Létrehozva: 2007-11-22, 15:29:44
Utolsó frissítés: 2009-11-09, 17:11:31
Platform: MS-DOS
Típus: vírus
Méret: 1024
Dátum: 1997-07-07
Veszélyeztetett operációs rendszer(ek): DOS, Windows 95
Veszélyeztetett területek: MBR (a merevlemez legelső szektora), boot-szektor
 

Elnevezések:

A különböző vírusvédelmek az egyes vírusokat, férgeket eltérő névvel illethetik. Előfordulhat, hogy egy vírusvédelmi rendszer egy adott károkozó program különböző példányait különböző neveken azonosítja, de az is elképzelhető, hogy különböző vírusokat, férgeket illet azonos néven. Az alábbi lista tájékoztató jelleggel mutatja a legelterjedtebb vírusvédelmek elnevezését, mely természetesen még az adott vírusvédelmi rendszer különböző verziója esetén is más és más lehet.

A MS-DOS/Dodgy vírus elnevezései az egyes vírusvédelmek szerint:

vírusvédelem elnevezés
Avast Rp&Murphy
AVG Dodgy
BitDefender Dodgy.A
F-PROT Dodgy.A
F-Secure Virus.Boot.Dodgy.a
Ikarus Dodgy
Kaspersky Virus.Boot.Dodgy.a
McAfee Dodgy(Virus)
vírusvédelem elnevezés
Microsoft DOS/Dodgy.A
NOD32 (ESET) Dodgy
Norton Antivirus Ravage (b)
Panda Dodgy
Rising Antivirus Virus.boot.Dodgy.a
Sophos Dodgy
Trend Micro DOGGY*
VirusBuster Dodgy.A
 

Telepítés:

Az interneten vagy lokális hálózaton terjedő kártevők elsődleges célja, hogy egy másik számítógépet fertőzzenek meg. A megtámadott számítógép működésébe, annak operációs rendszerébe általában úgy épülnek be, hogy az egy esetleges újraindítást (boot-olást) követően is aktivízálja a kártevő kódját. Ezt általában úgy érik el, hogy a kártevő kódját tartalmazó fájl(oka)t hoznak létre vagy meglévő fájl(oka)t módosítanak, illetve beállítanak néhány bejegyzést a rendszerleíró adatbázisban, ami arra utasítja az induló operációs rendszert, hogy a frissen elhelyezett kártékony kódot is el kell indítani. Emellett - nem közvetlenül az újraindítás érdekében - más területeken (könyvtárakban) is létrehoznak magukból másolatot. Ennek kettős célja van: Egyrészt egy esetleges vírusirtást követően egy eldugott helyen megmaradhatnak a fertőzött állományok, másrészt helyi hálózatokban, megosztott könyvtárakban, peer-to-peer hálózatokban is képes terjedni. Kihasználhatják továbbá a Windows alapértelmezés szerinti beállítását is, miszerint egy létrehozott AUTORUN.INF nevű fájllal el lehet érni, hogy egy meghajtó megnyitásakor is aktivizálódjon a kártékony kód. Az állományok létrehozása mellett a vírusok, férgek esetenként más alkalmazáshoz, esetleg másik vírushoz, féreghez tartozó állományokat is letörölnek.

A vírus letörli a(z) System\ Iosubsys\ Hsflop. Pdr fájlt.


Fertőzés

A vírusok tevékenységének leglényegesebb célja, hogy más programterületeket fertőzzenek meg. Ezek a programterületek lehetnek programfájlok, programkódot tartalmazó szektorok (boot szektor, MBR - master boot record). Egyes vírusok a fertőzést az egyes területeken különböző eljárással végzik. Előfordulhat az is, hogy egyes speciális állományok (például COMMAND.COM) fertőzésére a víruskód külön algoritmust tartalmaz.

A hajlékonylemez fertőzése

A merevlemez fertőzése


Tevékenységek

Minden vírus, féreg azt csinál, amit akar, illetve amit a programozó beleprogramozott. Egyes vírusok, férgek tevékenységüket (büntető rutinjukat) valamilyen eseményhez, legtöbbször valamilyen időponthoz kötik.

feltétel

minden aktiválódáskor

tevékenység

módosítja a CMOS beállításokat

feltétel

működése során

tevékenység

megakadályozza a(z) RAV antivírus program futtatását

feltétel

"1:256" valószínűséggel

tevékenység

az itt megadott üzenetet jeleníti meg:
RAVage is wiping data! RP&muRphy

feltétel

"3" hónappal a rendszer megfertőzése után

tevékenység

  • szektorokat töröl a merevlemezről

  • az itt megadott üzenetet jeleníti meg:
    RAVage is wiping data! RP&muRphy

Memória

A vírusok nagyobbik része rezidens módon bekerül a memóriába, ám vannak, amelyek direkt fertőzőként (parazita módon) programkódjuk lefutása után a vezérlést visszaadják a gazdaprogramnak és eltávoznak a memóriából.

A MS-DOS/Dodgy vírus memóriarezidens.

A memóriába beülő MS-DOS/Dodgy vírus lecsökkenti a DOS által elérhető memóriát. Ez a csökkenés 1024 bájt.


Egyebek

A kártékony programok programozói az elkészült kódban üzeneteket, képeket helyezhetnek el, melyeket általában valamilyen formában titkosítanak. A vírusok, programférgek és egyéb kártevők programkódjában sok esetben találunk jellegzetes szövegeket, amelyekben vagy a vírus készítőjének szignóját tisztelhetjük, vagy a vírus működéséhez felhasznált jellemző szövegrészeket (fájl és könyvtárnevek stb.). E szövegek nem mindig ismerhetők fel közvetlenül, többnyire csak a kódolt vírusprogram dekódolásával válnak láthatóvá és olvashatóvá.

A MS-DOS/Dodgy vírus programkódjában szereplő, de soha meg nem jelenő szöveg(ek):

yhPRum&PR !atad gnipiw si egaVAR