Létrehozva: 2007-11-08, 18:23:22
Utolsó frissítés: 2009-11-09, 17:14:26
Platform: Win32
Típus: féreg
Méret: 34818
Dátum: 2004-09-24
Tömörítő: Upx
Nyelv: Microsoft Visual C++
Veszélyeztetett operációs rendszer(ek): Windows 95, Windows 98, Windows Me, Windows NT, Windows 2000, Windows Server 2003, Windows XP
Nem veszélyeztetett operációs rendszer(ek): Windows 3.xx, DOS, Linux, Unix, Solaris, MacOS, Mac OS X, OS2
 

Elnevezések:

A különböző vírusvédelmek az egyes vírusokat, férgeket eltérő névvel illethetik. Előfordulhat, hogy egy vírusvédelmi rendszer egy adott károkozó program különböző példányait különböző neveken azonosítja, de az is elképzelhető, hogy különböző vírusokat, férgeket illet azonos néven. Az alábbi lista tájékoztató jelleggel mutatja a legelterjedtebb vírusvédelmek elnevezését, mely természetesen még az adott vírusvédelmi rendszer különböző verziója esetén is más és más lehet.

A Win32/Dumaru.L féreg elnevezései az egyes vírusvédelmek szerint:

vírusvédelem elnevezés
Avast Win32:Dumaru-N
AVG I-Worm/Dumaru.F
BitDefender Win32.Dumaru.G@mm
e-Trust Win32/Dumaru.J
F-PROT W32/Dumaru.AH@mm
F-Secure Email-Worm.Win32.Dumaru.g
Ikarus Backdoor.Win32.Dumador.CX
Kaspersky Email-Worm.Win32.Dumaru.g
vírusvédelem elnevezés
McAfee W32/Dumaru.gen@MM(Virus)
Microsoft Win32/Dumaru.G@mm
NOD32 (ESET) Win32/Dumaru.L
Panda W32/Dumaru.E.worm
Rising Antivirus Worm.Dumaru.g
Sophos W32/Dumaru-E
Trend Micro WORM_DUMARU.GEN
VirusBuster I-Worm.Dumaru.Gen
 

Telepítés:

Az interneten vagy lokális hálózaton terjedő kártevők elsődleges célja, hogy egy másik számítógépet fertőzzenek meg. A megtámadott számítógép működésébe, annak operációs rendszerébe általában úgy épülnek be, hogy az egy esetleges újraindítást (boot-olást) követően is aktivízálja a kártevő kódját. Ezt általában úgy érik el, hogy a kártevő kódját tartalmazó fájl(oka)t hoznak létre vagy meglévő fájl(oka)t módosítanak, illetve beállítanak néhány bejegyzést a rendszerleíró adatbázisban, ami arra utasítja az induló operációs rendszert, hogy a frissen elhelyezett kártékony kódot is el kell indítani. Emellett - nem közvetlenül az újraindítás érdekében - más területeken (könyvtárakban) is létrehoznak magukból másolatot. Ennek kettős célja van: Egyrészt egy esetleges vírusirtást követően egy eldugott helyen megmaradhatnak a fertőzött állományok, másrészt helyi hálózatokban, megosztott könyvtárakban, peer-to-peer hálózatokban is képes terjedni. Kihasználhatják továbbá a Windows alapértelmezés szerinti beállítását is, miszerint egy létrehozott AUTORUN.INF nevű fájllal el lehet érni, hogy egy meghajtó megnyitásakor is aktivizálódjon a kártékony kód.
image image image image

A féreg az alábbi fájlokat hozza létre:

A Windows mappában (alapértelmezés szerint C:\Windows):

 • dllreg.exe
 • guid32.dll
 • rundllx.sys
 • vxdload.log
 • winload.log

A Windows System32 mappájában (alapértelmezés szerint C:\Windows\System32):

 • load32.exe
 • vxdmgr32.exe

A Windows Startup mappájában: rundllw.exe

A Win32/Dumaru.L féreg az ideiglenes (Temp) mappában véletlenszerűen generált névvel fájl(oka)t hozhat létre, melyeknek kiterjesztése az alábbiak egyike:

 • .dmp
 • .tmp
image image image image

A Win32/Dumaru.L féreg a rendszerleíró adatbázisba az alábbi bejegyzéseket hozza létre, illetve módosítja (ha már létezik):

 • [HKEY_CURRENT_USER\Software\Microsoft\Windows NT\CurrentVersion\Windows] "run"="C:\WINDOWS\dllreg.exe"
 • [HKEY_USERS\S-1-5-21-1060284298-1770027372-839522115-1003\Software\Microsoft\Windows NT\CurrentVersion\Windows] "run"="C:\WINDOWS\dllreg.exe"
 • [HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\Microsoft\Windows\CurrentVersion\Run] "load32"="C:\WINDOWS\System32\load32.exe"
 • [HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\Microsoft\Windows NT\CurrentVersion\Winlogon] "Shell"="explorer.exe C:\WINDOWS\System32\vxdmgr32.exe"
Az újraindítást követő aktivizálódás elérésének számos egyéb lehetősége is van. A Windows működése során néhány olyan szöveges, konfigurációs állományt is használ, mely lehetőséget ad az automatikus elindulásra. A Win32/Dumaru.L féreg a C:\Windows\System.ini fájl [boot] szekciójába a(z)
shell=explorer.exe C:\Windows\System32\vxdmgr32.exe
a C:\Windows\Win.ini fájl [windows] szekciójába pedig a(z)
run=c:\Windows\dllreg.exe
bejegyzéseket teszi. A vírusok, férgek képesek arra, hogy megpróbálják a vírusvédelmi, illetve tűzfalakhoz tartozó folyamatokat leállítani. Ennek kettős célja van: egyrészt megnehezítik, hogy a felhasználó tudomást szerezzen a fertőzésről, másrészt egy esetleges hátsóajtó komponens kijutását is könnyebbé tehetik. Megtehetik azt is, hogy bizonyos, az internetre irányuló forgalmat elterelnek, egyes oldalak elérését megakadályozzák.

A Win32/Dumaru.L féreg leállítja az alábbi folyamatokat:

 • ZAUINST.EXE
 • ZAPRO.EXE
 • ZONEALARM.EXE
 • ZATUTOR.EXE
 • MINILOG.EXE
 • teljes lista...

E-mail üzenetek

Az e-mail üzenetekben terjedő férgek elsődleges célja, hogy egy másik számítógépet megfertőzzenek. Ezt e-mail üzenetek létrehozásával és elküldésével érik el. Az létrehozott e-mail üzenetek általában tartalmazzák a féreg kódját, de az is előfordulhat, hogy maga a megtámadott számítógép felhasználója tölti azt le az üzenetben megadott hivatkozásról. Az egyes férgek a legkülönfélébb paraméterekkel rendelkező e-mail üzeneteket képesek generálni és elküldeni.

A Win32/Dumaru.L féreg a terjedése érdekében HTML formátumú e-mail üzeneteket generál és ebben küldi tovább saját kódját.

Hogy az e-mail üzenetekben terjedő vírusok, férgek minél inkább el tudjanak terjedni, a megtámadott számítógépeken e-mail címeket gyűjtenek. Ezeket az e-mail címeket aztán felhasználják egyrészt arra, hogy a vírus, féreg kódját továbbküldjék. Esetenként a megtalált címeket a Feladó mező kitöltésére is használják, meghamisítva ezzel az üzenet forrását.

A Win32/Dumaru.L féreg az alábbi kiterjesztésű fájlokban keres e-mail címeket:

 • .htm
 • .wab
 • .html
 • .dbx
 • .tbb
 • .abd

A Win32/Dumaru.L féreg az üzenetek elküldéséhez saját smtp-motort használ.

Az összeállított e-mail üzenetek felépítése az alábbi:

Feladó

Az e-mail feladója "Microsoft" security@microsoft.com .


Tárgy

A levél lehetséges tárgya: Use this patch immediately ! and an attachment called PATCH.EXE.


Melléklet

A féreg által küldött e-mail üzenet melléklete PATCH.EXE .Hátsóajtó

A vírusok, férgek egyre gyakrabban nyitnak hátsóajtót a megtámadott számítógépen. Ezzel teljes mértékben átvehetik a számítógép felügyeletét, a támadó azt csinál a számítógépen, amit csak akar: alkalmazásokat futtathat, állíthat le, állományokat tölthet le/fel, jelszavakat, hozzáférési kódokat tulajdoníthat el.

A(z) pizdatiy_email1@list.ru e-mail címre értesítést küld, ha sikerült megnyitnia a hátsóajtót. Erre a címre elküldi a számítógépről összegyűjtött információkat is.

A megtámadott számítógépen a hátsóajtó nyitásának egy eszköze, ha valamilyen IRC csatornán keresztül a féreg vagy vírus lehetőséget teremt a távvezérlésre. Az IRC csatornákon keresztül tovább is küldheti magát más IRC felhasználókhoz.

A Win32/Dumaru.L féreg a(z) irc.wonka.net IRC szerverhez csatlakozik.


Tevékenységek

Minden vírus, féreg azt csinál, amit akar, illetve amit a programozó beleprogramozott. Egyes vírusok, férgek tevékenységüket (büntető rutinjukat) valamilyen eseményhez, legtöbbször valamilyen időponthoz kötik.

feltétel

működése során

tevékenység

a(z) ftp.calkopt.narod.ru weboldalhoz csatlakozik