Létrehozva: 2010-01-14, 13:23:28
Utolsó frissítés: 2010-01-14, 13:23:28
Platform: Win32
Típus: trójai
Méret: 47104
Dátum: 2009-06-15
Tömörítő: UPX
Veszélyeztetett operációs rendszer(ek): Windows 95, Windows 98, Windows Me, Windows NT, Windows 2000, Windows Server 2003, Windows XP
Nem veszélyeztetett operációs rendszer(ek): Windows 3.xx, DOS, Linux, Unix, Solaris, MacOS, Mac OS X, OS2
 

Elnevezések:

A különböző vírusvédelmek az egyes vírusokat, férgeket eltérő névvel illethetik. Előfordulhat, hogy egy vírusvédelmi rendszer egy adott károkozó program különböző példányait különböző neveken azonosítja, de az is elképzelhető, hogy különböző vírusokat, férgeket illet azonos néven. Az alábbi lista tájékoztató jelleggel mutatja a legelterjedtebb vírusvédelmek elnevezését, mely természetesen még az adott vírusvédelmi rendszer különböző verziója esetén is más és más lehet.

A Win32/Dialer.0190-Dialers trójai elnevezései az egyes vírusvédelmek szerint:

vírusvédelem elnevezés
AVG Dialer
Avira DIAL/000159
BitDefender Application.Dialer.FW
e-Trust Win32/Dialer.KJ
F-Secure Application.Dialer.FW
vírusvédelem elnevezés
Ikarus not-a-virus:Porn-Dialer.Win32.0190-Dialers
NOD32 (ESET) Win32/Dialer.0190-Dialers
Microsoft Win32/PornDialer.FW
Trend Micro TROJ_DIALER.BB
VirusBuster Dialer.Zugang.Gen
 

Telepítés:

Egyes vírusok, férgek a telepítést megelőzően, illetve a telepítés során, esetleg a számítógép sikeres megfertőzését követő első újraindítás alkalmával valamilyen látványos tevékenységet végeznek. Ennek a célja - azon kívül, hogy felhívják magukra a figyelmet - az, hogy az felhasználói interaktívitással (egy billentyűlenyomás vagy egérkattintás) megnehezítsék a kártékony kód automatikus feldolgozását virtuális környezetben.

A trójai a saját kódjának telepítése során az alábbi ablako(ka)t jeleníti meg a képernyőn:

image Az interneten vagy lokális hálózaton terjedő kártevők elsődleges célja, hogy egy másik számítógépet fertőzzenek meg. A megtámadott számítógép működésébe, annak operációs rendszerébe általában úgy épülnek be, hogy az egy esetleges újraindítást (boot-olást) követően is aktivízálja a kártevő kódját. Ezt általában úgy érik el, hogy a kártevő kódját tartalmazó fájl(oka)t hoznak létre vagy meglévő fájl(oka)t módosítanak, illetve beállítanak néhány bejegyzést a rendszerleíró adatbázisban, ami arra utasítja az induló operációs rendszert, hogy a frissen elhelyezett kártékony kódot is el kell indítani. Emellett - nem közvetlenül az újraindítás érdekében - más területeken (könyvtárakban) is létrehoznak magukból másolatot. Ennek kettős célja van: Egyrészt egy esetleges vírusirtást követően egy eldugott helyen megmaradhatnak a fertőzött állományok, másrészt helyi hálózatokban, megosztott könyvtárakban, peer-to-peer hálózatokban is képes terjedni. Kihasználhatják továbbá a Windows alapértelmezés szerinti beállítását is, miszerint egy létrehozott AUTORUN.INF nevű fájllal el lehet érni, hogy egy meghajtó megnyitásakor is aktivizálódjon a kártékony kód.
image image image image

A Win32/Dialer.0190-Dialers trójai a Windows mappában (alapértelmezés szerint C:\Windows) létrehozza a(z) <actualfile> nevű fájlt.

A Win32/Dialer.0190-Dialers trójai a merevlemez(ek) főkönyvtárában létrehozza az alábbi fájlokat:

  • C:\WebdNews\mtemp.html
  • C:\WebdNews\wtemp.html

A Win32/Dialer.0190-Dialers trójai az alábbi fájlokat hozza létre:

  • C:\Documents and Settings\<user>\Desktop\LIBREACCESO.lnk
  • C:\Documents and Settings\<user>\Start Menu\LIBREACCESO.lnk
Megjegyzés: A leírásban szereplő <user> a felhasználó nevét jelöli. Megjegyzés: Az elnevezésekben szereplő <actualfile> kifejezés az elindított fertőzött fájl nevét jelöli.
image image image image

A Win32/Dialer.0190-Dialers trójai a rendszerleíró adatbázisba az alábbi bejegyzéseket hozza létre, illetve módosítja (ha már létezik):

  • [HKEY_CURRENT_USER\Software\Microsoft\Windows\CurrentVersion\Run] "[5-2-41-34]"="C:\WINDOWS\<actualfile> -m"
  • [HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\Microsoft\Uninstall\Webdialer5-2-41-34] "DisplayName"="Webdialer - LIBREACCESO - Account:5-2-41-34"
  • [HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\Microsoft\Uninstall\Webdialer5-2-41-34] "UninstallString"="c:\windows\<actualfile> -u"
  • [HKEY_LOCAL_MACHINE\SYSTEM\ControlSet001\Services\Eventlog\Application\Microsoft H.323 Telephony Service Provider] "EventMessageFile"="C:\WINDOWS\System32\h323.tsp"
  • [HKEY_LOCAL_MACHINE\SYSTEM\ControlSet003\Services\Eventlog\Application\Microsoft H.323 Telephony Service Provider] "EventMessageFile"="C:\WINDOWS\System32\h323.tsp"
Megjegyzés: Az elnevezésekben szereplő <actualfile> kifejezés az elindított fertőzött fájl nevét jelöli.

Tevékenységek

Minden vírus, féreg azt csinál, amit akar, illetve amit a programozó beleprogramozott. Egyes vírusok, férgek tevékenységüket (büntető rutinjukat) valamilyen eseményhez, legtöbbször valamilyen időponthoz kötik.

feltétel

a telepítés során

tevékenység

egy ikont hoz létre az asztalon LIBREACCESO néven

image