Létrehozva: 2007-11-22, 15:27:40
Utolsó frissítés: 2009-11-09, 17:09:09
Platform: MS-DOS
Típus: vírus
Méret: 1163
Dátum: 1996-09
Veszélyeztetett operációs rendszer(ek): DOS
Nem veszélyeztetett operációs rendszer(ek): Windows 3.xx, Windows 95, Windows 98, Windows ME, Windows NT, Windows 2000, Windows Server 2003, Windows XP, Linux, Unix összes...
Veszélyeztetett fájlok: com, exe
 

Elnevezések:

A különböző vírusvédelmek az egyes vírusokat, férgeket eltérő névvel illethetik. Előfordulhat, hogy egy vírusvédelmi rendszer egy adott károkozó program különböző példányait különböző neveken azonosítja, de az is elképzelhető, hogy különböző vírusokat, férgeket illet azonos néven. Az alábbi lista tájékoztató jelleggel mutatja a legelterjedtebb vírusvédelmek elnevezését, mely természetesen még az adott vírusvédelmi rendszer különböző verziója esetén is más és más lehet.

A MS-DOS/Delta.1163 vírus elnevezései az egyes vírusvédelmek szerint:

vírusvédelem elnevezés
Avast Delta-1163
AVG Delta
BitDefender Delta.1163
e-Trust Delta.1163
F-PROT Delta.1163
F-Secure Virus.DOS.Delta.1163.a
Ikarus Virus.DOS.Delta.1163.a
Kaspersky Virus.DOS.Delta.1163.a
McAfee Delta(Virus)
vírusvédelem elnevezés
Microsoft DOS/Delta.1163
NOD32 (ESET) Delta.1163
Norton Antivirus Delta.1163
Panda Delta.1163
Rising Antivirus Unknown DOS Virus
Sophos Delta-1163
Trend Micro DELTA.1163
VirusBuster Delta.1163
 

szervezet elnevezés
Wildlist Delta.1163

Fertőzés

A vírusok tevékenységének leglényegesebb célja, hogy más programterületeket fertőzzenek meg. Ezek a programterületek lehetnek programfájlok, programkódot tartalmazó szektorok (boot szektor, MBR - master boot record). Egyes vírusok a fertőzést az egyes területeken különböző eljárással végzik. Előfordulhat az is, hogy egyes speciális állományok (például COMMAND.COM) fertőzésére a víruskód külön algoritmust tartalmaz.

COM fájlok fertőzése

EXE fájlok fertőzése


Tevékenységek

Minden vírus, féreg azt csinál, amit akar, illetve amit a programozó beleprogramozott. Egyes vírusok, férgek tevékenységüket (büntető rutinjukat) valamilyen eseményhez, legtöbbször valamilyen időponthoz kötik.

feltétel

minden aktiválódáskor

tevékenység

az itt megadott üzenetet jeleníti meg:
Good bytes from (DEL)ta Virus !!!
Reset in 30 seconds !

feltétel

november 4-én

tevékenység

módosítja a CMOS beállításokat

feltétel

a memóriarezidenssé válás után "30" másodperccel

tevékenység

újraindítja a számítógépet


Memória

A vírusok nagyobbik része rezidens módon bekerül a memóriába, ám vannak, amelyek direkt fertőzőként (parazita módon) programkódjuk lefutása után a vezérlést visszaadják a gazdaprogramnak és eltávoznak a memóriából.

A MS-DOS/Delta.1163 vírus memóriarezidens.


Egyebek

A kártékony programok programozói az elkészült kódban üzeneteket, képeket helyezhetnek el, melyeket általában valamilyen formában titkosítanak. A vírusok, programférgek és egyéb kártevők programkódjában sok esetben találunk jellegzetes szövegeket, amelyekben vagy a vírus készítőjének szignóját tisztelhetjük, vagy a vírus működéséhez felhasznált jellemző szövegrészeket (fájl és könyvtárnevek stb.). E szövegek nem mindig ismerhetők fel közvetlenül, többnyire csak a kódolt vírusprogram dekódolásával válnak láthatóvá és olvashatóvá.

A MS-DOS/Delta.1163 vírus programkódjában szereplő, de soha meg nem jelenő szöveg(ek):

Brazil - 02/96