatikus elindulásra.

A Win32/Delf.NBP féreg az autorun szekció "open=" sorába az alábbi bejegyzéseket teszi:

[AutoRun]
OPEN=setup.exe
shellexecute=setup.exe
shell\Auto\command=setup.exe
A vírusok, férgek képesek arra, hogy megpróbálják a vírusvédelmi, illetve tűzfalakhoz tartozó folyamatokat leállítani. Ennek kettős célja van: egyrészt megnehezítik, hogy a felhasználó tudomást szerezzen a fertőzésről, másrészt egy esetleges hátsóajtó komponens kijutását is könnyebbé tehetik. Megtehetik azt is, hogy bizonyos, az internetre irányuló forgalmat elterelnek, egyes oldalak elérését megakadályozzák.

A Win32/Delf.NBP féreg leállítja az alábbi folyamatokat: