Létrehozva: 2008-07-03, 11:37:08
Utolsó frissítés: 2009-11-09, 17:11:38
Platform: MS-DOS
Típus: vírus
Méret: 944
Dátum: 1990-09-10
Veszélyeztetett operációs rendszer(ek): DOS
 

Elnevezések:

A különböző vírusvédelmek az egyes vírusokat, férgeket eltérő névvel illethetik. Előfordulhat, hogy egy vírusvédelmi rendszer egy adott károkozó program különböző példányait különböző neveken azonosítja, de az is elképzelhető, hogy különböző vírusokat, férgeket illet azonos néven. Az alábbi lista tájékoztató jelleggel mutatja a legelterjedtebb vírusvédelmek elnevezését, mely természetesen még az adott vírusvédelmi rendszer különböző verziója esetén is más és más lehet.

A MS-DOS/Doteater.C vírus elnevezései az egyes vírusvédelmek szerint:

vírusvédelem elnevezés
Avast Dot Eater-944
AVG Dot_Eater.944.A
BitDefender Dot.944
e-Trust Dot Eater
F-PROT Doteater.944.A
Fortinet Doteater.944.fam
F-Secure Virus.DOS.Dot.944
Ikarus Virus.DOS.Dot.944
Kaspersky Virus.DOS.Dot.944
vírusvédelem elnevezés
McAfee Dot-Eater.944.a(Virus)
NOD32 (ESET) Doteater.C
Microsoft DOS/Doteater_944.A
Norton Antivirus Dot Eater
Panda Dot_Eater
Rising Antivirus Dot.944
Sophos DotKiller-944
Trend Micro DOT.944
VirusBuster Doteater.944.C
 
 • Egyéb elnevezések: Dot Eater, , Dot Killer, , Point Killer,

 • Fertőzés

  A vírusok tevékenységének leglényegesebb célja, hogy más programterületeket fertőzzenek meg. Ezek a programterületek lehetnek programfájlok, programkódot tartalmazó szektorok (boot szektor, MBR - master boot record). Egyes vírusok a fertőzést az egyes területeken különböző eljárással végzik. Előfordulhat az is, hogy egyes speciális állományok (például COMMAND.COM) fertőzésére a víruskód külön algoritmust tartalmaz.

  COM fájlok fertőzése


  Tevékenységek

  Minden vírus, féreg azt csinál, amit akar, illetve amit a programozó beleprogramozott. Egyes vírusok, férgek tevékenységüket (büntető rutinjukat) valamilyen eseményhez, legtöbbször valamilyen időponthoz kötik.

  feltétel

  minden aktiválódáskor

  tevékenység

  eltünteti a pont karaktereket a képernyőről


  A fertőzés módszerei

  A memóriába bekerült vírus akkor fertőz, ha megfelelő célpont kerül a látókörébe. A felügyelt megszakítástól és a vírusprogram kódjától függően megkülönböztethetünk olyan vírusokat, melyek a programfájlok futtatásakor fertőznek, mások a fájlok megnyitásakor vagy zárásakor, másolásakor, olvasásakor vagy írásakor, esetleg már a tartalomjegyzék lekérésekor is, és nem ritka eset, amikor ezek kombinációival találkozunk.

  A memóriába rezidens módon betelepedett MS-DOS/Doteater.C vírus minden olyan programfájlt megfertőz, amelyhez valami módon hozzá próbálnak férni.


  Memória

  A vírusok nagyobbik része rezidens módon bekerül a memóriába, ám vannak, amelyek direkt fertőzőként (parazita módon) programkódjuk lefutása után a vezérlést visszaadják a gazdaprogramnak és eltávoznak a memóriából.

  A MS-DOS/Doteater.C vírus memóriarezidens.


  Egyebek

  A kártékony programok programozói az elkészült kódban üzeneteket, képeket helyezhetnek el, melyeket általában valamilyen formában titkosítanak. A vírusok, programférgek és egyéb kártevők programkódjában sok esetben találunk jellegzetes szövegeket, amelyekben vagy a vírus készítőjének szignóját tisztelhetjük, vagy a vírus működéséhez felhasznált jellemző szövegrészeket (fájl és könyvtárnevek stb.). E szövegek nem mindig ismerhetők fel közvetlenül, többnyire csak a kódolt vírusprogram dekódolásával válnak láthatóvá és olvashatóvá.

  A MS-DOS/Doteater.C vírus programkódjában szereplő, de soha meg nem jelenő szöveg(ek):

  COMSPEC= COMMAND.COM *.COM
  image